Kuvvet Komutanları tamam

Güncelleme Tarihi:

Kuvvet Komutanları tamam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2013 01:37

YAŞ’ın ilk gününde kuvvet komutanlarının durumu netleşti. Kuvvet komutanları üçlü kararname ile kesinleştiği için YAŞ’tan bir gün önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’a kısa ziyaretlerde bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in komutanlar için onay aldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Askeri kulislerde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun Kara Kuvvetleri Komutanı olmasında yaşanan sıkıntının aşıldığı ileri sürülüyor. Yeni komutanlar YAŞ kararlarının (3 Ağustos) açıklanmasıyla netleşecek.

Kuvvet Komutanları tamam

KALYONCU HAKKINDAKİ İDDİALAR

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’ya hükümetin sıcak bakmadığı iddia edilmişti. Bu iddialara gerekçe olarak Kalyoncu'nun isminin Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan İbrahim Şahin'in ifadelerinde ve MİT tarafından Genelkurmay'a 2005'te adları bildirildiği ileri sürülen 'Karargah Evleri' yöneticileri arasında yeraldığı iddiaları gösterildi. Kalyoncu'nun adı ayrıca 2006'da düzenlenen bir güvenlik zirvesinde 'irticai tehdit var' diyerek komutanların hükümeti suçladığı ve Erdoğan'ın da bu suçlamalara sert tepki verdiği toplantıdaki generaller arasında geçtiği ileri sürülüyor. Kalyoncu eğer bu Şura’da Kara Kuvvetleri Komutanı olursa, teamüllere göre Orgeneral Özel’den sonra Genelkurmay Başkanı koltuğuna oturacak isim olacak.

Haberin Devamı


“Susuz” YAŞ’da Suriye konuşuldu

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde terfi, emeklilik ve temditlerin belirleneceği yaz dönemi Yüksek Askeri Şurası (YAŞ) dün Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında Genelkumay Karargahı’nın Çakmak Salonu’nda başladı. Bu yılki YAŞ’ın da geçen yılki gibi Ramazan’a denk gelmesi nedeniyle Çakmak Salonu’nda “U” şeklindeki measaya su dahil hiçbir içecek konulmaması dikkat çekti. Erdoğan başkanlığındaki Şura üyeleri öğle sıcağına kalmamak için toplantı başlamadan önce Anıtkabir’e giderek Atatürk’ün mozalesine çelenk bıraktı.

SURİYE BRİFİNGİ
YAŞ’ın dün sabahki böülümünde Suriye, Irak ve İran sınırlarından sorumlu 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, özellikle Suriye sınırında yaşanan hareketlilik nedeniyle TSK’nın sınır boyunca aldığı önlemler ve ileriye yönelik değişik senryolar üzerine Şura üyelerine kapsamlı bir brifing verdi. Mendi ayrıca Irak ve İran’dan gelebilecek tehditlerle de ilgili bir değerlendirme yaptı.

Haberin Devamı

İLK KEZ “KOR” KATILDI
“Or” rütbesindekilerin oluşturduğu askeri kanatta bu yıl bir ilk yaşandı. Nusret Güner Donanma Komutanlığı’ndan istifa ettiği için bu komutanlığa vekalet eden Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu, bu rütbesiyle Donanma Komutanı koltuğuna oturdu. Yargıtay’da temyiz süreci devam eden Balyoz Davası’ndan ceza almış YAŞ’ın doğal üyeleri Bilgin Balanlı ile Nusret Taşdeler için ise “U” masanın etrafına koltuk konulmadı. “Or”lukta 4 yılını dolduran iki komutanın bu yıl emekliye sevkedilmeleri bekleniyor.

KALYONCU RAHATTI
YAŞ’da Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu emekli olacak, Jandarma Genel Komutanı değişecek. Bu göreve teamüle göre Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun atanması gerekiyor. Ancak hükümetin, isminin Ergenekon ve “Karargah Evleri”nde geçmesi ve geçen yılki Jandarma raporunda Türkiye’nin bölünme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını bildiren Kalyoncu’ya sıcak bakmadığı iddia ediliyor. Bu iddialara rağmen Kalyoncu’nun YAŞ toplantısında rahat olması ve salona girerken Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’la sohbet etmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

JANDARMA ADAYLARI
Kalyoncu’nun boşaltacağı Jandarma için ise Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Servet Yörük, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman’ın adı geçiyor. Ancak Ataman, 28 Şubat iddianamesinde yer aldığı için hükümetin bu isme de sıcak bakmadığı öne sürülüyor.

HAVA VE DENİZ
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten’in hem 1 yıl daha görevde kalma hem de emekli edilme ihtimali var. Erten emekliye ayrılırsa “or”luğa terfi için bekleyen Abidin Ünal veya Akın Öztürk kuvvet komutanı olabilir. Bu iki isimden birisinin Harp Akademileri Komutanı olma ihtimali de var. Bu durumda Akademi Komutanı yeniden havacılara geçmiş olacak. Dünkü oturumda Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı ile Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’nun istifa dilekçeleri de görüşüldü. Kuvvet Komutanı Orgeneral Erten’in istifaların durdurulması için yoğun kulis yaptığı ileri sürüldü. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel’in emekli olması durumunda ise bu yıl “Or”luğa terfi edecek Koramiral Bülent Bostanoğlu kuvvet komutanı olacak. Ancak Deniz’deki kadro sıkıntısı nedeniyle Bilgel’in görev süresinin bir yıl uzatılma ihtimali de bulunuyor.

Haberin Devamı

6 “KOR” YARIŞIYOR
Bu yıl Kara’da boşalacak iki “or”luk için yarışacak altı korgeneralin de durumu dünkü toplantıda görüşüldü. Bu korgeneraller şunlar: Salih Zeki Çolak, Raif Akbaş, Yaşar Güler, Adem Huduti, Ümit Dündar ve Nazım Altıntaş.”
Başbakan Erdoğan dün akşam YAŞ üyelerine iftar yemeği verdi. Bugün de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YAŞ üyelerini iftarda ağırlayacak.

Başbakan YAŞ üyelerine iftar verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyelerine iftar verdi.

Erdoğan'ın, Şura üyelerine Başbakanlık Resmi Konutu'nda verdiği iftar, basına kapalı gerçekleştirildi.

DAMCI EMEKLİ OLDU

HAVA Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı’nın istifa dilekçesi dünkü YAŞ’da kabul edildi. Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’nun istifa ettiği iddiası ise dolaylı olarak yalanlandı. Genelkurmay Başkanlığı, Hava’daki istifa haberleriyle ilgili dün şu açıklamayı yaptı:
“Hava Kuvvetleri Komutanlığı mensubu üç generalin görevlerinden istifa ettiklerine ve istifalarının Uludere olayı ile sürmekte olan bazı davalardan kaynaklandığına ilişkin iddialar yer almaktadır. Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı kendi isteği ile emeklilik talebinde bulunmuş, emeklilik isteği onaylanmıştır. Bir korgeneral dışında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emeklilik isteğinde bulunan başka general bulunmamaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!