Kuru Meyve İhracatı Ekim Ayında Artış Gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Kuru Meyve İhracatı Ekim Ayında Artış Gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2015 15:52

KURU MEYVE İHRACATI EKİM AYINDA ARTIŞ GÖSTERDİ

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği(GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Abdulkadir Çıkmaz, Ekim ayında kuru meyve ihracatında yüzde 61,9’luk bir artış sağlandığını söyledi.
GAİB üyeleri, hizmet binasında toplanarak ihracatı değerlendirdi. Çıkmaz açıklamada, Ekim ayı kuru meyve ihracatında bir önceki yılın Ekim ayına oranla yüzde 61,9 artışla 18 milyon 121 bin dolarlık kuru meyve ihraç ettiklerini, Ocak-Ekim 2015 döneminde ise geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatın yüzde 7,3 artış gösterdiğini söyledi. Çıkmaz, bu dönemde 152 milyon 886 bin dolarlık kuru meyve ihracatı yaptıklarını sözlerine ekledi. Başkan Abdulkadir Çıkmaz ihracatın arttırılması yönündeki çalışmaların sürdüğüne dikkat çekti. Bu yıl hasatın da beklenenin üzeninde olduğunu ifade eden Başkan Çıkmaz, Ocak Eylül döneminde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünler arasında Antep fıstığının ilk sırada yer aldığını, çam fıstığı, kuru kaysı, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kaysı ve zerdali çekirdeği ve diğer kuru meyveler yanında leblebi ve kavrulmuş meyvelerin ihraç edildiğini belirtti.
Kuru meyve ihracatı alanında ihracat gerçekleştirilen ülke grupları bazında en fazla Avrupa Birliği ülkelerine ihracat gerçekleştirildiğini de kaydeden Başkan Çıkmaz Ortadoğu ülkelerinin ikinci sırada yer aldığını belirtti. Çıkmaz, diğer Avrupa ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, Eski Doğu Bloku ülkeler, ABD, Afrika ülkeleriyle Asya ve Okyanusya ülkelerine de ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. Ülke bazında bakıldığında kuru meyve için en büyük alıcının İtalya, ABD ve Almanya olduğunu sözlerine ekleyen Çıkmaz, bu ülkeleri ise Irak, İran, İspanya Cezayir ve Fransa’nın takip ettiğini belirtti. Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdulkadir Çıkmaz yaptığı genel değerlendirmede, "İhracatçılarımız yoğun bir tempo ile çalışmalarını sürdürüyor. Mevsim itibarıyla kuru meyve ihracatında önemli bir rekolte sağlandı. Bunların en iyi koşullarda dünya pazarlarında alıcı bulması yönünde ihracatçı firmalarımız ve tanıtım gruplarımız çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz yılın Ekim ayına oranla bugün itibarıyla %61,9’lık bir artış söz konusu. Dönemsel olarak bakıldığında ise Ocak- Ekim dönemleri açısından geçen yıla oranla 7,1’lik bir artış söz konusudur. Önümüzdeki süreçte de çalışmalarımızı aynı şekilde sürdüreceğiz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!