Kurtarıcı Chavez

Güncelleme Tarihi:

Kurtarıcı Chavez
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2007 00:00

Venezüella Devlet Başkanı Chavez’in Kolombiya’daki solcu gerillaların elindeki rehineleri teslim almak üzere hazırladığı operasyon bugün yapılıyor. Kurtarılacaklar arasında rehinelerden Clara Rojas’ın bir gerilladan dünyaya gelen oğlu Emmanuel de var. Üç yetişkin ve küçük çocuk önce Venezüella’ya götürülecek.

KOLOMBİYA hükümeti, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in FARC gerillalarının elinde rehin olan üç kişinin serbest bırakılması için öne sürdüğü planı onayladı. Chavez’in girişimlerine önce karşı çıkan Kolombiya Devlet Başkanı Alfonso Uribe, hükümetten gelen baskı üzerine geri adım attı.

FARC liderleriyle görüşmelerde bulunan Chavez, üç rehinenin serbest bırakılması için görüş birliğine varıldığını açıkladı. Anlaşmaya göre, Marksist FARC örgütü, eski başkan yardımcısı adayı Clara Rojas, esarette doğan küçük oğlu Emmanuel ve parlamenter Consuelo Gonzalez de Perdomo salıverilecek. Bu üç rehinenin, bugün serbest kalması bekleniyor.

FARC liderleriyle, 3 rehinenin serbest bırakılmasına ilişkin en ince ayrıntıları bile ele aldıklarını ve Kolombiya hükümetinden yalnızca işbirliği istediklerini belirten Chavez, 3 rehinenin ardından, Fransız kökenli Kolombiyalı rehine Ingrid Betancourt’un da özgürlüğe kavuşacağını söyledi. Chavez ayrıca, gizli bir operasyon için ellerinde kimi seçenekler olduğunu, ancak gizli operasyondan yana olmadıklarını, çünkü bunun riskli olduğunu sözlerine ekledi.

HELİKOPTERLİ OPERASYON

İçinde Fransa, Arjantin, Brezilya, Küba, Bolivya ve Ekvador ile Kızıl Haç’tan temsilcilerin de bulunduğu uçak ve helikopterler, Venezüella’dan havalanıp Kolombiya’da And dağı eteklerindeki Villavicencio kentine inecek.

Villavicencio’dan havalanacak olan iki helikopter, sadece Venezüellalı yetkililerin bildiği buluşma noktasına inecek. Burada, FARC militanlarından üç rehineyi teslim alacak olan helikopterler, Villavicencio’ya dönecek. Konvoy ise, tam kadro Venezüella’ya yol alacak.

Operasyonu anlattı

Chavez, rehineleri alma operasyonunu önce hazırladı, sonra da basına anlattı.

Kendisinin de hava kortejinde yer alacağını ve operasyonu yönetmek için içişleri eski bakanı Ramon Rodriguez Chacin’i atadığını bildirdi.

Muhafazakar ve ABD yanlısı Kolombiya Devlet Başkanı Uribe, önceleri Chavez’in rehinelerle ilgili girişimlerine karşı çıkıyordu.

Stockholm sendromundan mı doğdu

REHİN düştükten sonra bir gerilladan çocuk sahibi olan Clara Rojas (44), 2002 yılında merkez sol başkan adayı Ingrid Betancourt ile birlikte kampanya gezisi sırasında kaçırılmıştı. Rojas, Betancourt’un yardımcısıydı. Rojas’ın oğlu Emmanuel’in, üç ya da dört yaşında olduğu sanılıyor. Rojas’ın, "Stockholm sendromu" yaşadığı sanılıyor. Bu durumda, Rojas’ın kurtulduktan sonra anlatacağı hikayenin, büyük ilgi toplaması bekleniyor. Stockholm sendromu, kısaca kurbanın, bir süre sonra kendisini rehin alanlara sempati duymaya başlaması şeklinde görülüyor. Sendroma bu isim, İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşanan bir olayın ardından verildi. 1973 yılında, Stockholm’deki bir bankada bazı kişiler rehin alındı. 6 gün sonra, rehineler eylemcilere sempati duymaya başladı ve polisin kurtarma girişimine direndiler. Kurtarılan rehineler, mahkemede eylemcilerin aleyhine tanıklık yapmayı reddettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!