Kumluca'da kalp ve damar sağlığı anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Kumlucada kalp ve damar sağlığı anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2017 13:30

Kumluca'da kalp ve damar sağlığı anlatıldı

Haberin Devamı

 

Ramazan SARIKAYALI/KUMLUCA, (DHA) - ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde düzenlenen konferansta Özel OFM Antalya Hastanesi kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Refik Emre Altekin, kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili bilgi verdi.

Kumluca Belediyesi ile Özel OFM Antalya Hastanesi ortaklaşa konferans düzenledi. Belediyedeki konferansa kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Refik Emre Altekin konuşmacı olarak katıldı. Katılımcılara kalp ve damar hastalıkları konusunda bilgi veren Refik Emre Altekin, kalp ve damar hastalığına yakalananların tedavinin ardından 'Tedavi oldum, artık bir şey yapmama gerek yok' düşüncelerini bir tarafa bırakmaları gerektiğini vurguladı.

Kalp ve damar hastalıklarının kronik olduğunu, tedavisinin süreklilik gerektirdiğini aktaran Altekin, diyetlerin zamanında ve doğru yapılmasının önemli olduğuna işaret etti. Refik Emre Altekin, "Kalp krizinin belirtisi olan ağrılar göğsümüzde, iman tahtası ile çene arasında veya aynı şekilde sırt bölgesinde oluşabilir. Kollarda uyuşma ve ağrı olabilir. Bunlar olmayabilir ama soğuk terleme, halsizlik, bayılma gibi belirtileri de olabilir. Kalp damar hastalıkları her zaman krizle kendini göstermeyebilir. Göğüs ağrısı ile acile gittiğiniz de EKG ve kan tahlillerinde önemli bir bulguya rastlanmamış olsa bile 6 saat içinde mutlaka takip edilmelisiniz. Doktorlarımız çoğu zaman iş yoğunluğu ve önemsememe şeklinde bunu yapmıyor. Bunu yapmadıklarında da 'Bir şeyin yok' denilip eve döndükten birkaç saat sonra hayati sonuçlar doğabiliyor" dedi.

Efor ve EKG'nin kalp ve damar hastalıklarının teşhisinde yeterli olmadığını, hastanın risk durumunun iyi kontrol edilmesinin tanıda faydalı olacağını belirten Altekin, "Gençlerin kalp krizi geçirmesinde ailesindeki genç ölümler var mı diye araştırılmalıdır. Ailesinde genç yaşlarda kalp krizi ve kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler varsa bu kişideki risk faktörüdür. Kalp kaslarındaki bozukluklardan meydana gelen gizli kalp hastalıkları da çok yönlü araştırmalar sonucu ortaya çıkan bir tedavi yöntemidir. Televizyon ekranlarında ve piyasada satılan damar tıkanıklığını giderici hapları kesinlikle önermiyoruz. O hapların doğal olduğunu söylüyorlar. Doğalsa siz yeşil bir bitkiyi yiyecek olarak tükettiğinizde o haptan daha fazla mineral içeren bir gıdayı tüketmiş oluyorsunuz. Zeytinyağı, soğan, sarımsak, yeşillik tüketin o kimyasallardan daha faydalı olacaktır" diye konuştu.

Konferansın sonunda Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, kardiyoloji uzmanı Refik Emre Altekin'e plaket verdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!