YOZGAT HABERLERİ

Kurban Bayramında Tatlı Ve ET Tüketimine Dikkat

IHA
21.09.2015 - 11:21Son Güncelleme :

BESLENME VE DİYET UZMANI GÖKHAN ELBAY, KURBAN BAYRAMINDA TATLI VE ET TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ

IHA

Uzmanlar Bayramda yapılan ikramlarda fazla ısrarcı olmamalarını, özellikle şeker, kalp ve tansiyon hastalığı olan insanların beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerektiğini konusunda uyarıyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökhan Elbay, Kurban Bayramında et, şeker ve şekerli besinlerin tüketimi arttığını, dolayısıyla beslenme düzenimizde önemli değişiklikler olduğunu belirterek, “Kültürümüz gereği ikramlarda bulunmayı seven bir milletiz. Ama ikramda bulunurken misafirimizin kronik hastalığı varsa (tansiyon hastaları, şeker hastaları, kalp damar hastaları böbrek hastaları, şişmanlık ) sağlığını düşünmemiz gerekir. Yaptığınız ikram daha sonra pişmanlığa dönüşmesin” dedi.
Bayram gününde güne kahvaltı yapılarak başlanması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Elbay, “ Bayramda ziyaretler fazla olduğu için tatlı tercihiz şerbetli tatlı yerine sütlü tatlı olsun. Kesilen eti hemen tüketmeyin en az 24 saat bekletin. Çünkü yeni kesilen et sert olur ve zor pişer. Dolayısıyla midede sindirimi zor olduğu için hazımsızlık ve şişkinlik yapabilir. Eti kendi yağı ile pişirin fazladan yağ eklemeyin. Çünkü her ne kadar etin yağını alsak da görünmeyen yağlar etin içerisinde olduğu için beslenmemizde yeterli olacaktır. Eti yüksek ateşte pişirmeyin yüksek ateşte pişen etin dış kısmı yanar iç kısmı pişmemiş olur. Bu da besin öGesinde kayba yol açar. Etleri pişirirken kızartma ve kavurma yönetimden uzak durun. Bunun yerine sebzelerle birlikte tencerede, haşlama, ızgara ve fırında pişirin. Sofrada sadece et olmamalıdır. Sebze çorba yoğurt vb. şeklinde kombine edilmelidir. Meyve ve sebze tüketiminiz 5-6 porsiyon olmalı. Asitli içeceklerden uzak durulmalı. Tüketeceğiniz et miktarı 60-100 gram arasında olmalıdır. Kurban etlerini saklarken hazırlanmış etleri buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derecede ise derin dondurucuda daha uzun süre saklayabilirsiniz. Dondurucudan çıkardığınız etleri açık havada çözülmeye bırakmayın. Besin zehirlenmelerine karşı dikkatli olun. Sakatatlar yüksek yağ ve kolesterolden zengin olduğu için kolesterol hastaları ayrıca dikkat etmelidir. Mümkün olduğu kadar hareketli olun ve enerji harcamaya çalışın.1 - 2 günde olsa aldığınız fazla besinler vücudunuzda kilo artışı olarak size geri dönüş yapar” diye konuştu.

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Yozgat haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Yozgat ilinden Kurban Bayramında Tatlı Ve ET Tüketimine Dikkat hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 21 Eylül 2015 tarihinde saat 11 21’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça Kurban Bayramında Tatlı Ve ET Tüketimine Dikkat haberi güncellenecektir.

YOZGAT NAMAZ VAKİTLERİ
22 Kasım 2017, Çarşamba
  • İmsak
    05:42
  • Guneş
    07:26
  • Öğle
    12:38
  • İkindi
    15:12
  • Akşam
    17:28
  • Yatsı
    19:01
Diğer iller için Namaz Vakitleri »
Sayfa Başı