Kunduz Dağı Zirvesinde Üretim Ve Standardidasyon Eğitimi Tatbikatı

Güncelleme Tarihi:

Kunduz Dağı Zirvesinde Üretim Ve Standardidasyon Eğitimi Tatbikatı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 09:55

EĞİTİM ÇALIŞMALARINA ÇOK SAYIDA ORMANCI KATILDI

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Üretim ve Standardidasyon Eğitimi" Samsun’un Vezirköprü ilçesindeki Kunduz Dağı’nda yapıldı.
Uygulamalı eğitim çalışmalarına Amasya Orman Bölge Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Şube Müdürü Hasan Kemal Yayla, Müdür Yardımcısı Hasan Keskin, Eğitim Şube Müdürü Aydın Yaylıoğlu, Vezirköprü Orman İşletme Müdürü Celal Kambur, Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü şefleri, orman mühendisleri, orman muhafaza memurları, orman köylerindeki kooperatif yetkilileri ve orman işçileri katıldı. Devlet ormancılığından millet ormancılığına geçilmesinin önemine değinen ve alınması gereken güvenlik kurallarını anlatan Amasya Orman Bölge Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Müdürü Hasan Kemal Yayla üretimde ormanda çalışmanın zorluklarına değinerek, "Ormancı yazın köz üstünde, kışın buz üstünde çalışan kişidir. Orman İşletme Şefleri sürekli ormanda olmalıdır" dedi.
VEZİRKÖPRÜ LİDER İŞLETME
Üretimin yapılabilmesi için uygun şartların neler olduğunu anlatan Yayla, ağacın damgalanmasından istiflenmesine kadar uygulama yaptırarak anlattı ve hata yapanları sık sık uyardı. "Önce güvenlik" diyen Yayla, damgacıdan kesme operatörüne kadar alınması geren önlemlerin altını çizerek baretsiz kesinlikle ormana girilmemesini iki bin 16 yılından itibaren Mesleki Yeterlilik Kurumundan yeterlilik belgesi alamayanların orman işinde çalışamayacaklarını vurguladı. Yayla, “Orman ürünleri üretiminde çok hassas davranılmalı, ölçümler ve sınıflandırmalar çok dikkatli yapılmalı. Aksi takdirde hem en önemli zenginlik kaynağı israf edilmiş olur hem de ekonomik kayıplar yaşanır” diyerek çalışanların ve şeflerin dikkatini çekti. Bölgede en yoğun orman varlığına sahip olan Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü’nün çalışmalarından dolayı kutlayan Hasan kemal Yayla, bölgede en çok üretimi yapan Vezirköprü Orman İşletmesi’ni ‘lider işletme’ olarak gösterdi.
AĞAÇ CANLI OBJEDİR
Orman varlığının sürdürülebilir olması gerektiğine dikkat çeken Amasya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Keskin, ağacın canlı bir obje olduğunu, herkesin canlı bir objeye müdahale ettiğinin farkında olması gerektiğini belirterek “dikili satış yöntemi”ni anlatarak ilçede bu yöntemin uygulanmasını istedi. Talebe göre üretim yapılması gerektiğini söyleyen Keskin, “Üretimde herkes hak ettiğini almalı” ifadesini kullandı.
Tomruk sınıflandırılması ve istiflenmesi hakkında bilgi vererek uygulama yaptıran Keskin istifin bir vitrin olduğunu, bu konuya çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Keskin üretimdeki standartlara değinerek, kalite ve standart konusunda güvenin sağlanması üzerinde durdu.
Eğitim sonrası çoban ateşi yakıldıktan sonra soğuk hava ve kış şartlarına rağmen eğitim çalışmalarına katılanlara teşekkür eden Vezirköprü Orman İşletme Müdürü Celal Kambur, Vezirköprü’de üretimde çıtayı yükselteceklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!