Kütahya-Afyon karayolunda tanker patladı

Güncelleme Tarihi:

Kütahya-Afyon karayolunda tanker patladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2011 01:21

Kütahya'da LPG yüklü tankerde meydana gelen art arda iki patlamada, aralarında bir itfaiye müdürü, 3 itfaiye erinin de bulunduğu 21 kişi yaralandı. Yangını söndürmeye giden bir itfaiye aracı ile park halinde duran bir otobüs alev aldı, 7 otomobil de zarar gördü. Olayda yara almadan kurtulan tanker şoförünün gaz sızıntısı nedeniyle aracını çalışır durumda bırakmasının patlamaya neden olduğu belirtilirken, patlama öncesi yolu trafiğe kapatan polisler faciayı önledi. Patlama nedeniyle asfalt yol yarıldı, ortalık savaş alanına dönüştü.

Haberin Devamı

TANKER FACİASINDAN FOTOĞRAFLAR

İKİNCİ PATLAMA CEP TELEFONU KAMERASINDA / WEB TV

LPG YÜKLÜ TANKER FACİASI / WEB TV  

Kütahya- Afyonkarahisar Karayolu Tren Garı yakınlarında dün saat 00.30 sıralarında meydana gelen olayda alınan bilgilere göre İzmit'ten Antalya'ya gitmekte olan Sedat Akkoca yönetimindeki 06 CIV 66 plakalı LPG tankerinde gaz sızıntısı oldu. Seyir halindeyken gaz sızıntısını fark eden tanker şoförü Akkoca Kütahya Tren Garı yakınlarında aracını çalışır durumda yolun sağında durdurdu. Araçtan inen Sedat Akkoca cep telefonuyla 155 Polis İmdat hattını arayarak yardım istedi.

ÇALIŞIR DURUMDAKİ TANKER PATLAMAYA NEDEN OLDU

Haber Merkezi'nin telsiz anonsu üzerine olay yeri yakınlarında bulunan Emniyet Müdür Yardımcısı Fehmi Kocadağ, tankerin bulunduğu yere gitti. Kocadağ, sürücüyü aracın yanından uzaklaştırdı ve telsizle polislerden çevre yolunun her iki tarafının da trafiğe kapatılmasını istedi. Olay yerine gelen polisler, bölge yakınındaki araçların geri geri gitmelerini sağlarken çalışır durumdaki tankerin egzozundan çıkan kıvılcımlar gaz sızıntı nedeniyle büyük bir patlamaya neden oldu. Patlamayla birlikte tanker alev aldı. Olay yerine çok sayıda itfaiye, 112 sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

YANGINI SÖNDÜRMEYE GELEN İTFAİYE ARACI ALEV ALDI

Kısa sürede olay yerine ulaşan itfaiye ekipleri yangına müdahale ederken tankerde ikinci bir patlama meydana geldi ve bir itfaiye aracı ile içerisinde kimsenin bulunmadığı park halindeki bir otobüs alev aldı. Alevler yakındaki park halinde duran otomobillere de sıçradı.

İTFAİYE MÜDÜRÜ İLE BİRLİKTE 21 KİŞİ YARALANDI

Tankerdeki patlamada Kütahya Belediyesi İtfaiye Müdürü Bayram Özbey, itfaiye erleri Halil Ercura, Yusuf Yılmaz ve Hakkı Yabancı ile Sema Alpgiray, Özlem Çakar, Ayşe Bilir, Nurettin Orhan, Seyit Ahmet Karakoç, Yiğit Demir, Semra Demir, Nurcan Altancan, Gamze Işık, Tugay Işık, Mertcan Işık, Zeki Yiğit, Semra Yiğit, Yakup Uslu, Oğuzhan Çay, Ahsen Çay ve Hidayet Ünal yaralandı. Yaralılar ambulans ve özel araçlarla kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Yaralananların çoğunun birinci patlamanın ardından evlerinin pencerelerinden ve sokakta alev alan tankeri izlerken oluşan ikinci patlamayla birlikte yaralandıkları belirtildi.

ASFALT YOL YARILDI

Alev alan tanker, itfaiye aracı, otobüs ve otomobiller olay yerine gelen takviye itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınıp söndürüldü. Patlama nedeniyle çevrede bulunan çok sayıda ev ve işyerlerinin camları kırıldı, bazı evlerde hasar oluştu. Asfalt yolda ise yarıklar oldu, ortalık savaş alanına döndü. Olayda LPG tankeri, bir itfaiye aracı, bir otobüs ve 7 otomobil kullanılamaz hale geldi.

Kütahya valisi Kenan Çiftçi ve Emniyet Müdürü Sezai Kalyoncu patlamanın ardından olay yerine gelerek çalışmaları yerinde inceledi. Vali Kenan Çiftçi ile Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça bu sabah da İtfaiye Müdürlüğü’ne giderek itfaiye erlerine geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Haberin Devamı

VALİ İTFAİYEYİ ZİYARET ETTİ

Haberin Devamı

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi ve Belediye Başkanı Mustafa İça, İtfaiye Müdürlüğü’ne ’geçmiş olsun’ ziyaretinde bulundu. Vali Çiftçi burada gazetecilere yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

"21 yaralıdan 3’ü patlama nedeniyle korktukları için hastaneye müracaat etmiş, bir kişi birinci kattaki evinin balkonundan aşağıya atlayarak yaralanmış. İki vatandaşımız da birinci patlamadan sonra camdan ya da balkondan olayı seyrederken ikinci patlamayla alev topunun gözlerine zarar vermesiyle yaralanıyor. Ben bütün vatandaşlarımıza büyük geçmiş olsun diyorum. Allah bu şekildeki büyük belaları bir daha vermesin. Gece hem belediye başkanımız hem de ekibi can siperhane çalıştılar. İnşallah bir daha bu tür olaylarla karşılaşmayız. Bazı bölgelerde doğalgaz kesintisi oldu. Arkadaşlarımız şu anda gaz testlerini yapıyorlar. "

Haberin Devamı

Bu arada patlama sırasında yaralanan İtfaiye Müdürü Bayram Özbey’in tedavisi Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi’nde sürüyor. Yüzünde ve kollarında yanıklar oluşan Bayram Özbey’i hastanede Kütahya Hava Er eğitim Tugay komutanı Tuğgeneral Sami Fındıkoğlu da ziyaret etti. Aynı hastanede tedavi gören yaralılardan Nurettin Orhan da patlama sırasında otomobilinin alev aldığını, araçtan inip kaçtığı sırada sulama kanalına düşüp yaralandığını söyledi.

DEHŞETİ ANLATTILAR

Kütahya-Afyonkarahisar çevre yolunda LPG  yüklü kamyondaki patlamada yaralanan Kütahya Belediyesi İtfaiye Müdürü Bayram  Özbay, patlamadan sonra ekip arkadaşlarıyla koşmaya güçleri yetmediğinden  alevlerden kurtulmak için yere kapanarak faciadan kurtulduklarını söyledi.

Vücudunda yanıklar bulunan ve Evliya Çelebi Devlet Hastanesinde  tedavisine devam edilen Özbay, gece 00.30 sıralarında patlama ve yangın olduğu  bilgisi gelmesinin ardından kısa sürede olay yerine ulaştığını bildirdi.

Olay yerine giden ilk ekibin başında bulunduğunu belirten Özbay, şöyle  konuştu:

“Gittiğimde bir otomobil alev almıştı. İçinde insanlar olup olmadığını  kontrol etmek istedim. Araçta kimse olmadığını görünce sağıma soluma baktım ve  kaçmaya çalıştım. Çünkü tankerdeki LPG'nin 10 dakika içinde yeniden patlayacağını  biliyordum. Ekip arkadaşlarım da geldi ve 'hemen burayı terk edelim' dedik.  Kaçarken ikinci patlama oldu. Sarsıntıdan dolayı koşmaya gücümüz yetmedi ve  alevlerden kurtulmak için yere kapandık. Ayakta kalsaydık durumu daha kötü  olurdu.”
       
AÇILAN RÖGAR KAPAĞI HAYATINI KURTARDI
         
Bacağında zedelenme oluştuğu için aynı hastanede bulunan Nurettin Orhan  (50) ise olaydan yaklaşık 20 dakika önce evinden çıkıp Afyonkarahisar'a gitmek  üzere tren bileti almak için gara doğru otomobiliyle ilerlediğini anlattı.

Çevre yolunda yerde 10 santimetre kalınlığında sise benzer kütle  belirdiğini, biraz ilerleyince aracının kendiliğinden durduğunu dile getiren  Orhan, bunun yoğun gaz kütlesinden kaynaklandığını tahmin ettiğini kaydetti.

Aracının penceresinin açık olduğunu ve yoğun şekilde gaz kokusu geldiğini  bildiren Orhan, “O arada tankerin yandığını gördüm. Daha sonra arabamı terk  ederek hızla uzaklaştım. O arada kuvvetli bir patlama oldu. Patlamayla birlikte  asfalt yol büyük bir gürültüyle yarıldı. Ben de tesadüfen asfaltın altındaki  yağmur suyuna bağlanan rögar kapağının üzerindeydim ve kapakla birlikte aşağıya  düştüm. Alevler üzerimden geçti. Yangın kontrol altına alınınca merdiveni  kullanarak dışarı çıkıp yardım istedim” dedi.

Orhan, bacağında hafif bir yaralanma bulunduğunu ve sağlık durumunun iyi  olduğunu sözlerine ekledi.
     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!