Kurthan Fişek: 70 sente muhtaçtık

Kurthan FİŞEK
Haberin Devamı

10 milyar nasıl bulduk?

KIT aklımın, daha da kıt ekonomik bilgimin yettiğince, son ekonomik gelişmeleri izlemeye çalışıyorum... Ne olup bittiğine aklım ermediği için, bilenlere soruyorum...

Ekonomi camiası ikiye bölünmüş durumda...

1 Yıllardır bu kadar ekonomik parlama, patlama görmedik... Türkiye ekonomisi yakın tarihinin en parlak günlerini yaşıyor.

2Yok yaaavvv! Etiketlere baksana! Sokakta yürüyüş yapanlara baksana! Neresi iyi bunun? Enflasyon hızı düşüyor, her ne hikmetse fiyatlar artıyor, maaş ve ücretler sabit kalıyor.

Ekonomiden anlamadığım için, bu konuda susmayı tercih ediyorum.

Şimdilik...

* * *

Dış politikadan anlamam... Ankara Koleji'ndeki coğrafya öğretmenim Vehbiye Girişmen, sırf damarıma basmak için, her gün sözlüye kaldırır, aynı soruyu sorardı.

‘‘Türkiye'nin komşularını say!’’

Bilemezdim bir türlü... Kızardı, yine sorardı.

‘‘Peki, Ankara'nın doğusundaki illeri söyle...’’

Bilemezdim, hep ikmale kalırdım. Coğrafyadan anlamadığım için, Türkiye'nin jeopolitiği konusunda susmayı tercih ediyorum.

Şimdilik...

Resim hocalarım Turgut Zaim ve Eşref Üren'di. Dünyanın en güzel, en hoşgörülü resim ustalarıydı kendileri... Görsel sanatlar konusunda hiçbir kabiliyetimin olmadığını elli sene önce keşfetmişlerdi. Ama, yufka yürekliydiler. Cahilliğimi bana bağışladılar, son sınırdaki geçer notu verdiler.

İsa Coşkuner ustamız da müzik hocamızdı. Bana piyano çaldırtmaya çalışırdı. Beceremezdim. Sonunda, döve döve, tek parmağımla, Dokuzuncu Senfoni'yi piyanoda çaldırttı bana... Sanattan anlamadığım için, sergiye, dinletiye gitmem, o konularda konuşmamayı, yazmamayı tercih ederim.

Şimdilik...

Yaşım dayandı altmışına... Değişik dönemlerde, değişik uzmanları dinledim. İlginç bir tarafım var.

Duyduklarımı unutmam, uygun ortamda uygun şekilde tekrarlarım...

Sentezini yapmaya, benim gibi cahillerin bile anlayacağı lisanla tekrarlamaya çalışırım...

Yine öyle oldu. AVAM bize sahip çıktı. Kendileri Avrupa-Amerika'dır. İki aykırı görüş olabilir. Ama, kıt aklımla bir sentez var burada...

1Bayram değil, seyran değil, eniştelerim beni niye öptü?

2Ekonomi, kötüden berbata, berbattan betere giderken, 70 sente muhtaçken, hangi dáhiyáne ekonomi politikalarıyla 10 milyar avans aldık?

* * *

Mark Twain'i çok severim. Onun sevmediklerini ben de sevmem...

Meselá, Amerika'yı keşfeden Kristof Kolomb'u hiç sevmedim.

Sevmedim, çünkü, İspanya'nın Palos limanından üç gemi ve seksen sekiz denizciyle yola çıktı. Para istedi, izin istedi, yalamadığı yer kalmadı, İspanya Kralı Ferdinand'ın müşavirlerince oluşturulan barikatı aşamadı. Kraliçe İsabella'yı kafaya aldı. Batıya giderek doğuyu bulacağını, dünyanın yuvarlak olduğunu söyledi, inatlaştı, batıya hareket etti, yani kulağını tersten gösterdi. ‘‘Amerika'yı buldum!’’ diye bağırdı.

Ne zaman? Amerika'ya çok uzak San Salvador'da karaya oturduğunda...

Mark Twain'i çok seviyorum... Yorumladı olayı...

‘‘Amerika'yı pusulasız keşfetmek çok harika bir meseledir. Ama, karşısına o kıta çıkmamış olsaydı, keşfetmemesi daha şaşırtıcı olurdu...’’

70 sente muhtaçken 10 milyar doları nasıl bulduk?

Ben cahilim, bütün bilenlere, çokbilmişlere sorun...

Biraz da Ortadoğu'ya, İncirlik'e bakın...

Yazarın Tüm Yazıları