Kuraklık çifçiyi tedirgin ediyor

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık çifçiyi tedirgin ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 15:20

Kuraklık çifçiyi tedirgin ediyor

Haberin Devamı

Yavuz ÇİFÇİ/HAYMANA(Ankara), (DHA)- HAYMANA Ziraat Odası Başkanı Halil İbrahim Balıkçı, beklenen yağışların gerçekleşmediğini ve son yılların en kurak Sonbahar mevsiminin yaşandığını söyledi. Balıkçı, "Tarlasını eken çiftçiler, ekinlerin çıkmamasından dolayı kara kara düşünmeye başladı. Çiftçinin gözü havada, dili duada. Sonbahar'ın son ayı olan Kasım da yağışsız geçiyor. Eylül ayının son günlerinden itibaren tarlasını eken çiftçi, yaklaşık 45 gündür yağışsız geçen günlerin korkusunu yaşıyor" dedi.

ÇİFTÇİLER: DURUM ÇOK VAHİM

Her yıl bu dönemlerde çıkan mahsuller nedeniyle her tarafın yemyeşil olduğu, bu yıl ise tarlaların ekildiği gibi durduğu belirtildi. Çiftçiler, hayvanların kuru otlarla karnını doyurmaya çalıştığını belirtirlerken, her geçen günün aleyhlerinde olduğunu dile getirdiler. Çiftçiler, "Eğer Kasım ayı da bu şekilde yağışsız geçerse, büyük bir kuraklık bizi bekliyor. Çünkü zaman geçiyor. Ekinlerin şimdiye kadar çıkması ve kışa güçlü girmesi lazımdı. Ama maalesef beklediğimiz yağış olmadı. Kısım kısım çıkan ekinler de kuruma tehlikesi var. Allah sonumuzu hayır etsin, ancak durum çok vahim" dediler.

TARLALAR EKİLDİĞİ GİBİ KALDI

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Haymana Ziraat Odası Başkanı Halil İbrahim Balıkçı, son aylarda yaşanan kuraklığın çiftçiyi tedirgin ettiğini söyledi. Balıkçı, "Tam yağış mevsiminde olmamıza rağmen maalesef beklenen yağışlar gerçekleşmedi. Özellikle hububatta ekim sonrası yağışlar çok önemlidir. Sonbaharda çıkış yapan hububat, kendisini kışa hazırlar baharla birlikte gelişmeye büyümeye başlar. Ancak bu sene tarlalar ekildiği gibi kaldı. Birçok köyümüzde tarlalar simsiyah duruyor. Sulama imkanları olanlar için de sıkıntı var. Çünkü yer altı suları uzun süredir kuraklık olduğu için çekildi. Bu nedenle sulama yapmakta da büyük sorun var. Kuru tarım arazilerimizde belirgin sıkıntılar gözükmekte. Biz oda olarak kuraklığın takipçisiyiz. Gerekli adımları atmakla da yükümlüyüz. İnşallah bol bereketli yağışlar bir an önce gelir ve korkulan olmaz. Allah'tan umut kesilmez, her şeyin hayırlısı" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!