Kum kabından taşan sorun

Kedinizin kum kabı dışına tuvalet yapmasının nedeni, stres ya da kum değişikliği değilse bir hastalıktan şüphelenebilirsiniz

Haberin Devamı

Kedilerde kum kabı dışındaki yerlere tuvalet yapma en sık karşılaşılan davranış problemlerinden. Sosyalizasyonu diğer evcil hayvanlara göre daha zor olan kedide, strese bağlı ortaya çıkabileceği gibi, kum kabının yeterli büyüklük ve temizlikte olmaması, çok fazla kedinin aynı kum kabını kullanması gibi çevre koşullarından ya da bunlardan bağımsız sık  bir hastalıktan kaynaklanabilir.
Öncelikle kedinizin kum kabının yerinin uygunluğundan ve diğer kedilerle paylaşmaktan hoşnut olduğundan emin olmalısınız. Hoşlanmadığı bir tuvalet parfümü ya da farklı marka bir kum kullanmaya başladıysanız bu da neden olabilir. Eğer evdeki tüm kedilere yeter sayıda kum kabı varsa ve kumunu düzenli değiştiriyorsanız kedinizin stres ve başka hastalık belirtileri gösterdiğinden şüphelenebilirsiniz. Bu durumda ilk olarak bir veterinere muayene ettirmeli ve özellikle idrar ve üreme yollarının sağlıklı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

HAMİLE KALAMIYORSA

Haberin Devamı

Kedinizin çiftleştiği halde hamile kalmamasıyla, tuvalet kabı dışındaki yerlere idrar yapması, ürogenital sisteminde bir hastalık olması ihtimalini akla getirmeli. Muayenedeki incelemelerle kedinizin hamile kalmasını engelleyen sağlık sorunu varsa bunun kum kabı dışındaki yerlere idrar yapmasıyla ilişkisini de ortaya çıkarabilir.
Kedinizde sık idrar yapmaya ve dolayısıyla kum kabı dışındaki yerleri de tuvalet olarak kullanmaya yol açan hastalıklar; şeker, hipertiroidizm, böbrek ve karaciğer hastalıkları, üreme sistemi ve alt üriner sistem hastalılarından biri olabilir. Bunların teşhis ve tedavi edilmesini takiben sorun ortadan kalkar.
Kedinizle ilgili rutinlerdeki, aile fertlerindeki ve diğer evcil hayvanlardaki değişiklikler ve sorunlar da stres nedeniyle tuvalet alışkanlığının bozulmasına neden olabilir. Bu stres faktörlerinin azaltılması da sorunun düzelmesine yardım edebilir.


 

Yazarın Tüm Yazıları