Kurbandan değil, mağdurdan özür diledi

Güncelleme Tarihi:

Kurbandan değil, mağdurdan özür diledi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2016 08:54

Yaklaşık üç yıldır dava sürüyor. Cinayete kurban giden Türklerin ailelerine bir kez olsun özür yok. Ama banka soygunlarında mağdur olan Almandan özür diledi.

Haberin Devamı

Olay aslında çarşamba günü ortaya çıktı. Seri cinayetlerin sorumlusu neonazi terör örgütünün elebaşı Beate Zschaepe, yaklaşık üç yıldır yargılanıyor.

Kurbandan değil, mağdurdan özür diledi
Kurban aileleri hep Zschaepe’nin özür dileyip pişmanlık duygusu göstermesini bekledi. Ama Zschaepe, kurban ailelerin bu beklentisine yanıt verme zahmeti bile göstermedi. Tam tersine, mahkeme salonuna, sanık sandalyesine oturmak için değil de, sanki şov için sahneye çıkıyormuş gibi girdi.

Kameralara arkasını dönüp, ağzında şeker, avukatlarıyla şakalaştı. İki yılı aşkın üç avukatıyla çok iyi anlaştığı gözden kaçmadı. Ama ne zaman, mahkemenin aleyhine geliştiğini görünce, sahnede değil, mahkeme salonunda olduğunu anladı. “Yeni avukat istiyorum” dedi ve aldı. Bu sefer eski üç avukatına sırtını dönüp yeni avukatı Mathias Grasel ile gayet samimi pozlara başladı.

AVUKATLARI ADINA

Türk kurban ailelerden bir kere olsun özür dilemeyen başsanık Zschaepe, Mahkeme Başkanına bir mektup yazarak, banka soygunlarından mağdur olan Almanlardan özür diledi. Hatta özrü, sırt döndüğü avukatlarının duruşma sırasında banka soygunundaki Alman mağdura davranışından dolayı avukatları adına diledi.

Banka soygunlarının ele alındığı duruşmada tanık olarak dinlenen mağdur Werner Dirk, mahkemenin sorularını cevaplandırdıktan sonra, güvenlik birimlerinin NSU’yu niçin önceden ortaya çıkarmadığı üzerine genel bilgi vermek istedi. Ama Zschaepe’nin avukatları hemen müdahale ederek, tanıkların sadece gördükleri üzerine ifade verebileceklerini hatırlattı. Şimdi Zschaepe mahkemeye yazdığı mektubunda, avukatlarının kurbana karşı bu davranı- şından dolayı özür diliyor.

NEDENİ BAŞKA

Zschaepe’nin banka soygunundaki kurbandan özür dilemesinin asıl nedeni ise mektubun kamuoyu sızdırılma biçimiyle ortaya çıktı. Zschaepe’nin yeni avukatı Grasel bu mektubu, bazı gazetecilere maille gönderiyor ve kendisini kaynak göstermeksizin haber yapabileceklerini belirtiyor. Bu, Alman ARD’nin terör uzmanı Holger Schmidt’in Tweet atmasıyla ortaya çıktı. Eski avukatlarla yeni avukat arasında bir diyalog yok.

Zschaepe’nin mektupla hedefi eski avukatlarını küçük düşürmek. Ancak avukatların mahkeme belgelerini duruşmada ele alınmadan önce dışarıya sızdırması yasak ve cezaya tabi. Şimdi yeni avukat Grasel’in başı ağrıyacağa benziyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!