KUYUMCULAR: ‘Grev bitsin’

Güncelleme Tarihi:

KUYUMCULAR: ‘Grev bitsin’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2013 01:13

Darphane’deki grev nedeniyle altının değerinden daha pahalı olduğunu belirten Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Çavuşculu, “Grev bitsin” çağrısı yaptı. Çavuşçulu, “Piyasada çeyrek altın sıkıntısı yok ama fiyat sıkıntısı var. Çeyrek olması gerekenden 15, Cumhuriyet ise 25 lira daha pahalı. Bu fark vatandaşların cebinden çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ndeki grev nedeniyle çeyrek altının 15, Cumhuriyet altının ise 25 lira daha pahalı olduğunu belirten kuyumcular, işçi ve işverenin anlaşması durumunda fiyatların normal seviyesine geleceğini savundu.
Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, düğün sezonunun başlaması ve fiyatların düşmesiyle altına olan talebin arttığına dikkat çekerek, Darphane’de grevin başlamasıyla çeyrek altındaki arz talep dengesini bozduğunu söyledi. Yaz dönemi için yüklü miktarlarda altın bastıran bazı yatırımcıların ellerindeki altını piyasaya sürmeyerek fiyatları artırdığı iddiasında bulunan Çavuşculu, şöyle konuştu:

15 TL FARK VAR

“22 ayar altının gram fiyatı yaklaşık 76 lira, bir çeyrek altın ise 1,75 gram. Yani bir adet çeyreğin altın değeri 133 lira. Buna 3 lira işçilik (Darphane’ye baskı ücreti) 4 lira da kuyumcu kârını eklediğimizde nihai rakam olarak 140 liraya ulaşıyoruz. Ama bugün çeyrek altın 155 liradan satılıyor. Arada 15 liralık bir fark söz konusu. Bu fark birilerinin cebine gidiyor. Bu kişiler, yüklü miktarlarda altın bastıranlar ve grev döneminde piyasaya sunulan altınlardan büyük miktarda alanlar. Aradaki bu farkı müşterilerimize anlatamadığımız için kuyumcular olarak biz bu durumdan bir hayli rahatsızız.”

Haberin Devamı

ALTIN SIKINTISI YOK FİYAT SIKINTISI VAR

Çavuşçulu, grev süreciyle çeyrek altının işçiliğinin 2-3 liradan 16-17 liraya, Cumhuriyet altının işçiliğinin ise 8-9 liradan 35 liraya kadar çıktığını belirterek, “Piyasada çeyrek altın sıkıntısı yok ama fiyat sıkıntısı var. Çeyrek olması gerekenden 15, Cumhuriyet ise 25 lira daha pahalı. Bu fark vatandaşların cebinden çıkıyor” dedi.
Çeyrek ve Cumhuriyet altınında arz talep dengesinin tekrar oluşması için grevin anlaşmayla sonuçlandırılması gerektiğini dile getiren Çavuşculu, şunları kaydetti:
“Gerek işveren gerekse de işçi tarafının ortak bir noktada buluşup anlaşmasını ve bu grevin artık sona erdirilmesini istiyoruz. Darphanenin üretim sistemini daha modern hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü, Darphane görevini iyi yaptığı sürece yetkilerinde pay almak isteyenler daha çok beklemek zorunda kalacak.”

Haberin Devamı

GREV BİZİ DE MUTLU ETMİYOR

Basın-İş Genel Sekreteri Savaş Nigar da toplu sözleşmeyi masada bitirmeyi istemelerine rağmen sunulan tekliflerin taleplerini karşılayamaz nitelikte olduğunu söyledi. Toplu sözleşmenin 257 işçiyi ilgilendirdiğine dikkati çeken Nigar, “Katma değer üreten Darphane çalışanları taleplerimizi fazlasıyla hak ediyor. Grev hali bizi de çok mutlu etmeyen bir durum. Toplu sözleşme anlaşmasının biran önce imzalanmasını istiyoruz. Bunun için taleplerimizi gözden geçirebiliriz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!