Küresel sorun: İnsan ticareti

Güncelleme Tarihi:

Küresel sorun: İnsan ticareti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2017 23:54

Avrupa Birliği’nin desteğiyle Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi tarafından düzenlenen ‘İnsan Ticaretiyle Mücadele - Aşama 2 Projesi’ değerlendirme toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Türkiye’nin yanı sıra Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Moldova ve Pakistan’da uygulanacak projede, mağdurların tespiti ve yardımların geliştirilmesi konuşuldu. Çalıştayda özetle şu görüşler dile getirildi:

Haberin Devamı

Küresel sorun: İnsan ticareti
İSTİSMAR EDİLİYORLAR
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği İltica ve Göç Uzmanı Sarah Elliott, Libya başta olmak üzere Nijerya ve Gana’da kurulan köle pazarları ile Yemen’in Harmat bölgesinde ekonominin yüzde 80’inin insan ticaretinden oluştuğunu belirtti. Elliott ayrıca Suriyeliler başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde mültecilerin kamplardan da kaçırıldıklarını ve farklı alanlarda istismar edildiklerini vurguladı.

Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi İnsan Ticareti ile Mücadele Programı Araştırma Yetkilisi Claire Healy ise Suriye’de yaşanan kriz ile Avrupa Birliği’nde yaşanan yeni bir göç dalgası arasındaki ilişkiyi anlattı. Healy, “Suriye’de insani bir krizle karşı karşıyayız. Temel hizmetlerin eksikliği ve güvenlik sorunu insanların mobilize olmasına sebep oluyor. İnsanlar Avrupa ülkelerine gitmek için kaçakçılara önemli paralar veriyor. Bu sınır geçişlerinde kaçakçılar önemli mali gelir elde ediyor” diye konuştu.

Sırbistan İnsan Ticareti ve Göç Uzmanı Marija Andeielkoviç de Sırbistan’ın, Balkanlar’dan Avrupa’ya geçişte transit ülke konumunda olduğunu, geçen yıl Sırbistan’dan geçiş yapan 1 milyon 300 bin kişiden sadece üçte birinin kimlik tespitinin yapılabildiğini söyledi. Bu grubun içinde Suriyelilerin ciddi bir oran oluşturduğu da çalıştayda tartışıldı.

ÖZGÜR BASIN ÖNEMLİ
Etnik Gazetecilik Ağı Sorumlusu Aidan White ise medya ve insan ticareti arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. İnsan ticaretine karşı oluşturulacak kamuoyunda basının yaşananları şeffaf aktarmasının önemine dikkat çeken White, “Medya kapasitesini arttırmaz ve siyasi önyargılar taşıyarak, birilerini kollayarak insan ticaretini anlatırsa bu soruna ‘dur’ diyecek kamuoyu oluşmaz. Demokrasi yoksa özgür basın yoktur; özgür basın yoksa insan ticaretine engel olunamaz” dedi.

AB İLE SINIRLI KALMAMALI
Göç Uzmanı Steve Harvey ise bu tip insan ticareti odaklı çalışmaların AB ile sınırlı kalması halinde anlam kazanamayacağını söyledi ve şöyle devam etti: “İnsan ticaretinin ne denli önemli bir başlık olduğu her ülke için kaçınılmaz. Herkes bu konuyu farklı şekilde tecrübe etse de suçun boyutları farklı olsa da bunun bir sorun olduğu ortada. Fakat yaptırımlar AB ile sınırlandırılmamalı. Örneğin, Belçika’dan bir gözlemci, araba yıkayıcıların neredeyse tümünde Pakistanlıların çalıştığını anlattı. Bu demek oluyor ki, Pakistan ve Belçika insan ticaretinde aynı tarafta mücadele etmeli.”

ÜLKELER DÜZEYİNDE MÜCADELE
Toplantıda konuşan İnsan Ticaretiyle Mücadele Programı Başkanı Elisa Trossero, gerçekleştirdikleri bu projeyle insan ticareti konusundaki önemli başlıkları saptadıklarını belirtti. Trossero, bu başlıkların ülkeler düzeyine taşınacağını ve ülkeler düzeyinde insan ticaretiyle mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!