Kurthan Fişek: Herkese var çalışana yok

Kurthan FİŞEK
Haberin Devamı

Hükümetin üretim ve tüketime destek amaçlı ekonomik paketinden herkese uygun hediye çıktı. İhracata ucuz kredi, tüketiciye faiz indirimi, kamu bankalarına görev zararı. İtirazımız yok...

Ama ya vergi tavizleri.

Bu kadar detayla uğraşmadan, kestirmeden ‘‘Bu ülkede artık vergi toplanmayacak’’ diye tek maddelik yasa çıkarsalardı da olurdu.

Bakın bu ülkede repo ve mevduat faizine getirilen ek vergiden dolayı beyanname yükümlülüğü doğan mükellef sayısı sadece 38 bin kişidir.

Şimdi bu hazretlerin Vergi Dairesi'ne zahmet buyurmalarına gerek kalmadı. Dahası faizde eskisi gibi stopaj yoluyla vergiye dönüldüğü için sınır ötesi (off-shore) tasarruf hesapları tümden kurtuldu. Bu mutlu azınlığın tam kelle sayısını bilmek mümkün değil, ama 3 bin 500-4 bin kişi düzeyinde tahminler var.

* * *

Yanlış anlamayın, geçici vergideki eziyetin düzeltilmesine, Emlak Vergisi'ndeki haksızlıkların giderilmesine kim karşı çıkabilir ki?

Ancak, bu teknik detayların yanı sıra bir de Mali Milat'ı ertelerseniz... Hele üç yıl erteleyerek aslında vazgeçtiğinizi belli ederseniz... Nerede kalır o vergi yasasının, hatta devletin ciddiyeti.

Geçen yıl hükümete, devlete güvenip Mali Milat günü beyanda bulunanlara yazık değil mi? Ev, otomobil alırken parasını hangi yolla kazandığını açıklamaktan korkanların lafıyla hareket etmek ayıp değil mi?

Ekonomiyi kayda almak güç iştir, yasa çıkarmak kolay değildir, tamam. Ama kayıt dışı ekonomi baronlarının baskısıyla mevcut yasadan geri adım atmak sanırız ilk kez bu hükümete kısmet oldu.

Şimdi bu hükümetin çetelerle mücadele yasasında samimi olduğuna nasıl güvenelim? Çeteler haracını pullu, damgalı, iki kopyalı faturayla mı tahsil ediyor. Siz istediğiniz kadar çeteci yakalayıp cezasını kesin. Abdullah Öcalan'ı İmralı'ya kapatıp itirafçı kılın... Çeteyi ve PKK'yı besleyen kayıt dışı ekonomi bataklığını kurutmadan ne işe yarar ki.

* * *

Yeni paketin en tartışmalı bölümü kuşkusuz dağıtılacak 1.8 milyar dolarlık teşvik bütçesidir... Dileriz bu paralar gerçek üretim ve ihracat niyeti taşıyan ihtiyaç sahiplerine ulaşır. Boy sırasıyla partilerin yandaşlarına dağıtılmaz...

Kimi usta kalemler yazılarını son sözle bağlar... Öyle bir yeteneğim yok, ama illa da ‘‘Karışık ekonomik terimleri bırakıp özetle ne olduğunu söyle’’ derseniz... Sosyal güvenlik tasarısına muhalefet ederken korktuğumuz başımıza geldi. Herkese var da, çalışana yok...



Yazarın Tüm Yazıları