Kütahya, yerli otomotiv için çalışma başlatıyor

Güncelleme Tarihi:

Kütahya, yerli otomotiv için çalışma başlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2017 13:17

Kütahya, yerli otomotiv için çalışma başlatıyor

Haberin Devamı



Tuna İŞLEYEN / TAVŞANLI,(Kütahya),(DHA)- AK Parti Kütahya Milletvekili Prof.  Dr. Vural Kavuncu yerli otomotiv için çalışmaların yapıldığını ve hazırlıklı olduklarını söyledi.
Kütahya'da otomotiv yan sanayisinin  belirten Vural Kavuncu  açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Son dönemde kentimizin de ülkemizin de gündeminde olan yerli otomotiv üretimi konusu var. Geçtiğimiz günlerde sayın Cumhurbaşkanımız bununla ilişkili buna talip olan bir konsorsiyum anlamında bir beşli yapı, yerli yapıyı da açıkladı. İnşallah bizim de hedefimiz, ümidimiz, beklentimiz prototiplerin bir an önce oluşması ve 2021 diye zikretti sayın Cumhurbaşkanımız, ilk yerli otomobilin piyasaya çıkması. Çünkü artık Türkiye böyle bir düzeyi hak ediyor. Kütahya bunun için önemli imkanlara sahip, öncelikle Kütahya’da otomotiv yan sanayisi var. Özellikle Kütahya ve Tavşanlı’da kümeleşmiş olan bu yan sanayi şu anda pek çok otomotiv markasına tekstil anlamında, kablo anlamında, diğer yedek parçaları anlamında önemli katkı ve tedarikçilik sağlıyor. Bir birikim ve deneyim var. Şimdi de Anadolu’nun ortasında bütün pazarlara eşit uzaklıkta ve liman bağlantıları demiryolları ile bağlantı sağlanmış, elektrikli tren hatları kurulmuş, gümrüğü kurulmuş, hava limanı olan, hızlı trenin bir plan içerisinde olan Kütahya var. Bununla ilişkili kalkınma ajansımız aracılığıyla çalışmalar yaptırdık ve bir kitapçık yayınlattık, “Yerli otomotiv ve Kütahyaö diye. Burada Kütahya’nın avantajlı yönlerini ve cezbedici yönlerini zikrettik. Öncelikle kamuoyunu bilgilendirme açısından, yerli otomotivin nerede yapılacağına, hükümet olarak, bakanlık olarak biz tek başımıza karar verecek durumda değiliz. Bu noktada bunu yapacak olan özel sektörün, kendilerinin tercihleri ve yapacağı çalışmalar büyük önem taşıyor. Onlar da mutlaka kendileri açısından maliyet açısından, Pazar açısından, lojistik açıdan, insan kaynakları açısından bütün bu ön çalışmaları ciddi olarak yapacaklar."
Biz bugüne kadar bunla ilgili sessiz kalmadıklarını anlatan Milletvekili Vural Kavuncu konuşmasını söyle sürdürdü:
"Taleplerimizi ve hazırladığımız raporlarımızı en üst düzeyde bakanlığımız, Başbakanlığımız ve Cumhurbaşkanımız, Genel başkanımıza değişik platformlarda sunduk ve zikrettik. En son Afyon’da yapılan istişare toplantımızda ilimiz adına yapılan taleplerin arasında yerli otomotive talebimiz ve değerlendirme arzumuz geliyordu. Şu anda farklı bir dönem başladı. Artık konsorsiyum, talip olan belli oldu. Bundan sonra yapılması ve atılması gereken adımlar. Bu işin sadece siyasi ayağı yok. Bu işin ticari yönü var, bu işin hukuksal yönü var, teşvik yönü var. Bu noktada biz tek vücut halinde, sayın Valimiz başta olmak üzere, üniversitemiz, sanayicilerimiz, ticaret odamız, siyasiler olarak bizler bir heyet şeklinde bu işi yapacak olan firmalara etkin bir şekilde ziyaretler yapacağız. Bu ziyaretlerde o kişileri o firmalara ‘Niye Kütahya ?’ yönünde bunu anlatma ve ikna etme çabası içerisinde olacağız. Biz kendi argümanlarımızı, kendi düşüncelerimizi onlara zikredeceğiz. Yani bu çalışmaları yapmadıktan sonra diğer söylem ve talepler çok etkili kalmıyor. Ben bu heyetin bir an önce oluşması, sayın Valimiz başkanlığında olmak üzere bütün bu dinamiklerin bir arada etkin bir şekilde bu ziyaretlerin yapılmasını arzu ve temenni ediyoruz. Tabi dezavantajları da olabilir. Yani elektronik var, mekanik var, motor var diğer konular var. Bu her firmanın kendi birikimi, kendi deneyimi ve özellikleri var. Ama bir otomotiv fabrikası ve bir o kadarda önemli olan, otomotivin yan sektörü. Yani tedarikçilik anlamında da biz talibiz. Bu da çok önemli bir konu bunu da kendilerine zikredeceğiz. Özellikle yerli otomotivi Kütahya olarak talibiz, net bir şekilde bunu istiyoruz. Hazırlıklarımız şimdiye kadar var. Çalışmalarımız var. Yeni bir aşamaya geçilmiştir. Bu aşamayı da hep birlikte hareket edeceğimizi belirtmek istiyorum."
-

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!