Kur-faiz testere oldu itip çektikçe kesiyor

Güncelleme Tarihi:

Kur-faiz testere oldu itip çektikçe kesiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2007 00:00

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, düşük kur-yüksek faizin sanayici ve ihracatçıyı oldukça sıkıntıya soktuğunu belirtirken, kur-faiz makası için "testere" benzetmesi yaparak, "Kur faiz testeresi ittiğiniz zaman da kesiyor, çektiğiniz zaman da" diye konuştu.

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, düşük kur- yüksek faizin sanayici ve ihracatçıyı oldukça sıkıntıya soktuğunu belirtirken, "dış ticaret içerisinde kur ve faiz, artık bir makas değil tam bir testere" diye konuştu. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Hartum’a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kürşad Tüzmen, Türk ihracatçısının çok zorlu şartlara rağmen, dünya ile rekabet etmeye çalıştığını söyledi. Böyle bir ortamda, mecburen dışarıdan ara malı ithalatının arttığına dikkat çeken Tüzmen, ara malı ithalatının da sanayiciyi üreticiyi sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Tüzmen, "Enflasyon aşağıya doğru çekilirken sanayinin ihracatın aşağıya doğru çekilmemesi lazım, bunun çekilmeyeceği politikaları da koymak zorundayız" dedi.

İKİ YÖNDEN DE KESİYOR: Faiz indiriminin kur üzerindeki etkisine yönelik bir soru üzerine, indirimin ihracatta "ikincil sıkıntıları" önlemesi açısından önemli olduğunu söyleyen Tüzmen, kur-faiz makasına ilişkin de şunları söyledi: "Dış ticaret içerisinde kur ve faiz artık bir makas değil, tam bir testere. Bu kur-faiz testeresi, makas değil artık o eskidendi. Bu makası falan geçti, bunun adı kur- faiz testeresidir. İttiğiniz zaman da kesiyor, çektiğiniz zaman da kesiyor. Bakın bu iki ağızlı bir testere, aşırı değerli Türk Lirası testerenin birinci vuruşudur. Ara malı ithalatını artırıyor, birinci kesmeyi yapıyor. Geriye doğru çekerken faizde ikinci kesmeyi yapıyor, ihracatçı uygun kredi bulamıyor. Şimdi herkes feryat ediyor. Ama önemli değil, biz bunu da halleder yolumuza devam ederiz."

İKAZLARIMIZ KULAK ARKASI: "Şok bir (faiz) indirimin sanayicilerin içinde bulanacağı çıkmazı aşmasında faydalı olacağına inanıyor musunuz" sorusu üzerine 4 yıl önce söylediklerinin dikkate alınsaydı, bu şekilde faizlerin çok yüksek oluğu bir ortamla karşılaşılmayacağını söylen Tüzmen, "Yaptığımız duyurular, ikazlar çok kulak arkasında kaldı" diye konuştu.

Faizi indirmemek için bahane ararsanız çok

KÜRŞAD Tüzmen, "Sınır ötesi operasyon gündemde iken, faiz indiriminin doğru olup olmadığı" sorusuna, şu yanıtı verdi: "Üretmek istediğiniz zaman bahane üretirsiniz. Ararsanız çok bahane bulursunuz. Her şey düzgünken niye yapmadınız?"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!