SAMSUN HABERLERİ

Kurban Kesimi Ve Etlerinin Sağlıklı Değerlendirilmesi

IHA
18.09.2015 - 18:48Son Güncelleme :

YEREL HABERLER SAMSUN

IHA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, "Kesim öncesi hayvanlar strese sokulmamalıdır. Dinlendirilerek kesilen hayvanın kanı daha iyi ve kolay akacağından etin kalitesi artar" dedi.
Kurban Bayramı’nda hayvan kesimi ve etlerin sağlıklı şekilde değerlendirilmesiyle ilgili açıklama yapan Kadir Güven, “Kurban kesimi sırasında gerekli hijyenik ve teknik şartlara uymak, etin daha uzun dayanması ve kalitesi için son derece önemlidir. Çünkü et ve et ürünleri; bozulması çok kolay ve hızlı şekillenen, yüksek risk grubundaki ürünlerdir. Kesim öncesi hayvanlar strese sokulmamalıdır. Dinlendirilerek kesilen hayvanın kanı daha iyi ve kolay akacağından etin kalitesi artar. Hayvanın asılı vaziyette kanatılması tercih edilerek kanatma işi kısa zamanda tamamlanmalıdır. Bu şekilde asılı vaziyette yapılan kanatmalarda iç organlardan kaslara bakteri geçişi önemli oranda azalmaktadır” ifadelerini kullandı.
ETİ DONDURMAK SURETİYLE SAKLAMA SÜRESİNİ UZATABİLİR
Kesilen kurbanlık etlerinin parçalama ve muhafaza koşullarının uygun ısı ve şartlarda yapılması gerektiğini belirten Güven, “Karkaslar sıfır derecede en az 24 saat soğutularak dinlendirilmelidir. Parçalanma işleri, etin kullanımından kısa bir süre önce yapılmalı, parçalanmış etler uzun süre bekletilmemelidir. Taze et dinlendirildikten sonra kaplar içerisinde buzdolabında 3- 4 gün süreyle saklanabilir. Eğer çiğ kıyma olarak saklanırsa bu süre daha kısadır. Eti dondurmak suretiyle saklama süresini uzatabiliriz. Donmuş et eksi 18 derecede 6 aya kadar parçalar halinde muhafaza edilebilir. Ancak dondurup çözdüğümüz eti tekrar donduramayız, bu yüzden dondurmadan önce tek seferde tüketilecek büyüklükte paketlemek yararımıza olacaktır. Evde uygulayabileceğimiz diğer muhafaza metodu kavurma yapmaktır. 5-6 cm geçmeyecek şekilde parçalara ayırdığımız eti önceden eritilmiş iç yağı ile birlikte 3-4 saat pişiririz. Daha sonra uygun kaplara alıp üzerini örtecek kadar yağ ilave ederiz. Bu şekilde hazırlamış olduğumuz kavurmayı buzdolabında (1- 10 C de) 6 ay muhafaza edebiliriz” diye konuştu.
Hijyen kurallarının, etin saklanma süresini etkileyen en önemli unsurlar olduğunu ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, “Kurban kesiminden soframıza gelene kadar bu kurallara uymamız hem etin kalitesinin korunması hem de sağlımız açısından çok önemlidir” şeklinde sözlerini tamamladı.

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Samsun haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Samsun ilinden Kurban Kesimi Ve Etlerinin Sağlıklı Değerlendirilmesi hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 18 Eylül 2015 tarihinde saat 18 48’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça Kurban Kesimi Ve Etlerinin Sağlıklı Değerlendirilmesi haberi güncellenecektir.

    SAMSUN NAMAZ VAKİTLERİ
    17 Ekim 2017, Salı
    • İmsak
      05:00
    • Guneş
      06:41
    • Öğle
      12:31
    • İkindi
      15:34
    • Akşam
      18:00
    • Yatsı
      19:29
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı