Kuzey Ege’nin Fransız esintili marinası PORT BODRUM

Yalıkavak’taki Port Bodrum, 60 metreye kadar 336 yata denizde hizmet sunuyor. Yeni yüzer iskelesine 100 metrenin üstündeki megayatların da yanaşması mümkün. Kulüpleri, butikleri, kafeleriyle St. Tropez’i kıskandıracak bir marina.

Haberin Devamı

Port Bodrum Yalıkavak Marina Plus... Bu kadar uzun marina ismi olur mu, demeyin. Siz de yıllarca hayalini kurduğunuz bir marina yapmayı başardıysanız, esprili bir kişilikseniz, babanız Profilo’nun yaratıcısı, ağabeyiniz dünyanın en büyük megayatlarını yapan bir girişimciyse marinanıza gönül rahatlığıyla böylesine neşeli bir isim koyabilirsiniz...

Çoğu kişi Cefi Kamhi’yi Boğaziçi Üniversitesi eğitimli, birçok dil bilen, başarılı bir işadamı olarak tanır. Usta bir denizci olduğunu pek bilmez. Kamhi çocukluğundan beri denizle, teknelerle haşır neşir. Marina daha maket halindeyken yaptığımız sohbette, heyecanla tarif etmişti hayalindeki tesisi. Gözümün önünden St Tropez, Cannes türü bir marina geçmişti. Ortaya çok daha güzel bir marina çıktı. Abarttığımı düşünmeyin; artık Cote de Azure marinaları eskidi, kalitesini kaybetti. Üstelik fiyatları çok fahiş.

MEGAYATLARA AÇIK

Haberin Devamı

Kamhi, marinayı hazırlarken öncelikle çevre düzenlemesi yaptı. 100 yetiÅŸkin hurma aÄŸac diktirdi. YeÅŸil alanları begonvillerle kapladı. Ardından iskelesinden, teknik servislerine örnek bir marina inÅŸa etti. Port Bodrum, Uluslararası Limancılar ve Yatçılar BirliÄŸi’ne (IAPH) Türkiye’den kabul edilen ilk marina olmayı baÅŸardı.  Â

Marina, uzunluÄŸu 10 - 60 metre arasındaki 336 yata baÄŸlama hizmeti veriyor. Ayrıca yeni yüzer iskelelerine 100 metrenin üstündeki megayatlar da yanaÅŸabiliyor. Yatlar su, elektrik, 24 kanal TV, kablosuz telefon ve internet baÄŸlantısı, akaryakıt alabiliyor. Atık sularını özel arıtma istasyonuna bırakabiliyor. Gümrük, pasaport iÅŸlemleri de yapılıyor. Port Bodrum’un kuzeyindeki çekek sahası 100 tekne kapasiteli. Marinanın vinci 100, tekne çekme aracı 30 tonluk. Teknik servislerinde motor bakımı, elektrik tesisatı bakımı torna, kaynak, boya, ahÅŸap onarımı yapılabiliyor. Â

KULÜPLERİ, BUTİKLERİ ÜNLÜ

Port Bodrum’u şıklaÅŸtıran, baÅŸlı başına bir yaÅŸam alanına dönüştüren kafeler, kulüpler, butikler marinanın güney bölgesinde: PBC Yat Kulübü, Beach Cafe, Mozart Cafe, Bodrum’un en özel ev yemeklerini tadabileceÄŸiniz Braserrie Talin, ünlü modacı Rıfat Özbek’in butiÄŸi "Yastık"... Marinanın simgesi Suat Vapuru da bu bölgede. 17 odalı butik pansiyonu, mini golf kulübü, helikopter iniÅŸ alanı, kliniÄŸi, amfi tiyatrosu bulunan tesis, süper marketi ve alışveriÅŸ merkeziyle küçük bir kasaba görünümünde. Â

Haberin Devamı

Port Bodrum’da üç yıldır, ağustosun son haftasında, İkinci El Yat Fuarı düzenleniyor. Amfitiyatroda Cem Mansur yönetiminde klasik müzik konserleri veriliyor, sinema gösterimleri yapılıyor. (www.portbodrum.com)

Çevrede gezilecek adalar, koylar 

GÖLTÜRKBÜKÜ

Son yıllarda Bodrum’un en ünlü eğlence bölgesi. Çok ünlü simaların uğrak yeri. Beach Club modası yaygınlaştıktan sonra koyun eski huzuru pek kalmadı. Havaya sıkılan silahlar, kebap kokuları arasında geçiyor yaz ayları. Yine de günübirlik bir tur yapmaya değer.

GÜMÜŞLÜK

Korunaklı bir koy. Tekneler kuvvetli meltem ve kuzey rüzgarı estiğinde buraya sığınır. Dibi kum ve sazlık, bu nedenle demir tutturmak kolay oluyor. Yine de büyük boy teknelerin alarga durması, geceleme yapmamasını tavsiye ederim. Sahilde birçok balıkçı lokantası var. Denizdeki 4.yy’dan kalma Myndos kenti kalıntıları sular çekildiğinde ortaya çıkıyor. Bu kalıntılar üstünde yürüyerek koydaki küçük adaya ulaşmak mümkün.

GÃœVERCÄ°NLÄ°K/SALÄ°H ADA

Haberin Devamı

Salih Ada’nın tepeleri çam ormanı, etekleri zeytinliklerle kaplı. Antik çağda Carianda önemli bir yerleşimmiş. Halkı daha sonra adayı terk edip Göltürkbükü çevresine yerleşmiş. Adanın etrafında çok sayıda balık çiftliği bulunuyor. Bu nedenle seyir sırasında dikkatli olmakta yarar var.

YEDÄ° ADALAR

Marinadan ayrılıp uzun yol yapmak isterseniz Gökova Körfezi’ndeki yedi adalara doğru yelken açabilirsiniz. Büyük Çatı ve Küçük Çatı’yı görmenizi tavsiye ederim. Süratli bir motoryatla bir günde Balıkaşıran, Amazon’a kadar ulaşabilirsiniz. Kufre Koyu’nda geceleyebilirsiniz. Yelken ya da yavaş bir tekneyle turunuz bir hafta kadar sürer.

SÄ°SAM

Marinaya 46 mil uzakta. Dilek Yarımadası üstünde uçarken aradaki mesafenin yüzülebilecek kadar yakınlaştığını görüyorsunuz. Gümrük işlemlerini Port Bodrum’da yaptırıp, iyi bir motaryatla Sisam’a çok hızlı ulaşmak mümkün. Adanın iki yerleşkesinde Türkçe konuşuluyor: Karaveli ve Yeni Karlovası. Tatlı şarapları çok meşhur.

KOS

Haberin Devamı

Bodrum’a 16 mil mesafede. Bölgedeki yarışa meraklı yatçıların sık sık ziyaret ettiği adalardan. Türkçe konuşanlara rastlamak mümkün. Kos’a yolunuz düşerse, merkezindeki begonvil kaplı küçük camisini, Hipokrat’ın altında ders verdiği söylenen tarihi çınar ağacını, kale kalıntılarını, Asklepion’daki görkemli tapınağı, rüzgar sörfü yapanların gözdesi Kefalos’u mutlaka görün.

Yazarın Tüm Yazıları