Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Kurban standardı çıktı

    Hürriyet Haber
    24.03.1998 - 00:00 | Son Güncelleme:

    TSE, kurbanlıkların standardını belirledi. Buna göre, kurbanlık koyun ve keçinin bir yaşını bitirmiş ve ‘‘gösterişli’’ olması gerekiyor. TSE açıklamasında, kurbanlıkların fiziksel özellikleri de, tam besili, besili, orta besili olarak sıralanıyor.

    Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle kurbanlık hayvanların standardını belirledi. Kurbanın yalnız koyun, keçi, deve ve sığırdan kesilebileceği belirtilirken, koyun ve keçilerin birer yaşını bitirmiş olması veya koyunların 7-8 aylık olduğu halde birer yaşında imiş gibi ‘‘gösterişli olması’’ gerektiği bildirildi.

    TSE'den yapılan açıklamada bir koyun veya bir keçinin yalnız bir kişi, deve veya sığırın ise yedi kişiye kadar kurban olabileceği belirtilirken, kurbanda bulunmaması gereken özellikler şöyle sıralandı:

    ‘‘İki gözü veya bir gözü kör olan, dişlerinin çoğu düşmüş, kulakları kesilmiş olan, boynuzlarından biri veya ikisi kökünden kırılmış olan, kulağının veya kuyruğunun yarısından fazlası veya memelerinin başları kopmuş bulunan hayvan kurban olmaz. Ayakta duramayacak kadar zayıf, aksak ayağının yere basıp kesileceği yere kadar gidemeyecek halde topal ve aşikar bir halde hasta olan hayvan da kurban olamaz.’’

    Açıklamada kurban olacak hayvanın fiziksel özellikleri ise şöyle belirtildi:

    TAM BESİLİ KOYUN:

    Kavram noktaları ve butları tam dolgun, adaleleri sert elastiki kıvamda, vücudu tam yağlı, vücut çıkıntıları ve bel çukurluğu belirsiz, boynu düz, kalın ve gövdeyle güçlü bir bağlantı yapmış karnı sarkmamış koyundur.

    BESİLİ KOYUN:

    Kavram noktaları ve butları dolgun, adaleleri elastiki kıvamda, vücudu yağlı, vücut çıkıntıları ve bel çukurluğu az belirgin, boynu düz ve oldukça kalın, gövdeyle iyi bir bağlantı yapmış, karnı hafifçe sarkmış koyundur.

    ORTA BESİLİ KOYUN:

    Kavram noktaları ve butları az dolgun, adaleleri oldukça gevşek kıvamda, vücudu orta yağlı, vücut çıkıntıları ve bel çukurluğu belirgin, boynu ince, gövdeyle bağlantısı orta derecede, karın oldukça sarkmış koyundur.

    TAM ETLİ SIĞIR:

    Vücudu dolgun, çıkıntıları belirsiz, bel ve sırt adaleleri geniş ve kalın, butları dolgun, arkadan bakıldığında kare, üstten bakıldığında dikdörtgen görünümü veren, derisi yumuşak ve elastiki, kılları ince ve parlak kasaplık sığırdır.

    ETLİ SIĞIR:

    Vücut çıkıntıları az belirgin, bel ve sırt adaleleri ve butları oldukça dolgun, arkadan bakıldığında tabanı kısa bir yamuk, üstten bakıldığında ön tabanı kısa bir yamuk görünümü veren, derisi yumuşak ve elastiki kılları parlak kasaplık sığırdır.

    ORTA ETLİ SIĞIR:

    Vücut çıkıntıları belirgin, bel, sırt ve butlar az dolgun, arka ve üstten bakıldığında tabanları daha kısalmış, yamuk görünümü veren kasaplık sığırdır.






    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNANLAR

      Sayfa Başı