Kurtdere'de 1300 pehlivan güreşecek

Güncelleme Tarihi:

Kurtderede 1300 pehlivan güreşecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2017 19:32

Kurtdere'de 1300 pehlivan güreşecek

Haberin Devamı

Hilmi DUYAR/BALIKESİR, (DHA) - BALIKESİR'in Karesi İlçesi Kurtdere Mahallesi'nde, cihan şampiyonu Kurtdereli Mehmet Pehlivan adına yapılan güreşlerin bu yıl 37'incisi, 78'i başpehlivan, 1300 kişinin katılımıyla yapılacak.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Edip Uğur ve Karesi Belediye Başkanı Ak Partili Yücel Yılmaz, Kurtdere Mahallesi'ndeki Kurtdere Er Meydanı'nda Kurtdere Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Orhan Okulu ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Başkan Uğur, yağlı güreşleri dünyaya tanıtmak istediklerini, bu nedenle kapalı güreş meydanı yapıp, yılın 12 ayı güreş düzenleyeceklerini söyledi. Başkan Uğur, daha önceki yıllarda, yağlı güreşlerin ihmal edildiğine dikkat çekip, "Ata sporu yağlı güreşleri teşvik edip, destekleyerek hem Türkiye'de, hem de dünyada marka yapmak için kolları sıvadık. Sahamızı tribünleriyle, soyunma odalarıyla, her şeyiyle örnek bir yağlı güreş arenası haline getirdik. Önümüzdeki yıl bu alanı daha da genişleteceğiz. Geçmişine sahip çıkmayanların geleceğe dair hayalleri ve umutları da olmaz. Bizler büyük bir medeniyetin mensuplarıyız. Türk milleti var olduğu günden bu yana büyük bir millet olmanın tüm özelliklerini layıkıyla taşımış, kendine has değerler üretebilen bir medeniyet olmayı başarmıştır. Şimdi vakit, değerlerimize, medeniyetimize sahip çıkma vaktidir. Bizler göreve geldiğimiz günden bu yana yüzyıllardır süregelen peygamber sporu yağlı güreşi gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla çalışmalarımıza yön veriyoruz. Dünyada; her duruşu ve her hareketi bir anlam taşıyan, farklı birer değer olarak yorumlanan ve dua ile başlayan başka bir spor yoktur. Bu bilinçle 2014'ten bu yana aynı şevk ve aynı heyecanla düzenlediğimiz yağlı güreş organizasyonuyla halkımızı kültürel değerleriyle buluşturuyoruz. Geleneksel sporlarımızı tüm dünyada tanınır hale getirmek amacıyla çıktığımız bu yolda en büyük hedefimiz ise Balıkesir'i kültürün, sporun ve turizmin başkenti yapmaktır" dedi.
'YAĞLI GÜREŞ DÜZENLEYEN KENTLER BİRLİĞİ İLE GÜREŞE YÖN VERİLECEK'
Cihan pehlivanı Kurtdereli Mehmet, Kırkpınar başpehlivanları, Şerif Ünal, Tarzan Mehmet, Kara Ali Acar, Kara Hasan Acar, Sabri Acar, Mehmet Ali Yağcı, İbrahim Gümüş, Saffet Kayalı gibi ünlü pehlivanları yetiştiren Balıkesir'in tekrar başpehlivanlar çıkarmasını, güreşlerde Balıkesirli başpehlivanların kol bağlamasını istediğini belirten Başkan Uğur, şöyle konuştu:
"Bu amaçla inşa ettiğimiz güreş eğitim merkezleri ve yeni er meydanı ile kapalı güreş meydanı yağlı güreşte kalite ve standartı yükseltmektir. Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği ile de kültürel mirasımız yağlı güreşi 21'inci yüzyıl vizyonu ile yeniden yorumlayarak, tanıtımını yapacak ve bir marka haline getireceğiz. Yağlı güreşin yanında, minder güreşi ve atlı okçuluğu da destekliyoruz. Belediyesporlu güreşçilerimiz üçüncü yıllarında süper lige çıktılar. Milli takıma sporcu verdik. 2016 yılında kar yağarken, Kurtdereli Spor Salonu'nda güreşler yapıldı. Balıkesir'de kapalı yağlı güreş salonunun ihale ve yer teslimini yaptık, temelini en kısa sürede atacağız. 1600 seyirci kapasiteli salonda her mevsim yağlı güreş yapılacak. Bu güreşleri Amerika ve Avrupa'ya taşıyarak gelenek ve göreneğimizi onlara da göstermek istiyoruz. Turist kafileleri Türkiye'ye geldiğinde Balıkesir'e uğrayıp yağlı güreş seyretmelerini istiyoruz."
Yarın başlayacak ve 3 gün sürecek güreşlerde 78'i başpehlivan olmak üzere 1300 pehlivan kıyasıya mücadale verecek. Güreşlerde toplam 68 hakem görev yapacak.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!