Kürtçe geciktirmez

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe geciktirmez
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Ecevit, Verheugen'in önerileri arasında Kürtçe TV ve Kürtçe eğitim konularının bulunduğunu doğruladı. Ecevit, Kürtçe ve Kıbrıs sorunlarının Türkiye'nin AB üyeliği sürecini geciktirmesinin sözkonusu olmayacağını söyledi.

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Hürriyet'in üç günden beri yayınladığı, AB'nin genişlemeden sorumlu temsilcisi Günter Verheugen'ın Türk tarafının önüne Kürtçe televizyon, Kürtçe eğitim, Kıbrıs ve Yunanistan ile ilişkiler, DGM'lerin ıslah edilmesine dair birçok öneride bulunduğuna dair haberleri doğruladı.

Ecevit, Verheugen'in sunduğu görüşler arasında Kürtçe televizyon ve Kürtçe eğitime ilişkin önerilerin yer alıp almadığına ilişkin bir soruya, ‘‘Verheugen'in getirdiği öneriler arasında bu da var. Fakat benimle görüşmesinde hiç değinmedi. Kürtçülük konusuna hiç değinmediği için ben de üstünde durma gereğini duymadım’’ yanıtını verdi.

Başbakan, Verheugen'ın Türk tarafına AB'nin Kıbrıs ve Yunanistan konularına ilişkin görüşlerini aktardığını da doğrulayarak, kendisinin bu görüşlere ayrıntılı yanıtlar verdiğini bildirdi.

KIBRIS VE YUNANİSTAN

Ecevit, AB'nin Türk-Yunan ilişkilerine ve Kıbrıs konusuna ağırlık verdiği sürece Türkiye ile Yunanistan arasında veya Kıbrıs'ta Türkler ile Rumlar arasında bir anlaşmaya varılmasının çok güçleşebileceğini söylediğini aktardı.

Rumlar ve Yunanistan'ın, arkalarında AB desteğini gördükleri müddetçe, Türkiye ile ve Kıbrıs'ta Türk tarafıyla bir uzlaşmaya varmak istemeyeceklerini ifade ettiğini anlatan Ecevit, ‘‘Siz eğer, bizleri başbaşa bırakırsanız, gerek Ege sorununun çözülebileceğini, gerek Kıbrıs'ta her iki toplumu da tatmin edebilecek çözümlere ulaşılabileceğini ayrıntılı olarak kendisine izah ettim’’ dedi.

Görüşmeler sırasında karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğunu, Verheugen'in bu görüşler ışığında taslağı yapıcı bir şekilde hazırlayacağına inandığını belirten Ecevit, Kürtlere kültürel haklar verilmesinin ise gündeme gelmediğini ileri sürdü.

YAPTIKLARIMIZ DA VAR

Verheugen'in gündeme getirdiği hedeflerden bazılarının ise zaten gerçekleşmiş olduğunu AB temsilcisine hatırlattığını ifade eden Ecevit, polis akademilerinde Türkiye'nin AB aday üyeliği ilan edilmeden önce, insan hakları ile ilgili derslerin verilmesine başlandığını söyledi. Verheugen'in istekleri arasında kadın-erkek eşitliğine ilişkin önlemler alınmasının da bulunduğunu belirten Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Kendisine bu konuda, Türkiye'nin başka birçok demokratik ülkeden daha erken hareket ettiğini ve gayet ileri ölçüde kadın-erkek eşitliğine sahip olduğunu hatırlattım. Öte yandan, 'DGM'ler ıslah edilmeli' diyordu. Bunun da çoktan gerçekleşmiş olduğunu kendisine hatırlattım. 'İşkenceye karşı önlem almalısınız' diyordu, bu önlemlerin başında, kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmasının kolaylaştırılması geliyordu. Hükümetimiz bu konuda da somut adımlar atmıştır. Verheugen'in gündeme getirmek istediği hedeflerden bazılarına Türkiye zaten kendi iradesiyle erişmiş durumdadır.’’

Ecevit, ‘‘Verheugen'in görüşmelerinde gündeme getirdiği Kürtçe ve Kıbrıs sorunu gibi konular, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini geciktirebilir mi?’’ sorusunu ‘‘Bizim bu konularda ne kadar duyarlı olduğumuzu AB üyesi tüm ülkeler biliyorlardı. Bizim bu konulardaki duyarlılığımızı bilerek, Türkiye'nin aday üyeliğini kabul etmişlerdir’’ diye yanıtladı.

Hürriyet ortaya çıkardı

BAŞBAKAN Ecevit, Verheugen'in görüşmelerde Türkiye'nin AB üyeleği için gayri resmi de olsa ‘‘Katılım Ortaklığı Belgesi Taslağı’’ sunmadığını bildirdi. Hürriyet'te yayımlanan haberlerde de herhangi bir resmi veya gayri resmi Katılım Ortaklığı Belgesi Taslağı'ndan bahsedilmemişti. Hürriyet, Verheugen'in Türk tarafının önüne Katılım Ortaklığı Belgesi'ne ilişkin görüşleri içeren bir ‘‘öneri’’ taslağı sunduğunu yazmıştı. Başbakan Ecevit de, Verheugen'in sunduğu görüşler arasında Kürtçe televizyon ve Kürtçe eğitime ilişkin önerilerin yer alıp almadığına ilişkin bir soruya, ‘‘Verheugen'in getirdiği 'öneriler' arasında bu da var’’ dedi.

İnsan Hakları raporu olumlu

Başbakanlık'taki açıklamasında Ecevit, Verheugen'ın ‘‘Başbakanlık İnsan Hakları ve Koordinatör Üst Kurulu raporu olumlu. Bunu kabul ettiğinizi resmen açıklarsanız iyi olur’’ dediğini de aktardı. Başbakan, Verheugen'e bu konuda verdiği yanıtı ise şöyle özetledi: ‘‘Raporun ortaya koyduğu hedefler, üzerinde durduğunuz hedeflerden çok daha kapsamlı. Türkiye demokratik bir ülke, bir başbakan kendi başına, bu kadar önemli bir belgeyi destekliyoruz diyemez. Ama benim kişisel düşüncem, bazı ayrıntılarda ayrı düşünceler olabilir ama hemen her konuyu destekliyorum. Fakat hükümette görüşülmeden ve kanun tasarıları halinde TBMM'ye sunulmadan bu konuda daha kesin bir tavır alınamaz. Ama kendi izlenimime göre, bu raporda belirtilen hedeflere Türkiye kolaylıkla erişebilir. Buna toplumdan önemli tepkiler gelmeyeceği kanısındayım. AB'nin Türkiye'nin önüne getirdiği hedeflerle ilgili takvimi, bizim çalışma tempomuza göre çok uzun zaman alabilecek bir takvim. Biz hükümet olarak çok hızlı çalışıyoruz. TBMM de bu hıza uyum sağladı. Onun için gerek AB'nin gösterdiği hedeflere, gerek İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu'nun gösterdiği hedefe belirtilenden çok daha erken varabiliriz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!