Kürt kızının cenazesinde dünyaya terör mesajı

Güncelleme Tarihi:

Kürt kızının cenazesinde dünyaya terör mesajı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2011 00:00

Norveç'in Utöya adasındaki katliamın ardından düzenlenen cenaze törenlerinin ilki, Kürt asıllı Bano Ebubekir Raşid için Oslo'daki bir kilisede gerçekleştirildi. İslami kurallara göre yapılan törende Müslüman ve Hıristiyan din görevlileri yan yana yer alırken, dünyaya birlik mesajı verildi.

Haberin Devamı

Norveç'te geçtiğimiz Cuma günü Anders Behring Breivik'in iki saldırıda öldürdüğü 77 kişi için ilk cenaze törenleri dün düzenlendi.

Cenazesi yapılan saldırı kurbanlarından biri de Kürt asıllı Bano Ebubekir Raşid oldu.

Kuzey Iraklı göçmen bir ailenin kızı olan 18 yaşındaki Bano için yapılan cenaze törenine Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Störe de katıldı.

Başkent Oslo'daki Nesodden kilisesindeki törende hem Müslüman hem de Hıristiyan din görevlileri yer aldı. Bano, kilisedeki törenin ardından toprağa verildi.

NORVEÇ'TEKİ TÖRENLERDEN KARELER

BAŞBAKAN'DAN BİRLİK ÇAĞRISI

Katliamın kurbanlarından İsmail Hacı Ahmed içinse Norveç'in güneybatısındaki Hamar kentindeki bir camide cenaze töreni düzenlendi. Cami imamı ve Lutheran devlet kilisesinden bir piskoposun da hazır bulunduğu, Oslo Merkez Camii'deki törene ise Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg katıldı.

/images/100/0x0/55eae1c5f018fbb8f89cb6d5

Haberin Devamı

Stoltenberg, imamın okuduğu cenaze duasını dinledikten sonra yaptığı konuşmada, "Dinimiz, etnik kökenimiz, cinsiyetimiz ve sınıfımız ne olursa olsun tek bir toplum olmalıyız" dedi.

Stoltenberg, dün toprağa verilen Bano Ebubekir Raşid ile İsmail Hacı Ahmed'i anarak, "Dinimiz, etnik kökenimiz, cinsiyetimiz ve sınıfımız ne olursa olsun tek bir toplum olmalıyız. Bano Norveçli. İsmail Norveçli. Ben Norveçliyim. Biz Norveç’iz. Bundan gurur duyuyorum" dedi.

"BİZ NORVEÇ'İZ"

Başbakan, gazetelerde bugün bir imamla bir papazın kol kola fotoğraflarını gördüğünü, bunun kendileri için ilham kaynağı olduğunu belirterek, "Biz Norveç’iz. Temel değerlerimiz demokrasi, insanlık ve açıklıktır" dedi.

Camideki törenden önce iktidardaki İşçi Partisi'nin Oslo'da düzenlediği bir merasimde konuşan Başbakan Stoltenberg, "Norveç'in kötülük tarafından vurulmasının üzerinden bir hafta geçti. 22 Temmuz'la yaşamak zorundayız, ancak beraber üstesinden geleceğiz" ifadesini kullandı.

GİZEM'İN CENAZESİ PAZARTESİ GÜNÜ

Haberin Devamı

Ütoya'daki saldırıda ölen Türk kızı Gizem Doğan'ın cenaze töreninin ise Pazartesi günü Trondheim'daki Türk derneklerine ait camide yapılacağı belirtildi.

Dün de Trondheim şehrine bağlı Heimdal'daki Türk camiinde Gizem için dualar edildi. Din görevlisi Abdurrahman Akkuş tarafından kılınan Cuma namazı öncesinde vatandaşlarımıza, cenazeye katılmaları ve aileye taziyede bulunmaları tavsiye edildi.

 

Akkuş, "Pazartesi günü, katliamda yaşamını yitiren Gizem'in cenazesi kaldırılacak. Türkiye'den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Büyükelçimiz Hayati Güven ile Trondheim belediye başkanı ve çok sayıda üst düzey Norveçlinin cenazeye katılması bekleniyor. Cenaze namazı camimizin avlusunda kılınacaktı ama belki de katılımın yüksek olması nedeniyle polisin göstereceği bir başka mekanda olabilir. Tüm vatandaşlarımızdan cenaze namazına katılmalarını ve aileye taziye ziyaretinde bulunmalarını bekliyorum” dedi.

 

Haberin Devamı

CENAZE TRONDHEIM'A GELDİ

Gizem'in cenazesi dün akşam saatlerinde Oslo'daki adli tıptan alınarak bir uçakla yaşadıkları Trodheim şehrine getirildi. Norveç makamları, cenaze defnedilmeden önce aile fertlerinin kızlarını ziyaret edeceğini bildirdi. Töreni izlemek için 200 gazetecinin polise başvuruda bulunduğu bildirildi. Cenazeye Norveç hükümetinin temsilcilerin de katılanlar olacağı belirtildi.

BREIVIK UZMANLARA GÖRÜNECEK

Öte yandan, dün ikinci defa polise ifade veren Norveçli saldırgan Breivik'in iki ruh ve sinir hastalıkları mütehassısı tarafından görüleceği bildirildi.

Polis, iki uzmanın Breivik'le cezai ehliyetinin olup olmadığının belirlenmesi amacıyla görüşeceğini belirtti.

Uzmanların raporu 1 Kasım'a kadar sunmasının beklendiği ifade edildi.

POLİS ÖLÜ SAYISINI 77'YE YÜKSELTTİ

Norveç polisinden bugün yapılan açıklamada, geçen hafta sonu düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısının 76'dan 77'ye yükseldiği belirtildi.

Açıklamada, ölenlerin hepsinin kimliklerinin belirlendiği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!