Kurtuluşu ancak biz gerçekleştiririz

ŞAİR ‘‘Umut fakirin ekmeği, ye Memet ye’’ dizesini sanki bugün için yazmış.

Dar gelirli insanlarımıza sürekli ‘‘İşler düzeliyor’’ umutları pompalanmıyor mu?

Oysa memurun, işçinin, emeklinin, dul ve yetimin, küçük esnafın, çiftçinin, küçük sanayicinin durumunda biraz olsun soluk alacak bir düzelme yok.

Bunu somut olarak gözler önüne serebilmek için CHP Ekonomi Masası'nın düzenli olarak yayınladığı bültenlerin sonuncusundan bazı bilgiler verelim:

- 2001 yılında çalışan kesim yüzde 22, çiftçiler yüzde 33.5 yoksullaştı.

- Ülke nüfusunun yüzde 40'ı açlık sınırına geldi dayandı.

- Çalışabilecek durumda olan her 4 kişiden, eğitimli her 3 kişiden biri işsiz.

- 7 milyona yakın ailenin ortalama aylık geliri 364 dolar.

- İç ve dış borcumuz 200 milyar dolar.

- Devlet 222 milyon lira olan asgari ücretten toplam 58 milyon 400 bin lira, aylık faiz geliri 6 milyar 400 milyon lira olan kişiden ise sıfır vergi alıyor.

2001'e ait birkaç rakam da bizim ekonomi servisinden:

- Elektrik, su, tüpgaz, benzin, doğalgaza yüzde 106 ile 140 arasında, telefona yüzde 85 zam yapıldı.

- 98 katrilyonluk 2002 bütçesinin 44 katrilyonu faiz ödemelerine gidecek, yatırımlara ise sadece 5.7 katrilyon ayrıldı.

* * *

Bu tabloya rağmen Başbakanımız ‘‘İşler iyi gidiyor, bu nedenle ben de daha iyi oldum. Vatandaşımızın cebi de bu yıl sonunda rahatlamaya başlar’’ diyor. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş de benzer müjdeler veriyor.

İyi güzel de bizde bunlara artık inanacak mecal kalmadı. Bunun çok önemli bir göstergesi de Ulaştırma Bakanı'nın bir yazılı soru önergesine verdiği yanıtta açıkladığı rakamlar:

- 2001 sonu itibarıyla 1 milyon 489 bin 586 kişi telefon, 15 bin kişi de kablolu TV aboneliğini iptal ettirmiş (ödeyemedikleri için).

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Aygün, ülkemizin IMF programları ile büyüyemeceğini iddia edenlerden. Aşağıdaki saptaması ilginç: ‘‘İyileşmeden kastedilen uluslararası finans kuruluşlarından borç koparabilme başarısı ise, sokaktaki vatandaş bu iyileşmeyi Sayın Derviş'in iddia ettiği gibi önümüzdeki aylarda da hissedemeyecektir.’’

Burada karamsar bir tablo çizmek amacında değilim. Benim vurgulamak istediğim Türkiye'yi darboğazdan ancak ve ancak yine o eşsiz sabrı, özverisiyle Türk toplumu çıkarabilir.

CHP bülteninin hemen başındaki şu iki uyarıyı lütfen dikkatle değerlendirin:

- Türkiye, IMF'ye bırakılamayacak kadar önemli bir ülkedir... (Wall Street Journal)

- Türkiye'deki ekonomik çöküşün nedeni ahbap çavuş kapitalizmidir... (Morgan Stanley Raporu)

NOT YORUM

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'a bir öneri:

‘‘Mirkoviç, Uche, Mustafa, Ümit, Rapaiç, Ogün, Yusuf, Abdullah, Anderson, Lazetiç'i kadro dışı bırakın ve şimdiden satış listesine koyun. Yerlerine gençleri oynatın. Merak etmeyin bundan daha kötü sonuç almazsınız.’’

Ben Mesut Bey'in yerinde olsam Bahçeli'ye kocaman bir teşekkür gönderirim. ANAP'a Devlet Bey'in ‘‘Özgürlüklerin genişletilmesi konusunda ANAP'la kalın çizgilerle görüş ayrılığımız var’’ sözünden daha iyi bir reklam olabilir mi?
Yazarın Tüm Yazıları