Künye var ama alış fiyatı yok

Güncelleme Tarihi:

Künye var ama alış fiyatı yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2016 20:01

Yaklaşık 2 yıl önce meyve-sebzelerde künye kullanılması zorunlu hale getirilmiş ve künyelerde ürünün ‘nereden, hangi tarihte geldiği’ , ‘kim tarafından üretildiği’ gibi bilgilerin yazılması şart koşulmuştu.

Haberin Devamı

21 Eylül 2016’da ise Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile künyeye meyve ve sebzenin alış fiyatının yazılması zorunlu hale geldi. Gıda perakendecileri de yaptıkları açıklamalarda bu uygulamanın zorunlu hale gelmesinin tüketici ile marketleri karşı karşıya getireceğini savunmuştu. Perakendeciler, bir malın alış fiyatını yazmanın doğru olmadığını, alış fiyatının yanında diğer masrafları da ekleyemeyecekleri için gerçek maliyetlerinin görülemeyeceğini açıklamıştı.

10 GÜNDE YAPILIR

Bu açıklamaların ardından biz de İstanbul’da bazı market ve manavlarda künyelerin hazırlanıp hazırlanmadığına baktık. İrili ufaklı birçok markette bu uygulamaya geçilmediğini gördük. Marketlerin çoğunda ürünlerde künye bulunsa da, ürünlerin alış fiyatları yer almıyordu. Konuştuğumuz market çalışanlarının çoğunun uygulamadan dahi haberleri yoktu. Bazı büyük marketlerin yöneticileri ise künyede alış fiyatının yazılmasının zorunlu hale geldiğini ancak etiket sistemleri uygun olmadığı için değişiklik yapamadıklarını söyledi. En geç 10 gün içinde sistemlerinin yenileneceği bilgisini veren yönetici, sebze ve meyvede alış fiyatlarının künye de yer alacağı bilgisini verdi. Mahalle aralarındaki manavlarda ise meyve ve sebzelerde künye yok, sadece kartonlara yazılmış fiyat bilgisi var. Manavların uygulamadan haberi dahi yok. Denetim yapılıp yapılmadığını sorduğumuz bir manav, “Bu zamana kadar bir kez bile bize künye sorulmadı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!