'Kurumsallaşma ve Aile Şirketleri' eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Kurumsallaşma ve Aile Şirketleri eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2017 13:41

'Kurumsallaşma ve Aile Şirketleri' eğitimi

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP'te, Ticaret Borsası üyelerine yönelik 'Kurumsallaşma ve Aile Şirketlerinde Reorganizasyon' konulu eğitim düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Hasan Aksoy tarafından verilen eğitimde, aile şirketlerinin temel özellikleri ve kurumsallaşmanın şirketlere sağladığı avantajlar hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Türkiye ve dünyada aile şirketlerinin iş dünyasındaki dağılımına örnekler veren Hasan Aksoy, aile şirketlerinin sayısının tüm dünyadaki işletmelerin yüzde 65’i ile yüzde 80’i arasında olduğunu söyledi. Bu oranın ülkemizde daha yüksek görüldüğünü belirten Aksoy, "Türkiye’de sisteme kayıtlı şirketlerin yüzde 95’ini ve KOBİ’lerin yüzde 98,8’ini aile şirketlerimiz oluşturmakta" dedi.

Türkiye’de aile şirketlerinin ancak yüzde 12’sinin üçüncü kuşağa kadar ulaşabildiğine dikkat çeken Aksoy, konuşmasında 20 büyük Türk aile şirketinin kapanma nedenleri hakkında da bilgiler verdi.

Türkiye’de aile şirketlerinin özellikleri, üstün ve zayıf yönleri ile ilgilide açıklamalar yapan Aksoy, uzun ve sağlıklı bir iş hayatının şifresinin kurumsallaşmadan geçtiğine işaret etti. Aksoy, şunları söyledi:

"Kurumsallaşma, bir işletmenin faaliyetlerini kişilerin varlığına bağımlı olmadan sürdürebilmesini ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapı oluşturmasıdır. Şirketin kuralları, standartları ve prosedürlerinin tanımlanması, kişilerden bağımsız hale getirmesidir. Bu nedenle kurumsallaşmak kural koymak anlamına gelmediği gibi sadece biçimsellik ya da yazılı kaide ve kuralların iş yerinde uygulanması olarak da anlaşılmamalıdır. Kurumsallaşmanın temel amacı firmanın kişilerden ve onları kendi becerilerine bağlı icra yöntemlerinden bağımsız hale gelmesi ve sürekliliğin sağlanmasıdır. Bu işletmenin önemli noktalarında patronun olmayacağı değil, fakat onlar olmadığında aksama yaşanmadan her şeyin kaldığı yerden devam edebilmesi anlamına gelir."

Aksoy, ayrıca iş hacminin artması, iş süreçlerinin çoğalması, istihdamın artması ve çalışanların idaresinin güçleşmesinin yanı sıra yaygın akrabalık ilişkileri ile şirket yönetimine müdahalelerin artması durumunda aile şirketlerinde kurumsallaşmanın zorunlu bir hal aldığını sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!