GeriSeyahat Kuzey Ege’de bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kuzey Ege’de bu yaz

Kuzey Ege’de bu yaz

SAHİLLER / PLAJLAR

Balıkesir’e dört, Çanakkale’ye iki yeni mavi bayrak geldi


Geçen yıl sadece bir mavi bayrağa sahip olan Çanakkale’de bu yıl iki yeni bayrak dalgalanıyor: Ayvacık’taki Eden Gardens’a, aynı ilçedeki Club Albena ve Eden Beach katıldı. Balıkesir sahillerindeki bayrak sayısı ise 12’den 16’ya yükseldi. Listeye yeni katılan plajların tümü Edremit Altınoluk’ta: Akçam Otel, Afrodit Tatil Köyü, Merkez Plajı, Özdemir Sitesi Plajı. Ayvalık’ta bu yıl da en gözde plaj, yedi kilometre uzunluğundaki Sarımsaklı. Sessizliği arayanlar Altınova Plajı’na gidiyor. 12 adayı görebileceğiniz günübirlik tekne turlarının fiyatı 20 TL. Turlar 11.00-18.30 arasında düzenleniyor ve dört kez 45’er dakikalık yüzme molası veriliyor. Yemek, ücrete dahil. Yazarların, sanatçıların tatil mekânı Ören, bu yıl da Öğretmenevi ve İskele Mahallesi sahillerindeki mavi bayraklarını yeniledi. Çanakkale’nin 640 kilometrelik sahil şeridini yaz sezonunda boyunca büyüteç altına alan İl Sağlık Müdürlüğü, 26 noktada ölçümler yapıyor. İl Sağlık Müdürü Dr. İlhan Güney, tüm sahillerde gönül rahatlığıyla denize girilip, balık avlanabileceğini söylüyor. Kirlilik analizlerinde, “sıfır” oranı Ayvacık Akliman ile Gökçeada’daki Kefaloz plajında ortaya çıkıyor. Gökçeada ve Bozcaada’dan hasta nakli için hizmete giren ve saatte 44 mil hız yapabilen deniz ambulansları bu yıl da 24 saat nöbette. Çanakkale’de sörf öğrenmek istiyorsanız, Bozcaada ve Aydıncık’taki kurslar sizi bekliyor. Başta Bulgaristan olmak üzere, birçok Balkan ülkesinin sörf milli takımları Aydıncık’taki sörf okulunda kampa giriyor.

Dalışa meraklıysanız Assos ideal mekân. Antik Assos limanından Bababurun’a uzanan sahil şeridinin sadece 50 metre açığında, yüzyıllar öncesine ait izleri görmek mümkün. Su altındaki canlı zenginliği de dikkat çekici. Ancak, Kadırga Burnu ile Sivrice Burnu arasında dalış yasağı bulunuyor.

Kuzey Ege’nin serin sularında ürperip, kaplıca sıcaklığını ararsanız Güre’nin yolunu tutabilirsiniz. Beş yıldızlı kaplıcalarıyla öne çıkan Güre’de belediyesiye ait Afrodit Termal Tesisleri 82 oda 180 yataklı, bir kral dairesi 3 süite sahip. Banyolu, küvetli, termal suya sahip odalarda tam pansiyon konaklama imkânı var. Termal sudan günü- birlik yararlanmak isterseniz, kabin kiralayabilirsiniz.

Sahildeki kalabalıktan, sıcaktan kaçmak isterseniz Şahinderesi Kanyonu’nda doğayla kucaklaşabilirsiniz. Bölgede hava değişimini sağlayan kanyon, dağdan çektiği çam kokulu havayı ovaya dağıtırken, denizden aldığı iyot kokulu havayı, dağa çıkartarak bir anlamda baca görevi görüyor. 27 kilometre uzunluğundaki kanyonun yüksekliği 600 metre. Çevresi şifalı bitki ve otlarla bezeli. Kanyona Orman İşletme Müdürlüğü’ne bilgi verilerek girilebiliyor.

LEZZETLER

Bay Nihat’ta viski soslu akuades


Ayvalık’ta akşam yemeğinin adresi Cunda Adası’nın restoranları. Bay Nihat’ta bu yıl balık kokoreç, balık sucuk, balık pastırma gibi spesiyalitelere “viski soslu akuades” eklendi. Soğuk mezeler, zeytinyağlılar 6-8 lira, deniz ürünleri ise 12-18 TL, Burada 2 kişilik bir akşam sofrası kurup, alkollü içecek dahil 70-80 TL ödeyip çıkmak mümkün. Ören’de dilerseniz İskele Mahallesi’ndeki halden balık ve deniz ürünü seçip, aynı bölgedeki restoranlarda pişirtelebirsiniz. Altınoluk’ta ise mutfaklı pansiyonlarda, sahile yanaşan teknelerden alacağınız taze balıklarla, cumartesi kurulan semt pazarından sağlayacağınız şifalı otlarla kendi yemeğinizi pişirebilirsiniz. Akçay merkezindeki lezzet adresleri Ömür ve Zeyyat lokantaları. Her ikisi de zengin mönüleriyle her türlü damak tadına hitap ediyor. Çanakkale’de 1960 yılından bu yana aynı isimle hizmet veren, kentin lezzete damga vuran ismi “Yalova Restaurant”ı tavsiye ederiz. Dört kişilik bir aile, en iyi türden mevsim balığını, rakı eşliğinde kişi başına 35-40 TL’ye yiyebilir. Izgara çeşitleriyle kurulan bir masada fiyat kişi başına 30 TL’yi aşmıyor.

Bozcaada’da, Ayazma bölgesindeki Vahit’in Yeri meze ve balık çeşitlerinde liderliğini koruyor. Merkezdeki “Salkım” ve “Battı Balık” isimli mekânlar ada mutfağından örnekler sunuyor. Gökçeada’nın en ünlü restoranları Tepeköy’deki Barba Yorgo’nun Yeri ve Kaleköy’deki Yakamoz. Her ikisi de aile işletmesi ve aynı zamanda pansiyon. Deniz ürünlerinde ve ada mutfağında iddialı. Kaleköy’de, kalenin bulunduğu tepedeki Yakamoz panaromik bir manzaraya sahip. Adanın Zeytinli Köyü’ndeki Madam’ın Yeri, Orhan Karatay’ın Yeri ve Eski Beşiktaşlı Hristo’nun Yeri’nde ziyaretçilere tadı damaktan hiç çıkmayan dibek kahvesi de ikram ediliyor.
False