Kuzey Irak'ta 'uçaktan hamam böcekleri atıldı' iddiası...

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irakta uçaktan hamam böcekleri atıldı iddiası...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2016 10:44

Dün akşam saatlerinde bir uçağın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Kıfri şehrine on binlerce hamam böceği bıraktığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Kuzey Irak'ın Kıfri şehrinde dün akşam bir uçağın çok sayıda hamam böceği bıraktığı öne sürüldü. Süleymaniye’ye bağlı Germiyan İdaresi Polis Sözcüsü Binbaşı Ali Cemal Rudaw'a yaptığı açıklamada dün akşam saat 19.30 sıralarında bir uçağın Oniki İmam köyüne “on binlerle” ifade edilecek çok sayıda hamam böceğini bıraktığını belirtti.

Kuzey Irakta uçaktan hamam böcekleri atıldı iddiası...

Hamam böceklerinin yayılmasını önlemek için bir ekip oluşturduklarını dile getiren Binbaşı Ali Cemal, olayın kaymakamlık tarafından araştırıldığını ifade etti.

Oniki İmam köyü, Diyala’ya bağlı Kıfri ilçesinin 10 kilometre güneyinde bulunuyor. Daha önce Duhok yakınlarındaki Tılsıkof bölgesi kırsalı hamam böceklerinin istilasına uğramıştı. Söz konusu uçağın kime ait olduğu bilinmiyor.

Özel Harpçi Ağar: Psikolojik ve biyolojik savaşın parçası
Uzun yıllar bölgede görev yapmış olan ve bölgeyi yakından tanıyan Özel Harpçi Abdullah Ağar konu ile ilgili olarak; “Daha öncede bölgede kimyasal ve biyolojik savaşın konusu olan olaylar ve saldırılar yaşandı. Ve bu saldırılarda bölgenin kadim halkı olan Türkmenler ve demografik üstünlük ürettikleri alanlar hedef alındı. Bunların başında 2015'in başlarında Musul'da hedef alınan Musul Türkmenlerini -ki yerel kaynaklar 2000 civarında kadın ve çocuk ağırlıklı Türkmen'in bu kimyasal saldırıda hayatını kaybettiğini ifade ettiler- Kerkük, Tazehurmatu ve Beşir Türkmenlerini sayabiliriz. Irak ve Suriye'de IŞİD üzerinden ortaya çıkan derin karmaşanın altında da bu coğrafya var. Irak anayasasının 140’ncı maddesinin konusu olan bu coğrafya, zaman içinde Saddamlaştırma-Baaslaştırma (Ta Arip) ve sonrasında da Kürtleştirme politikalarına maruz kalmış. Irak eski Petrol Bakanı Şehristani’nin ifadesine göre, Irak'ın 143 milyar varili çıkarılabilir rezerv olmak üzere, 505 milyar petrol rezervi var. Bunun yüzde 10-11'i Kerkük'ün altında yatmakta. Petrolün Akdeniz'e çıkış koridoru için bir kavga var, ama asıl kavga kaynağı için. Türkmenler'in ise coğrafyanın kadim halkı ve asli unsuru oldukları halde karşı karşıya kaldıkları baskı ve etkilerle güçlerini, etkinliklerini ve varlıklarını kaybetmesi istendi. İsimleri bile ağıza alınmıyor ve coğrafyalarının paylaşımı konusunda küresel, bölgesel ve yerel güçlerin etkin olduğu çok sert bir asimetrik savaş yaşanıyor. Dolayısıyla böcek atılma olayı da biyolojik ve psikolojik savaşın bir parçası ve hedefi Türkmenler. Benim kanaatimce, bu böcek atma işini bölgede etkin olmaya çalışan ve uçak uçurma kabiliyeti olan güçlerden biri yaptı, ancak nokta atışı bir hedef belirtmek şu an için mümkün görünmüyor" diyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!