Kur istikrarı bozarsa devreye gireriz

Güncelleme Tarihi:

Kur istikrarı bozarsa  devreye gireriz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2017 21:54

Merkez Bankası, 2018 yılı için Para ve Kur Politikası Raporu’nu açıkladı. Merkez, raporda kur hedefi olmadığına dikkat çekerken, kur seviyesinin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi durumunda sahip olduğu tüm araçlarla gerekli tepkiyi vereceğini vurguladı.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası 2018 yılında fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecek. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek. İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecek. 2018 yılının ilk Para Politikası Kurulu toplantısı da 18 Ocak’ta yapılacak.

Merkez Bankası, her yıl aralık ayında, gelecek yıl uygulayacağı para ve kur politikasını açıklıyor. Genellikle basın toplantısı yapılarak açıklanan para ve kur politikası, bu yıl Merkez Bankası’nın internet sitesinden yayımlandı. 2018 Para ve Kur Politikası Raporu’nda, “Uygulanmakta olan kur rejiminde, döviz kuru bir politika aracı olarak kullanılmamaktadır. Döviz arz ve talebini belirleyen esas unsurlar, iktisadi temeller, uygulanan para ve maliye politikaları, uluslararası gelişmeler ve beklentilerdir. MB’nin nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmamaktadır. MB, döviz kurundaki hareketlerin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi durumunda, sahip olduğu araçlarla gerekli tepkiyi verecektir. Ayrıca döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması ve finansal istikrara dair risk oluşturması halinde bu duruma kayıtsız kalınmayacaktır. MB, döviz piyasasının etkin bir şekilde çalışabilmesi için kur gelişmelerini ve her türlü risk faktörünü takip etmeye, gerekli önlemleri almaya ve ilgili araçları kullanmaya devam edecektir” denildi.

Haberin Devamı

Raporda gelecek yılın döviz likiditesi yönetimine ilişkin de, “Piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilebilecektir” denildi.

ENFLASYONDA YÜKSELİŞ

Merkez Bankası’nın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğunun belirtildiği raporda, 2018-2020 döneminde enflasyon hedefinin yüzde 5 belirlendiği kaydedildi. Döviz kurlarında yıl başında gözlenen hareket, emtia fiyatları ve doları cinsinden ithalat fiyatlarındaki gelişmelerin maliyet baskılarının artmasına yol açtığının anlatıldığı raporda, “2017’de enflasyonda kayda değer bir yükseliş yaşanmıştır. Enflasyon beklentilerinin ulaştığı yüksek seviyeler ile çekirdek enflasyon görünümüne ilişkin gelişmelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturması, para politikasında sıkı duruşun devamını gerektirdi” denildi. Raporda, enflasyonda belirsizlik aralığının her iki yönde 2 yüzde puan olarak korunduğu kaydedilerek, “Gerçekleşen enflasyonun belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda ise hükümete ‘Açık Mektup’ yazılacaktır” denildi.

Haberin Devamı

Kur istikrarı bozarsa  devreye gireriz
MALİYE POLİTİKASI İZLENECEK

Mali disiplinin sürdürülmesinin Türkiye ekonomisinin olumsuz dış şoklara karşı duyarlılığını azaltan temel unsurlardan biri olduğunun kaydedildiği rapora şöyle devam edildi: “Fiyat istikrarına ulaşılabilmesi için maliye politikalarında da disiplinin sürmesi esastır. Bu kazanımların korunarak daha da ileriye götürülmesi önem taşımaktadır. Yasası gereği fiyat istikrarına odaklanmış bir merkez bankası, bütçe ve maliye politikası gelişmelerini yakından takip etmektedir. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde de maliye politikası, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ve vergi düzenlemelerine ilişkin gelişmeler enflasyon görünümüne etkileri bakımından izlenmeye devam edilecektir.”

Haberin Devamı

TEMEL FONLAMA HAFTALIK REPO

RAPORDA, 2018 yılında uygulanacak likidite politikası çerçevesi verilirken, “MB temel fonlama aracının 1 hafta vadeli repo işlemleri olması hedeflenmektedir. Diğer taraftan, para politikası ve likidite yönetimi çerçevesinde gerek duyulmayan günlerde 1 hafta vadeli repo ihalesi  açılmayacaktır” denildi.

Gelecek yıl 8 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yapılacak. İlk toplantı 18 Ocak’ta yapılırken daha sonraki toplantılar, 7 Mart, 25 Nisan, 7 Haziran, 24 Temmuz, 13 Eylül, 25 Ekim ve 13 Aralık’ta yapılacak. Enflasyon raporları da 30 Ocak, 30 Nisan, 31 Temmuz ve 31 Ekim tarihleri arasında açıklanacak.

 

 

Mehmet Nane "Gelecekte sanal kişiliklerimizle fiziksel olmayan ortamlarda buluşacağız” | Ofis Dışında

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!