Kürtlerin keçi peyniri ve balına hayran kaldım

Güncelleme Tarihi:

Kürtlerin keçi peyniri ve balına hayran kaldım
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 15, 2005 00:00

14 ay boyunca ABD’nin Irak valisi olarak görev yapan Paul Bremer’in bilinmeyen bir özelliÄŸi ortaya çıktı. Fransız mutfağı konusunda eÄŸitim almış olan Bremer, Ä°ran ve Türk mutfağından etkilenen Irak mutfağını çok beÄŸendiÄŸini belirtirken, ‘Kürtler cennet bahçesinde yaşıyor gibi. Hayatımın en güzel keçi peyniri ve balını Kürtler’den yedim’ diyor.ABD’nin iÅŸgali sonrasında 14 ay boyunca Irak’ta sivil temsilci olarak görev alan Paul Bremer’in en büyük hobisinin, aşçılık ve uzmanlık alanının da Fransız mutfağı olduÄŸu ortaya çıktı.Irak görevi sırasında hiç yemek piÅŸirmemiÅŸ olan Bremer, ruhunun memleket hasretini ise ABD’deki evinin mutfağını hayal ederek bastırmış. Åžimdilerde gününü Vermont’taki sayfiye evinde geçiren Paul Bremer, bir yandan Irak anılarını kaleme alırken, fırsat buldukça da mutfaÄŸa girip yeni tatlar deniyor. Bremer şöyle diyor: ‘BaÄŸdat’taki bilgisayarımın masa üstünde bu evin bir fotoÄŸrafı vardı. Birileri ‘bu nedir’ diye sorduÄŸunda ise ‘hayalimdeki mutfağımı kurduÄŸum yer’ diyordum.’Paul Bremer, 1970’lerde Norveç’te diplomat olarak görev aldığı günlerde yemek yapmaya baÅŸlamış. Pazar günleri, büyükelçiliÄŸin aşçısı izinli olduÄŸundan Bremer, Oslo’da bulamadığı Çin yemeklerinden yapmaya baÅŸlamış. Çok geçmeden kendini arkadaÅŸları için yemek piÅŸirirken bulmuÅŸ. Francie Bremer, eÅŸinin yemek yapma konusunda kendisinden daha hevesli olduÄŸunu görünce mutfak iÅŸini de tamamen ona bırakmış. Hollanda’dan döndükten sonra Gaithersburg’daki L’Academie de Cuisine’de ahçılık dersi alan Bremer, New York’ta görevli olduÄŸu dönemde de Alsace’lı ÅŸef Henri-Etienne Levy’den akÅŸamları özel ders almış.ÇeÅŸitli ülkelere yaptığı seyahatlerin aşçılık yeteneÄŸi üzerinde etkisi olduÄŸunu söyleyen Bremer, Afganistan’da ‘dünyanın en iyi ekmeÄŸini’ yediÄŸini, Norveç sayesinde balıkla tanıştığını, Çin ile her ÅŸeyi deneme cesaretini bulduÄŸunu söylüyor. Bremer, Irak mutfağına da deÄŸinmeden edemiyor ve ‘Irak mutfağı çok lezzetli. Pers ve Türk etkisiyle birlikte standart bir Arap mutfağı. Ve Kürtler cennet bahçesi gibi bir yerde yaşıyor - herÅŸeyi yetiÅŸtiriyorlar: Ceviz, elma, armut, kayısı, üzüm, kavun, baharatlar. Harika keçi peyniri ve inek peyniri yapıyorlar, en iyi balı orada yedim’ diyor.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!