Kurutulmuş meyve Avrupa raflarında

Yurtdışına çıktığımda gözüm hep yemekle ilgili şeylere takılır...

Ne yiyorlar, nasıl yiyorlar hep dikkat ederim. Gittiğim yer market bile olsa, paketleme şekilleri ya da ürünlerin raflardaki yerlerini incelerim.
İşte bu market gezilerim sırasında gördüm ki, en dikkat çekici raflarda hep kurutulmuş meyveler duruyor paketler içinde. Üstelik bu paketler çok şık ve fiyatları da pek öyle ekonomik sayılmaz. Yani, kurutulmuş meyve denen şey pek kıymetli yabancı ülkelerde...
Çünkü onlar kuru meyveleri hem çerez gibi tüketiyorlar, hem de sabah kahvaltılarından eksik etmiyorlar.
Bizdeyse günlük yaşamda pek de yenen bir şey değil kurutulmuş meyve. Oysa Anadolu insanına yabancı değil meyveleri kurutarak saklamak. Göçebe bir geçmişe sahip olmamızın da etkisiyle mevsiminde topladığımız elma, armut, dut gibi meyveleri kurutarak tüketmeyi yüzyıllardır biliyoruz aslında.
Hatta yine göçebe olmanın ve sürekli oradan oraya gitmenin etkisiyle yoğurdu bile kurutuyormuş Anadolu insanı...
Son zamanlarda pek çok evde kaseler içine konmuş kuru incir ve kayısı ikram ediliyor misafirlere. Bu sevindiriyor beni ama düşünmeden de edemiyorum, acaba ne zaman yabancıların yapmasını beklemeden kendi kültürümüze sahip çıkmayı başaracağız diye.

Zeytinyağlı taze fasulye

2 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişme süresi: 35 dakika

MALZEME LİSTESİ
* Yarım kg. kılçıksız yeşil fasulye
* 1 adet büyük boy kuru soğan
* 1 adet büyük boy domates
* 2 çay kaşığı tuz
* 6 çay kaşığı tozşeker
* Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
* 1 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI
Kılçıksız fasulyeleri, uç kısımlarını kırarak ayıkladıktan sonra bıçakla uzunlamasına ikiye bölüp yıkayın ve süzün. Soğanı soyup ortadan ikiye bölün ve yarımay şeklinde ince ince dilimleyin. Domatesi incecik halkalar halinde doğrayın. Diğer taraftan zeytinyağının yarısını geniş bir çelik tencereye aktarın. Önce soğan halkalarını, sonra doğradığınız fasulyeyi tencereye yerleştirin. Üzerine domates dilimlerini sıraladıktan sonra tuz ve tozşekeri serpiştirin. Zeytinyağının kalanını ve sıcak suyu da gezdirin. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtup yemeği tencerenin kapağı kapalı vaziyette kendi buharıyla kaynayıncaya kadar pişirin. Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp yemeği kısık ateşte fasulyeler iyice yumuşayıncaya kadar, en az 30 dakika pişirin. Pişme işlemi sırasında yemeği hiç karıştırmayıp tencereyi birkaç kez sallamakla yetinin. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Fasulyeleri çatal yardımıyla çevirip kuş yuvası şekli vererek servis tabağına alın. Soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları