Küreselleşmeden küreselleşme karşıtı bile olamazsınız

BEN bir vakıa olarak kavradığım küreselleşmenin, serbest piyasa ekonomisinin (kapitalizmin-emperyalizmin) doğal bir gelişmesi olduğunu kabul ediyorum.

Ancak bu süreç vazgeçilemez, geri döndürülemez, engellenemez bir vakıadır.

* * *

Nedir küreselleşme?

i)Sovyet pazarının çöküşü ve ii) bilgi teknolojisindeki akıl almaz gelişme sonucunda, dünyanın tarihte ilk kez, i) tek ve ii)her bir santimetrekaresinin ulaşılabilir bir pazar haline gelmesidir.

* * *

‘‘Tek pazar‘‘
kavramı kolay anlaşılıyor ama küreselleşmenin en önemli boyutu, dünyanın ‘‘her bir santimetrekaresinin ulaşılabilir’’ hale gelmesidir, cümlesi bu ülkede hálá anlaşılmadı.

Bilgi teknolojisi ve özellikle internet, dünyadaki tüm noktaları ulaşılabilir duruma ve bilgiyi bedava hale getiriyor.

İlk defa; her yere ama her yere neredeyse bedava ulaşıyor, ilk defa her türlü bilgiyi elde etme imkánına kavuşuyoruz.

* * *

Bu olanak her şeyden evvel ekonomik hayatı, buna bağlı olarak refahı ve gelir dağılımını altüst ediyor.

Düşünün; çok değil 5 yıl içinde, ihtiyacınız olan ceketi, bulunduğunuz şehrin pazarından değil, dünyanın herhangi bir yerinde bulabilecek, sanal ortamda üstünüze giyecek, rengini de beğendikten sonra ödemesini elektronik bankacılıkla yaparak satın alabileceksiniz.

Buna göre Anadolu'nun bırakın illerini; Bor, Kemah, Alaşehir, Çemişkezek vb. gibi ilçelerindeki üreticilerin-tüccarların-dükkánların rakipleri, bırakın büyük devletlerin çokuluslu şirketlerini, Bangladeş, Togo, Butan, Senegal, Angola, Ruanda, Çat, Mali, Burkina Faso gibi dünyanın bir ucunda olan ve belki de coğrafi büyüklükleri bizim ilçelerden küçük olan devletler olacak.

Kemahlı tüketicinin kafası pazardaki satıcıya atınca, ihtiyacı olan malı Senegal'den temin edecek.

* * *

Teknolojinin yarattığı bu sonuca kanun, parlamento, asker, top, tüfek ile engel olmak mümkün değil.

Artık ekonomik pazarlar illa ki açık ve şeffaf olacaklar.

Açık pazarlar ise alabildiğine rekabetçi olmak zorunda. Rekabet ise kaliteyi yükseltecek, fiyatları düşürecek.

Benim uyarım işte burada! Bu muazzam rekabete hazırlanmayan, tedbirini almayan tüccarlar, işletmeciler, müteşebbisler batacak, emekçiler iş bulamayacak, teknolojide geri kalan devletler ise 2., 3. sınıf devlet muammelesi görecekler.

* * *

Önümüzde, ona ayak uyduramazsak bizi yutacak bir dev var. Ben küreselleşmenin imkánlarını kullanarak küreselleşmeye kafa tutanlara bayılıyorum.

Örneğin; bilgisayarlara giren hacker'lar çok faydalı insanlar! Herhalde yakında hangi siyasetçinin, hangi İsviçre bankasında kaç parası olduğunu bize bunlar bildirecek.

Bizdeki ‘‘her şeye hayırcılar’’ ise e-posta adresindeki ‘‘ulsever’’ ibaresini düzeltip, internetin ne zaman ‘‘ülsever’’i okuyup anlamasını sağlayacaklar, çok merak ediyorum.
Yazarın Tüm Yazıları