Kuplar

1600’lü yıllarda İtalya’da dondurma yapımı ve tüketimi çok fazladır. Neredeyse her sokakta üç tekerlekli seyyar arabalarıyla dondurmacılar gezmektedir.

Haberin Devamı

Hatta dini törenlerden sonra bile dondurma yenmesi adet olmuştur. 18. yüzyıla gelindiğinde İtalya’da dondurma yapımıyla ünlü iki kişi dikkat çeker; Tortoni ve Pratti. Hatta ilk dondurmalı keklerin mucidi de bu ikili olmuş, kuplar ve muslar ilk olarak İtalya’da yapılmıştır.
Zaten 100 yıl sonraya gelindiğinde de artık kuplar ve diğer dondurmalı tatlılar İtalyanların damağında iyice yer etmiştir. Özellikle sosyetenin büyük davetlerinde yemek sonrası ikram edilen en popüler tatlı olmuştur dondurmalı tatlılar.
Bize gelince, bizler tatlıların sunumuyla değil, tadıyla daha çok ilgilendiğimiz için tek kişilik kalıpları ya da ayaklı şık cam bardakları pek benimseyemedik. Oysa tıpkı iyi bir ambalaj gibi yemeğin sunum şekli de içindeki yemeği çekici kılar. Benim kupların sunumu için tercihim ayaklı geniş ağızlı cam bardaklar.

Haberin Devamı

Hazır yufkadan Siron böreği

Hazır yufkaları tezgaha serip keskin bir bıçak yardımıyla 2 santim kalınlığında şeritler elde edecek şekilde dilimleyin. Her bir şeridi tekrar üçe bölüp kısa şeritler elde edin. (yani her yufka şeridinden üç adet kısa şerit elde etmelisiniz) Şeritleri sıkıca sarıp uçlarını suyla ıslatın. Kenarları yüksek bir fırın kabını sıvıyağla yağlayın.
Sardığınız yufkaları kaba, aralıksız olarak yan yana sıkıca yerleştirin. Yufkaları 200 dereceye  ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 20-25 dakika, hafif kahverengi oluncaya kadar kızartıp çıkarın. Henüz sıcak haldeyken üzerine ılık haldeki et ya da tavuk suyunu gezdirin ve suyunu iyice çekmesini bekleyin.
Diğer taraftan, süzme yoğurt, dövülmüş sarmısak, tuz ve normal yoğurdu bir kasede çırpın. Bu sosu siron böreğinin üzerine gezdirin. Son olarak, tereyağını ya da sıvıyağı tavada kızdırın. Nane ve pul biberi kızgın yağa koyup hemen ocaktan alın. Biberli sosu da böreğin üzerine gezdirin ve kaşık kaşık alarak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

- 2 adet hazır yufka
- 6 su bardağı et ya da tavuk suyu
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 2 çay kaşığı tuz
- 5 diş sarmısak
- 25 gr tereyağı
(5 yemek kaşığı sıvıyağ da kullanabilirsiniz)
- 2 tatlı kaşığı kuru nane, pul biber

Yazarın Tüm Yazıları