Kuş Cenneti’nde rekor sayı

Güncelleme Tarihi:

Kuş Cenneti’nde rekor sayı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 11:13

İZMİR Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir Kuş Cenneti’nde oluşturulan yapay üreme adasında kuluçkaya yatan 11 bine yakın flamingo ile bu yıl rekor kırıldı. Ada kurulmadan önce 3 bini bile bulmayan yavru flamingo sayısı, 2015’te 7 bini aşmıştı. Önümüzdeki yıllarda bu rakamın 15-16 binlere çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) 2016 Yılı Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kuş Cenneti’nde rekor sayı


Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sözlerine birliği uzunca bir süredir Karşıyaka, Çiğli, Foça ve Menemen Belediyesi ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yönettiğini hatırlatarak başladı. İl Özel İdaresi’nin kapanmasından sonra yollarına devam ettiklerini vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, üyelere tek tek teşekkür ederek "Verdiğiniz destek ve katkılar ile gerçekten Kuş Cenneti’nde çok önemli işler yaptık. Hala da şu anda Homa Dalyanı’ndaki çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

"KORUYORUZ, GELİŞTİRİYORUZ"

Kuş Cenneti’nde birçok kurumun yetkisi olduğunu da hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın sulak alanlarda yetkisi var. Kuş Birliği’nin var. Çamaltı Tuzlası yönetiminin çalışmaları var. Ramsar var. Büyükşehir Belediyesi’nin büyük bir arazisi var. Eğer bakarsanız, gereğini yaparsanız, aklı ve bilimi kullanırsanız, onun ışığında yürürseniz, geliştiriyorsunuz. Gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyorsunuz. Biz de uzun müddettir bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Kuş Cenneti’nin içinde 22 kilometrelik doğal yol yaptıklarını, Homa Dalyanı’nı rehabilite ettiklerini, yapay flamingo adası oluşturduklarını, bölgenin tanıtımı için seferberlik başlattıklarını, fotoğraf ve karikatür yarışmaları yaptıklarını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir Kuş Cenneti’ni koruyoruz, geliştiriyoruz; bunda bir sıkıntımız yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve bağlı belediyelerimizin buna gücü yetiyor. Doğal Yaşam Parkı yapılmadan önce ne Sasalı’yı ne Kuş Cenneti’ni doğru dürüst bilen yoktu. Sonra arttı ama yeterli değil! Geçen yönetim kurulunda tanıtım ile ilgili karar aldık. Üç fuara gitmeye karar verdik. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, cuma ve cumartesi günleri üstü açık otobüslerimizle vatandaşlarımıza geziler düzenliyoruz. Hem ülkemizden hem de dünyadan bu tür kuş cennetlerine, doğal yaşama meraklı olan kişilerin gelerek fotoğraf çekmesini, ayrı bir turizm destinasyonu olarak kentimizin ayrı bir zenginliği şeklinde sunmamız gerekiyor. Uzun müddettir üstünde çalıştığımız, çocuklarımıza Homa Dalyanı’nda hobi amaçlı belli miktarda balık tutturma çalışmamız var. Dalyandaki balık üremesinde belirli bir artış oldu. Önümüzdeki günlerde Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile görüşüp bu projeye de başlayabilecek duruma geliyoruz."

KOCAOĞLU YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

İZKUŞ’un 2015 Yılı Faaliyet Raporu ve kesin hesabının da oylanarak kabul edildiği toplantıda başkanlık seçimine tek aday olarak gösterilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, katılım gösteren meclis üyelerinin tamamının oyunu alarak bir kez daha birlik başkanlığına seçildi.

11 BİN FLAMİNGO KULUÇKAYA YATTI

Konuşmanın ardından 2015 yılı Birlik faaliyetleri ile ilgili özet bilgiler aktarıldı. Yapılan çalışmaların anlatıldığı sunumda, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir Kuş Cenneti’ne kurulan yapay üreme adasında geçen yıl 7 bin 100 yavrunun dünyaya geldiği, 2016 yılında ise 11 bine yakın flamingonun kuluçkaya yattığı bildirildi. Açıklamada, yapay ada kurulmadan önce 2 bin 500 - 3 bin arasında seyreden rakamın 11 bine yükselmesinin ardından, tüm dünyadaki popülasyonu etkileyecek bu sayının önümüzdeki yıllarda 15-16 binlere çıkmasının beklendiği vurgulandı.

İzmir Kuş Cenneti’nde oluşturulan 6 bin 460 metrekare yüzölçümündeki ada, dünyadaki en büyük yapay flamingo adası olarak biliniyor. Dünyada flamingoların ürediği diğer yapay adalar ise Fransa Rhone Deltası ile İspanya Fuente de Piedra Lagünü’nde bulunuyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!