Kuş Profesörü'nden Vali'ye randevu sitemi

Güncelleme Tarihi:

Kuş Profesöründen Valiye randevu sitemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2016 10:24

Kuş Profesörü'nden Vali'ye randevu sitemi

Haberin Devamı

KUŞ Profesörü adıyla tanınan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuş Cenneti'nin tanıtım ve ilgi eksikliğine tepki gösterdi. Vali Mustafa Toprak'tan Kuş Cenneti'yle ilgili görüşmek için bir türlü randevu alamadığını belirten Sıkı, "Dokuz Vali'yle çalıştım. Ancak bu Valimizden bir randevu alamadım. Başbakan'a, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na yazdım, söyledim. Dokuz Vali konuya vakıf değildi de, siz mi çok vakıfsınız?" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen "Akdeniz'in kıyısında-Körfez'in değerleri" paneli Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi'de yapıldı. Panelde konuşan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilimdalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı kendisinin 1983 yılından bugüne kadar İzmir Kuş Cenneti'nin korunması ve tanıtılması için mücadele ettiğini söyledi. Kuş Cenneti'nin değerinin bilinmesi gerektiğini belirten Sıkı, "Başka çıkarlar uğruna kullanmayalım, kullandırtmayalım. İzmir'de yedi- sekiz üniversite var. Ancak burada bir biyoloji laboratuvarı yok. Yabancı misafirlere gezdirebilecek yerimiz yok. Kültür ve Turizm Bakanı'nı ve İl Müdürü Kuş Cenneti'ne gelene kadar bunu söyleyeceğim. Turistler Bergama'dan çıkıp Kuş Cenneti'ne uğradıktan sonra Efes Antik Kenti'ne gidebilir. Başka kentler gıpta ediyor. Ankara istemez mi? Hele Melih Gökçek Ankara'da böyle bir yer olsun istemez mi? Parka getirilen kuğuların reklamını yapıyor" dedi.
"VALİ RANDEVU VERMEDİ"
Kuş Profesörü Mehmet Sıkı, Vali Mustafa Toprak'a da randevu siteminde bulundu. Bugüne kadar İzmir'de dokuz Vali döneminde çalıştığını belirten Prof. Dr. Sıkı "Bu Valimizden bir türlü randevu alamadım. Başbakan'a, Orman ve Su İşleri Bakanı'na, Müstaşara yazdım. Sözlü de söyledim. Dokuz Vali konuya vakıf değildi de siz mi çok vakıfsınız? Yakında Çevre Haftası kutlanacak. İlköğretim, ortaokul ve liselerde çevre bilinci olmalı. Çocukları buraya götürmeliyiz. Flamingo görsünler. İsveç, Norveç'ten flamingo görmek için Afrika'ya gidiyorlar. Burnumuzun dibinde hala 'duymadık, görmedik' diyenler var. Öte yandan Sayın Valimiz randevu vermiyor" dedi.
"BEN KUŞLARIN HAMİSİYSEM AZİZ BAŞKAN ANASI-BABASIDIR"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun İzmir Kuş Cenneti'ne büyük katkısı olduğunu, İZKUŞ Başkanı olarak da desteğini sürdürdüğünü söyledi. Kocaoğlu'nun ne istiyorlarsa yaptığını belirten Sıkı, "Binlerce flamingonun ürediği flamingo adasına büyük katkısı oldu. Orman Bakanlığı da şöyle böyle işler yaptı. Ancak son yıllarda bütün yatırımları kusura bakmayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptı. Ben kuşların hamisiysem Aziz Başkan da daha büyük, anası, babasıdır" dedi.
"YAPILAŞMA TEHDİTİ"
Sıkı, 20 bin 400 hektarlık Kuş Cenneti'nde Türkiye'de varolan 481 kuş türünden 248'nin yaşadığını söyledi. İzmir Kuş Cenneti'nin 29 kuş türü için dünya çapında önemli kuş alanı olduğunu belirten Sıkı, "Tepeli pelikan, küçük karabatak, Sibirya kazı, küçük kerkenez bu kuşlardan bazıları. Avrupa ölçeğinde ise flamingo, bataklık kırlangıcı, mahmuzlu kızkuşu, deniz kırlangıcı, Hazer martısı içir çok önemli bir alan. Tepeli pelikanlar ve flamingolar burada çok sayıda ürüyorlar" dedi. Sıkı, Kuş Cenneti'ni tehdit eden tehlikelerin nehirlerden gelen kirlilik, tarımsal kirlilik, Gediz Deltası'ndaki yapılaşma tehditi olduğunu söyledi.
KÖRFEZ TABAN ÇAMURU İYİLEŞİYOR
Körfez'i yıllardın incelen Dokuz Eylül Üniversitesi Su Ürünleri Faklütesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Cihangir de körfezin tabanın oksijensizlikten ötürü yıllar öncö kötü koku yaydığını ancak özellikle 2000 yılında Büyük Kanal Projesi'nin devreye girmesi, kirlilik akışının süreç içinde durmasıyla birlikte iyileşmeyle taban çamurunda oksijenin arttığını söyledi. Körfez'den 1997, 2002 ve 2015'de alınan taban çamurundan örnekler gösteren Cihangir, iyileşmenin açıkça görüldüğünü belirtti.
Utku BOLULU İZMİR (DHA)
foto

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!