Sahrap SOYSAL

Kuru börülce salatası

16 Haziran 2013
Kuru börülceyi iyice yıkayıp süzün ve orta boy tencereye koyun.

Üzerine 8 su bardağı su ekleyip börülceler iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Börülceyi süzüp haşlama suyundan 3 yemek kaşığı kadar ayırın. Süzülen börülceyi derin bir tabağa aktarın. Çok ince kıyılmış yeşil soğan ve maydanozu ilave edin. Salatalık turşularını tavla zarı formunda doğrayıp börülcenin üzerine ekledikten sonra karıştırın.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; ayırdığınız haşlama suyunu derin bir kaba aktarın. Zeytinyağı, nar ekşisi (sirke de kullanabilirsiniz) ve dövülmüş sarmısağı bir kaseye koyun. Tuz ve pul biberi serpip çatal yardımıyla iyice çırptıktan sonra salatanın üzerine gezdirin. İyice karıştırdıktan sonra servise sunun. İsterseniz üzerini yeşil ya da siyah zeytinle süsleyebilirsiniz.
Not: Mersin, Çukurova ve kıyı Ege yörelerinin bu meşhur salatasına nar ekşisi yerine tahin ekleyerek farklı bir lezzet yakalayabilirsiniz. Ben bu salataya kırmızı soğanı çok yakıştırırım.
İsterseniz bir adet kırmızı soğanı incecik yarımaylar halinde doğrayın. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ve kırmızı biber serpip yoğurarak yumuşatın. Sonra da börülcenin üzerine ilave edip servise sunun.

Malzeme Listesi
2 su bardağı
kuru börülce
2-3 adet taze
yeşil soğan
1 demet maydanoz
2 adet salatalık turşusu
(3-4 adet kornişon turşusu da kullanabilirsiniz)
Sos için;
Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sızma zeytinyağı
2 diş dövülmüş sarmısak
2 yemek kaşığı
nar ekşisi
(2 yemek kaşığı sirke de kullanabilirsiniz)
2 çay kaşığı tuz,
kırmızı pul biber

Yazarlar Ana Sayfa
Haberlerak partiFenerbahçebinali yıldırımGalatasarayburçniobeistanbul