Kütüphanelerimiz kapanabilir kitaplarımız yok olabilir

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Genel kitaplıklardan ne kadar yararlanıyoruz? Kaç kişi buraya başvuruyor?

Sonuç sayı bakımından sevindiricidir. Öğrenciler, öğretmenler, araştırmacılar, uzmanlar, çalışmalarını ancak bu kütüphaneler sayesinde gerçekleştirebiliyor. Bizi bilgilendiren, aydınlatan eserlerini kütüphaneler ve kütüphaneciler aracılığıyla yaratabiliyor.

Özellikle uzmanlık kütüphaneleri, kadro bakımından feci durumda. Her geçen yıl, biri emekliye ayrılıyor ya da istifa ediyor yerine de kimse tayin edilmiyor.

Hangi kütüphaneye gitsem aynı şikâyet ve yöneticilerin aynı çaresizliği.

Hiç kuşkusuz genel kitaplıklarla uzmanlık kitaplıklarını karıştırmamak gerekiyor, biri günlük bilgi gereksinimimizi karşılıyor, diğeri de araştırmalar için gerekli kaynağı.

Bir öğretim üyesi arkadaşımız, her yerde üniversite açılırken, bu uzman kitaplıklarına gösterilen kayıtsızlığı bir türlü anlayamadığını söyledi. Üstelik oralarda, Türk dili ve edebiyatı, sanat tarihi kürsüleri varken. Buradaki öğrenciler nasıl araştırma yapacak, nasıl doktora verecek .

***

YAZMA eserler açısından dünya kütüphaneleri arasnda seçkin ve özel bir yeri olan Süleymaniye Kütüphanesi'nin kitap onarımlarının yapıldığı patoloji bölümü, kadro verilmediğinden çalışamıyor.

Bilirsiniz, yazma kitapların özel bakıma ihtiyaçları vardır, onlara kurtların musallat olmasından tutun da, dağılmalarına, nemlerini aynı derecede tutmağa kadar, ayrıntılı bir dikkat isterler.

En önemli yazma kitapların bulunduğu bir kütüphaneye ilgisizliği anlamak mümkün değil.

Divan-ı Lugat it Türk'ün tek orijinal nüshasının bulunduğu Ali Emiri Kütüphanesi'ne giden bir araştırmacı, oradaki kokudan çalışamamış. Bana telefonda dedi ki, Padişah divanlarının,* Aşık Çelebi Tezkiresi'nin bulunduğu bir kütüphane nasıl ölüme terk edilebilir.

Hakkı Tarık Us Kütüphanesi, bir Vakfiyedir ve gazete koleksiyonnu açısından çok zengindir. Bana iletilen bilgiye göre, ancak haftada bir açılıyormuş. Düşünebiliyor musunuz, buradan yararlanmak için ancak belli bir günü bekleyeceksiniz.

Önünde sürekli bir satıcı bulunuyormuş, tabii ki kitap satmıyor. Merak eden yetkililer satılan malın cinsini gidip görsünler.

***

KÜTÜPHANELERE kadro verilmezse, yeni uzmanlar tayin edilmezse, uzman kütüphaneleri kapanabilir. Sonra da genel kitaplıklar.

Cumhuriyet rejiminin kütüphaneler bilançosu bu olmamalı.













Yazarın Tüm Yazıları