Kuş gribi köklü çözüm için fırsat sayılmalı

BU yıl kurban bayramının gündemi "kuş gribi" oldu.

Bu tartışmanın bayram sonrasında da sürmesi kaçınılmaz. Aslında büyük bir kriz yaşıyoruz ve köklü çözümler aranması, bu hastalığın bizce göz göre göre yayılması konusunda sorumlu olanların saptanması lazım.

Şimdi herkes kuş gribi hakkında bir şey söylüyor ve tam bir enformasyon karmaşası var. Umarız bu kriz daha fazla büyümeden sona erer ve daha fazla bir zayiat verilmez. Bu kriz fırsat bilinir de, Türkiye’nin bu tür tehlikelere daha bilinçli girmesine de, umarız yararlı olur.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) çabalarıyla, Cumartesi günü Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu’nun (ESDK) sadece kuş gribi gündemiyle toplanması kararlaştırıldı. TOBB’un bu konuda bir rapor hazırlattığını ve ESDK toplantısından önce Cuma akşamı bu rapora son şeklini vereceğini biliyoruz.

Bildiğimiz bir başka şey daha var ki; özellikle Bandırma kaynaklı olarak, yumurta tavuğu üreticileri ellerindeki tavukların devlet tarafından, fiyatı ödenerek alınmasını istiyorlar. Referans’ın Salı günkü haberinde Bandırmalı tavukçuların devletin bu tavukları almaması halinde "kümeslerin kapılarını açacaklarını" söyledikleri haberleri yer aldı.

Anladığmız kadarıyla yumurta tavukçuları, Eylül ayındaki ilk vakadan sonra gerekli önlemin alınmadığından, yumurta tavuklarının o dönemden sonra tavuk pazarları kanalıyla ülkenin her yerine yapılan satışlarla, bu gribin yayıldığı görüşündeler. Bu nedenle de eldeki bütün tavukların 500 liralık satış fiyatından devlet tarafından alınmasını istiyorlar.

Öğrendiğimiz kadarıyla 3 aylık bir geçiş süresi gerekiyor ve bu süre içerisinde tavuk ve yumurta ithalatı gerekiyor. 3 ay sonra işlerin normale döneceği belirtiliyor.

Bizce ortada ihmalden de kaynaklanan bir sorun olduğu kesin ve bunun çözümü gerekiyor. Teknik olarak yumurta tavukları kanalıyla bu krizin tüm yurda yayıldığı iddiası gerçek midir bilmiyoruz ama artık bir şeyler yapılması lazım. Şimdiki faturanının 250 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor ama belli ki iş daha büyürse başta turizm olmak üzere birçok sektör etkilenecek ve fatura tahmin edilenin çok ötesine gidebilecek.

Ancak uygulanacak çözüm yönteminin yanısıra, bundan sonra yapılacakların da açıklanması gerek. Artık bu tür yüklerin devletin sırtına, yani halkın cebine yansıması önlenmek zorunda. Bunun için sigorta sistemi zorunlu kılınabilir. Yanısıra AB standartlarının hem kümes ölçeği hem hijyenik anlamda şimdiden devreye sokulması lazım ki, denetim sağlıklı yapılabilsin.

Kısacası; artık "sorun çıktı devlet ödesin"in ötesine geçilmeli, devletin ödeyeceği bir maliyet varsa, bunun sorumluları da, siyasi de olsa, cezalandırılmalı. Aksi takdirde güven sağlanamaz.

EREZ PROJESİNE ABD VE JAPONYA’DAN ÖVGÜ

Bu arada bayramın ilk günü Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, resmi davetli olarak Ankara’da idi. Başbakanla görüşmesinin ardından Salı akşamı onuruna verilen yemekte, sempatik tavırlarıyla ilgi çektiğini, Katibim şarkısı başta olmak üzere, şarkılara eşlik etmeye çalıştığını, yemektekilerin konuk Başbakanı çok sıcak kanlı bulduklarını öğreniyoruz.

Koizumu’nun isteği üzerine dün sabah TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile özel bir görüşmesi olmuş ve toplantının tek gündemi Erez Sanayi Bölgesi olmuş. Konuk Başbakanın isteği üzerine Hisarcıklıoğlu, başından yani Ankara Forumu oluşturulmasından başlayıp, İsrail ve Filistin taraflarının nasıl ikna edildiğini, hangi aşamaya geldiğini anlatmış. Koizumi, Filistin Lideri Abbas’a "Gazze’nin geliştirilmsi " konusunda sözü olduğunu, Erez projesinin buna uygun olduğunu söyleyip, kendilerinden bir destek isteyip istemediklerini sormuş. Hisarcıklıoğlu da özellikle altyapının oluşumu için başka destek sözü veren ülkeler olduğunu, kendilerinin de bu aşamada hem maddi hem manevi destek verirlerse sevineceklerini söylemiş. Bundan sonra Erez bölgesi için görüş alışverişi devam edecekmiş.

Bu arada dün yine Erez için ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, girişimi nedeniyle TOBB’u kutladığı haberleri ajanslara düştü. Yani Türkiye’nin özel sektörüyle uluslar arası bir aktör olmaya başlaması, kuş gripli bayram günlerinin sevindirici bir haberi oldu.
Yazarın Tüm Yazıları