Kumpasla ordudan atılmıştı 5 yıl sonra üniformasına kavuştu

Güncelleme Tarihi:

Kumpasla ordudan atılmıştı 5 yıl sonra üniformasına kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2016 20:10

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 2011’de ‘özel hayatı’ gerekçe gösterilerek atılan Hava Yüzbaşı Ata Türkeri, 5 yıl sonra üniformasına kavuştu. Türkeri, geçen ay çıkan kararname ile mesleğine geri döndü. Anayasa Mahkemesi Türkeri’nin açtığı davada 17 Aralık 2015 tarihinde ‘özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği’ yönünde karar vermişti.

Haberin Devamı

Hava Yüzbaşı Ata Türkeri, 2011 Mayıs ayında Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Şube görevlileri tarafından ‘sohbet’ adı altında 6,5 saat sorgulandı. Cinsel tercihlerinden, alkol ve uyuşturucu kullanıp kullanmadığına, terör örgütü PKK sempatizanı arkadaşının olup olmadığına kadar birçok soru soruldu. Ataeri’nin erkek kardeşinin annelerine ait peruğu başına taktıktan sonra birlikte şaka amaçlı poz verdikleri fotoğraf sorgucuların tek deliliydi. Facebook’ta paylaştıkları bu fotoğraf için, ‘Erkek kardeşinle aranızda cinsel bir ilişki var mı?’ sorusu bile yöneltildi. Sorgudan 6 ay sonra 6 Aralık 2011’de ‘disiplinsizlik ve ahlaki durum’ gerekçesi ile Ataeri TSK’dan atıldı.

5 YIL SÜREN MÜCADELE

Yüzbaşı Ata Türkeri, bundan sonra avukatı Mustafa Bozkurt ile birlikte 5 yıl sürecek bir hukuk mücadelesine başladı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne atılma kararı için itiraz etti. Ancak bu itirazı reddedildi. Elinde kalan tek seçeneği kullandı ve Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, 17 Aralık 2015’te verdiği kararla Ata Türkeri’nin’ ‘Özel hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine’ hükmetti.
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, Ata Türkeri’yi sorgulayan subayların da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde TSK’ya dönüş yolunu açmayan askeri hâkimlerin de FETÖ’cü olduğu ortaya çıktı. Ata Türkeri için mutlu haber geçen ay çıkan kararname ile geldi. TSK’ya geri dönüşü onaylanmıştı. 5 yıl önce çıkardığı üniformasını yeniden giydi. 5 yıl önce Çiğli 2. Ana Jet Üssü Komutanlığı’nın kapısından hüzün, gözyaşı ve sorularla çıkan Ata Türkeri, aynı kapıdan bu sefer mesleğe ilk başlangıç anının heyecanı ve mutlulukla girdi.

Haberin Devamı

HAKSIZ, HUKUKSUZ ATILDIK

5 yıl sonra üniformasını yeniden giyen Türkeri, duygularını Hürriyet ile paylaştı. Adaletin geç de olsa tecelli etmesinden memnun olduğunu söyleyen Ata Türkeri, şunları söyledi: “Bu karara en çok babam sevindi. Ben, Atatürk aşığı bir anne babanın oğluyum. TSK’dan atılmam onları yıkmıştı. Tarif edilemez duygularla tuhaf bir heyecan yaşıyorum. Ben ve benim gibi bir çok arkadaşım haksız ve hukuksuz şekilde TSK’dan atılmıştı. Ben geri dönebildim. Umarım haksızlığa uğrayan tüm arkadaşlarıma hakları teslim edilir.”

BAKMADAN GEÇME!