Kurtuluş Yolu üzerine konulan 'Yol Gösterici Çanlar' 99 yıl öncesini yeniden yaşatacak

Güncelleme Tarihi:

Kurtuluş Yolu üzerine konulan Yol Gösterici Çanlar 99 yıl öncesini yeniden yaşatacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2018 15:00

Kurtuluş Yolu üzerine konulan 'Yol Gösterici Çanlar' 99 yıl öncesini yeniden yaşatacak

Haberin Devamı

SAMSUN, (DHA) – SAMSUN Büyükşehir Belediyesi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Milli Mücadeleyi başlatmak için Bandırma Vapuru'yla Samsun'a gelişinin ardından Amasya'ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik 'Kurtuluş Yolu', 99 yıl sonra Samsun Büyükşehir Belediyesinin başlattığı proje ile tekrar ortaya çıkarıldı. Hazırlanan proje ile güzergahtaki tarihi yapıların restorasyonu, kağnı arabalarının konulması, yol gösterici çanların yerleştirilmesini içeren çalışmalar ise tüm hızıyla sürüyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin Kurtuluş Mücadelesi'ni an be an yeniden yaşatacak tarihi yoldaki çalışmaları büyük bir titizlikle takip eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "1919 da büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ün Mıntıka Palas'ta kaldıktan sonra 25 Mayıs'ta Havza'ya vardığı süre içerisinde yaşadığı sıkıntılı ve zorlu yolculuktaki bu güzergah 99 yıl sonra yeniden bizi o günlere götürecek. TBMM ve Anıtkabir kütüphanesinden alınan bilgi, belge ve fotoğraflarla yolun tarihi değerini yeniden anlatıyoruz. Eski yapılar restore ederek, güzergaha kağnı arabaları ve o dönemde olan kaybolmuş bir çok tarihi yapıyı yerleştiriyoruz. Onlardan bir tanesi de yol gösterici çanlar. Bu çanlar fırtına, sis ve tipi sebebiyle güzergâhını kaybetme riski olan yaya ve taşıtlara o zamanlar güzergâh göstermek amacıyla Karayolları ekipleri tarafından sesli uyarıcı yol gösterici olarak kullanılmaktaydı” dedi.

Yapılan araştırmalar ile her geçen gün yeni bir ayrıntının gün yüzüne çıktığı söyleyen başkan Yılmaz, "O dönemler özellikle minibüsçülerin kendilerine has şivesi ile bu güzergahta yolcu taşımaları çok meşhurmuş. Doruk’a, Diphan’a, Üçhanlar’a, Kavak’a ve Samsun’a diye şiveli bir yolcu çağırmak hala daha birçok kişinin hafızasında. Bu ayrıntıya da dikkat çekerek Doruk, Diphan ve Üçhanlar’ı belirgin objeler haline getirdik” diye konuştu.

 

 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!