Kura Nehrinin 'suyu' için eylem yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Kura Nehrinin suyu için eylem yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2017 17:13

Üzerine yapılacak olan Beşikkaya HES Barajı ile suyunun büyük bölümünün Çoru Nehrine akıtılması projelendirilen Kura Nehrinin suyunun yönünün değiştirilip, Ardahan Ovası'nın susuz bırakılacağını belirten Ardahanlılar ‘Kura Ardahan’ındır’ eylemini yaptı.

Haberin Devamı

Ardahan Kura Nehrini Koruma Tanıtma ve Güzelleştirme Derneği ve Ardahan Dernekler Federasyonunun birlikte organize ettiği ve Ardahan ilinin simgelerinde olan tarihi Rus Köprüsü üzerinde yapılan eylemde Kura Nehrinin yönünün değiştirilip, suyunun yüzde 70’nin Beşikkaya HES Barajı kanalıyla Çoruh Nehrine akıtılmak istenmesinin Ardahan’ın geleceğini kurutacağına dikkat çekildi.

Birçok sek temsilcisi ve Ardahanlının katıldığı eylemde şu açıklama yapıldı:

Ardahan Kura Nehrinde Çoruh Havzasına Su Transferini Ön gören Kura Çoruh Enerji Grubu Projesini Beşikkaya Gülüç HES Barajına aktarılarak, suyun yüzde 70’lik bir kısmının yerin altında tünellerle Çoruh Havzasına akıtılacaktır.
Ardahan’ımızın CAN SUYU olan Kura Nehrimizin kurutulması Ardahan’da ki tarım arazilerinin ve yetiştirilmekte olan tarım ürünlerinler inin kuruması ve yok olması anlamına gelmektedir. Değerli Ardahanlılar Beşikkaya Barajına sadece Baraj anlamında yapılıyor olarak bakmamak lazım.

Haberin Devamı

Bir kolu Allahüekber Dağlarından ve bir kolu Yanlızçam Dağlarından doğan Kura Nehri Vadisinin Beşikkaya mevkisinde birleştiği alanda HES Barajı yapılarak yada önü kesilerek suyun büyük bir kısmının Çoruh Nehrine ve oradan da Karadeniz’e götürülmek isteniyor.

Bu suyun buradan ters istikamete götürülmesi demek Kura Vadisinin ve Ardahan Ovasının Kuruması demektir.
Aynı zamanda bölgedeki endemik yapını n ve ekolojik dengenin bozulması demektir.

Türkiye’de ki tek genetiği bozulmamış Sarıçam Ormanlarının yok olması demektir.
Çeşitli medeniyetlere hatta büyük Selçuklu Devletine beşiklik etmiş tarihi dokunun, tarihi eserlerin, oradaki kulelerin, mağaraların yok olması anlamına da gelmektedir.

Türkiye’nin yaban hayatının ender bulunduğu canlılarında yok olması demektir.
Değerli Ardahanlılar;
Ardahan’ın ve bölgenin en çok yağmur aldığı ve oradan da Ardahan Ovasına yağacak yağmurun engellenmesi demektir.
Bu bölge bakir bir bölgedir.

Buradaki su içme suyu olarak kullanılacak kadar çok değerli ve çok temiz bir sudur.
Buradaki asıl mesele var olan suyumuzu gasp ederek, buradan birilerinin rant sağlamaktır.

Haberin Devamı

Önümüzde ki yıllarda dünya da su kıtlıkları yaşanacağı bilimsel olarak açıklanmıştır. Bu bilinçle bizler Kura Nehri Derneği ve Ardahan Dernekler Federasyonu ve Ardahan’ın diğer dernek, stk’lar olarak halkımızın bilinçlendirilmesi Kura Nehrine, Kura Vadisine, Ortak yaşamımıza, Doğamıza kısacası hayatımız olan suyumuza sahip çıkmayı ve yapılacak olan Beşikkaya HES Barajının yanlış olduğunu bizlere yarar değil zarar vereceğini biliyoruz.
Gelin Bu yanlışa hep beraber dur diyelim."
 

BAKMADAN GEÇME!