SAMSUN HABERLERİ

Kurban Kesimi Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar

IHA
22.09.2015 - 10:21Son Güncelleme :

YEREL HABERLER SAMSUN

IHA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kurban kesimi sırasında dikkat edilecek hususlarla ilgili açıklama yaptı.
Yapılan yazılı açıklamada, “Kurbanlık hayvanlar asgari teknik ve hijyenik şartları sağlamış uygun yerlerde kesilmelidir. Kesim, mümkünse askıya alınarak keskin bir bıçak ile dini usul ve merasime uygun yapılmalıdır. Hayvanın yemek borusu ile şah damarı olarak bilinen boğazın sağ ve solunda yer alan iki kalın damarı, boynun alt bölümü ve çene arasındaki kısmın ortasında bulunan boğaz çıkıntısına rastlayan bölümden kesilmelidir. Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır. Kanın iyice akıtılması gerekmektedir aksi takdirde mikro organizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına neden olur. Derinin yüzülmesi sırasında deriye zarar verilmemelidir. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Kurban atıkları gelişi güzel çevreye atılmamalıdır. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır” denildi.
KESİMDEN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Açıklamada, kesimden sonra dikkat edilecek hususlarla ilgili şu uyarılar yapıldı: “Kan pıhtılaşmıyorsa ve dalak çok büyükse ‘şarbon şüphesi’ ile mutlaka veteriner hekime müracaat edilmelidir. Göğüs kafesinde yapışmalar, su toplanması ve inci tanesi gibi oluşumlar bulunmamalıdır. Etlerde ve et yağında bazen sarı renk bulunabilir. Bu sarı renk, 24 saat bekletildiğinde tamamen kaybolmuyor veya azalmıyorsa tüketmeden önce mutlaka veteriner hekime müracaat edilmelidir. Karaciğer ve akciğerler normal görünüm ve kıvamında olmalı, üzerinde su keseleri, apse benzeri şişlikler, varsa tüketilmeden kedi ve köpeklerin ulaşamayacağı derinlikte bir çukura gömülmelidir. Etler parçalar halinde temiz kaplara konularak oda ısısına gelene kadar bekletilmeli; sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Genel olarak etler kesimden 12-24 saat sonra tüketilmeli mümkünse taze et, olgunlaşmadan tüketilmemelidir. Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar ile çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli ya da sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahallerine bırakılmalıdır.”

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Samsun haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Samsun ilinden Kurban Kesimi Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 22 Eylül 2015 tarihinde saat 10 21’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça Kurban Kesimi Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar haberi güncellenecektir.

SAMSUN NAMAZ VAKİTLERİ

15 Aralık 2017, Cuma
  • İmsak
    05:57
  • Guneş
    07:46
  • Öğle
    12:41
  • İkindi
    15:00
  • Akşam
    17:14
  • Yatsı
    18:52
Sayfa Başı