Kuzey Irak'ta beklenen buluşma

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

Kuzey Irak, bugün son dört yılın en önemli buluşmasına sahne oluyor. 1996 yılının bir ağustos gecesi Saddam'ın tanklarının yardımıyla Erbil'den sürülen Talabani, bugün Selahaddin'de Kürdistan Demokrat Partisi Lideri Mesud Barzani ile bir araya geliyor.

Bizim ilkesiz sultanımız ile oportünist şahlarımızın oynadıkları kuralsız satrancın tozu dumanı gözlerimizi körleştiriyor ama dünya, biz fark etsek de etmesek de dönmeye devam ediyor.

Kuzey Irak buluşması yeni bir dönemin haberini veriyor.

*

TALABANİ ve Barzani, Eylül ayında Washington'da imzalanan anlaşmadan sonra Londra ve Ankara'da bir araya gelmişlerdi ancak bu, yıllardan sonra Kuzey Irak'taki ilk buluşma.

Üç yıldır birbiriyle savaşan iki Kürt lider, Körfez Savaşı sonrasında olduğu gibi yine bir arada bir hükümet kurmaya çalışacaklar.

Saddam sonrasına hazırlanacaklar.

Washington anlaşması, ABD'nin uzun zamandan beri uzak kaldığı Kuzey Irak'a geri dönüşünün başlangıcı olduğu kadar bölgede otorite boşluğunu dolduracak bir Kürt Yönetimi kurulmasının da ilk adımı.

Ancak bu Kürt Yönetimi'nin PKK ile hiçbir ilişkisinin olmaması Washington'un birinci koşulu.

Bu nedenle bugünkü görüşmenin gündeminde PKK'nın önemli bir yer tutacağı anlaşılıyor.

*

BÖLGEDEKİ gelişmeleri birinci elden izleyip kamuoyuna aktarmaları için Türk gazetecilerinin Habur'dan Kuzey Irak'a geçişlerine izin verilmiyor.

Yasakçı zihniyet, kamuoyunu yine yabancı kaynakların verdiği haberlere mahkum ediyor.

Talabani kaynakları, PKK'nın gündemde olup olmadığı konusunda pek bir açıklama yapmıyor ama Barzani kaynaklarından gelen haberlerde, ‘‘PKK'nın hala Talabani'nin denetimindeki bölgelerde olduğu’’ söyleniyor.

Gündemdeki ikinci önemli konu ise, iki lider arasındaki çatışmanın önemli bir nedeni olan Habur gelirlerinin paylaşılması.

Tabii bu arada, Washington anlaşmasında öngörülen Kürdistan Parlamentosu'nun yeniden faaliyete geçirilmesi için alınması gereken önlemler ve seçim hazırlıkları gibi konular da var görüşülecek konular arasında.

*

BUGÜNKÜ buluşmada ele alınmayacak olan tek konu var.

O da Türkmenler.

Washington anlaşmasının Ankara sürecinin devamı olduğu söylenmesine rağmen, Türkmenler tamamen devre dışı.

Barzani'ye yakın kaynaklara sorduğumda aldığım cevap şu‘: ‘‘Şimdi en önemli sorun çatışmalara son vermek.’’

Oysa Kuzey Irak’ta yeni bir süreç başlıyor.

Seçimler ve yeni Kürdistan hükümeti ile yeni bir yönetimin kurulması tartışmaları yapılıyor ama bölgede yaşayan Türkmenler dikkate alınmıyor.

Irak'ın kuzeyindeki her kıpırdanışta, bölgenin Irak Kürdistan'ı olduğu gerçeğini dikkate almadan ‘‘Eyvah Kürt devleti kuruluyor’’ diye ayağa kalkanlar, burada yaşayan Türkmenler için artık nedense hiç istif bozmuyor.



Yazarın Tüm Yazıları