'Kurtul ve özgür ol'

Güncelleme Tarihi:

Kurtul ve özgür ol
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2012 12:40

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, sigara yüzünden Türkiye'de 1 yılda 120 bin kişinin ölmesine rağmen, trafik kazaları veya terör olaylarında hayatını kaybeden kişilerin daha sık gündeme geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

İnsani Değerleri Yüceltme ve Yaşatma Derneği'nde düzenlenen, “Bağımlılıktan Kurtul, Özgürleş” konulu konferansta konuşan Balcı, dünyada hiçbir hukuk sisteminde dinlerde ve inanışlarda insanın kendine zarar verme özgürlüğünün bulunmadığını belirtti.

Ötenazinin bütün dünyada yasak olduğunu, kimsenin intihar edemeyeceğini belirten Balcı, “Beşeri hukuk sistemlerinde intihar etmek yasaktır, beceremezseniz, Kabahatler Kanunu'na göre ceza da yersiniz. Becerirseniz, zaten öbür dünyada cezayı alırsınız. Özgürlük tamamen Allah'ın insanlara olan bağışıdır. Onun için biz sadece bize özgürlüğü bahşedene bağımlı oluruz” dedi.

İnsanların kendilerine özgürlüğü bahşedenin dışında, herhangi bir yere bağımlı olmalarının kendi fıtratlarına zarar vereceğini ifade eden Balcı, bağlandıkları şeyin insanları köle haline getirdiğini savundu.

Haberin Devamı

İnsanlığa karşı işlenen taciz, tecavüz, işkence, terör ve soykırım gibi suçlar işlendiğine dikkati çeken Balcı, şöyle devam etti:
“Bakıyoruz, işkenceden günlük ölüm sayısı yok şimdi, bir zamanlar vardı. İnsan ticaretinden kaç kişi ölüyor, sonuçta az. Son soykırımlar, Ruanda'da 2 milyon insan Fransız ve Hollandalıların öldürdüğü, bir diğeri de Bosna'da 250 bin kişi... Bu sayılara baktığımızda dünyada 5 milyon kişi bir yılda dünyada sigaradan ölüyor. Kaçta kaçı? Sigara yüzünden Türkiye'de 1 yılda 120 bin kişi ölüyor ancak trafik kazalarında veya terör olaylarında ölenler daha sık gündeme geliyor. Neyle karşı karşıya olduğumuzu anlatmaya çalışıyorum ama insanlığa musallat olmuş bu güçlerin eylemleri insanlığa karşı suç kapsamına girmiyor. Niye girmiyor? Bunlar çok zengin.”

Yeşilay'ın gençlerde bilinç düzeyi oluşturmaya çalıştığını ifade eden Balcı, “Diyoruz ki 'Bu özgür zihninize bağımlılık yakışmıyor.' Bunda sizin çok da kabahatiniz yok. Çünkü bu kadar reklam, bu kadar özendirmeye karşı bu gençlerin direnmesi çok zor. Bunun karşısında sistemli düşünmeyi, konseptli
düşünmeyi gençlerimize öğretirsek, bağımlılıktan kurtarabiliriz ya da bağımlığa
hiç uğramadan geleceğe taşıyabiliriz” diye konuştu.

DEVLETİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Üniversitelerin dumansız kampüs projelerine büyük destek verdiklerini vurgulayan Balcı, projenin İstanbul'daki tanıtım törenine Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katıldığını belirterek, şöyle devam etti:
“Törende Bakan Akdağ bir konuşma yaptı ve benim 8 aydır söylediğimi harfi harfine söyledi. Dedi ki 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti sigara ve alkolü tekelinde tutarak, üreterek, satarak; reklamını ve özendirmesini yaparak ve bir de her bir askerine bir kilo sigarayı bedava vererek insanlığa karşı suç işlemiştir.' Bu devlet hala insanlığa karşı suç işliyor. 11 dalda 'şans oyunları' adı altında kumar oynatıyor. Türk Ticaret Kanunu'nun 506. maddesinin 2. fıkrası şöyle der; 'Her türlü piyango ve lotarya izne tabidir, izinsiz piyango kumar hükümleriyle cezalandırılır. Milli Piyango İdaresi onun için görevlendirilir.' Yani vergisini veriyorsanız 'şans oyunu', vermiyorsanız 'kumar'. Kim oynatıyor? Devlet. Peki insan sağlığına zararlı mı, yaşam hakkını ortadan kaldırmıyor mu, kaldırıyor.”

Haberin Devamı

Balcı, sigaranın reklamının yasak olduğunu, buna rağmen dizilerde ve filmlerde bu yasağın uygulanmadığını öne sürerek, şunları kaydetti:
“İnternet, sosyal paylaşım siteleri, buralardaki ahlaksızlıklar, terör siteleri, sanal kumar siteleri ki yılda 5 milyar dolar Türkiye'den çıkıyor yurt dışına. Bunların hepsi bu devletin ya bizzat yapmasıyla ya da zafiyetiyle işleniyor. Bunu söylemek bize zorunluluktur. İşte Yeşilay kamuya bunu anlatıyor. Diyor ki kamuoyuna, 'Milli Piyango'nun okulu olmaz, yurdu olmaz, Efes Pilsen'in okulu olmaz. Spor Toto Süper Ligi olmaz... Sporla, eğitimle alkol bir arada olmaz. Anayasanın 58. maddesi bunu engeller. Devlete yükümlülük yükler. Bunlarla mücadele yükümlülüğü yükler.

Haberin Devamı

Bütün bunlar insanlığa karşı işlenmiş suçlar kategorisine girecek. O zaman göreceğiz ki sigara da yasaklanacak veya çok fazla sınırlandırılacak, alkol de sınırlandırılacak. Devlet bu işleri yapmayacak, bu işten para kazanmayacak.”

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!