GeriSeyahat Kulüplerinde salsa dinledim puro tüttürüp, doyasıya dans ettim
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kulüplerinde salsa dinledim puro tüttürüp, doyasıya dans ettim

Kulüplerinde salsa dinledim puro tüttürüp, doyasıya dans ettim

İstanbul’da yaşayan Gürkan Özbay (35), emlak sektöründe değerleme uzmanı olarak çalışıyor. Fotoğraf çekmeyi, müzik dinlemeyi, kitap, dergi okumayı seviyor. Bunların yanında sık sık seyahat ediyor. Farklı iklimlere ilgi gösteriyor. Özbay, geçen yıl Küba’yı boydan boya gezdi. Adanın doğu ucundaki Santiago de Cuba’yı gerçek bir müzik ve keyif şehri olarak değerlendiriyor. Compay Segundo, İbrahim Ferrer gibi müzisyenlerin yetiştiği, Bueno Vista Social Club’ın doğduğu şehrin eğlence mekanlarını çok sevdiğini söylüyor.

Daha önce nerelere seyahat ettiniz?
- Yurtiçinde Orta Anadolu ve Doğu Akdeniz dışında hemen hemen her yeri gezdim. Yurtdışında Hollanda, Belçika, Yunanistan, Gürcistan, İspanya, Fas, Lübnan, Mısır, Küba, Çek Cumhuriyeti ve Suriye’ye seyahat ettim.

Santiago de Cuba’yı hangi vesileyle duydunuz,sizi bu şehre ne çekti?
- Santiago de Cuba, bir timsaha benzeyen uzun Küba adasının doğu ucuna yakın, Guantanamo üssüne komşu nadide bir şehir. Küba devriminin başlangıç noktası, Küba’nın ikinci büyük şehri. Havana’ya uçakla yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta. Küba hep gitmek istediğim bir ülkeydi. Küba devriminin izlerini süren, adayı baştan başa geçecek bir gezi planladık eşimle. Havana’dan başlayarak doğuya seyahat ettik. Santiago hem bu kapsamda çok önemli bir nokta hem de müzikle dolu unutulmaz bir şehir. Ne de olsa ünlü şarkıcı ve besteci Compay Segundo’nun memleketi.

Nerede kaldınız?
- Biz Melia Santiago adında büyük bir otelde kaldık, şehre araçla inmek gerekiyordu, Küba’nın eski model Amerikan arabası taksileriyle 10 dakika sürüyordu. Ama aslında Küba’da “Casa de Particular” denen yerler var, yerel halk tarafından işletiliyor, kendi evlerindeki odaları kiralıyorlar, bunlar devletin izin verdiği, denetimde olan yerler. Fiyatları oldukça hesaplı. Buralarda kalan arkadaşlar yemeklerin, özellikle evde pişirilen ıstakozların şahane olduğunu söylüyor. Bu kültürel açıdan da muhteşem bir deneyim.

Kulüplerinde salsa dinledim puro tüttürüp, doyasıya dans ettim


KÜBA’YA KADAR UZANAN ENDÜLÜS ETKİSİNE ŞAŞIRDIM

Oradaki gezilecek yerler nereler? En çok nereyi beğendiniz?
- Müzisyenleriyle ünlü bu şehirde özellikle eğlence yerleri çok iyi. Zenci nüfusun yoğun olduğu bölgede Afro karışımı Latin müziği dinlenebilecek, dans edilebilecek, dans etmekten çekinseniz bile bu cesareti bulacağınız yerler var. Biz Casa Tradizione ve Casa Trova’da çok eğlendik. Özellikle Casa Tradizione halkın uğrak yeri olan, turistik gösterilerden uzak, gayet doğal bir ortamdı. Burada mojitolar su gibi akıyor, purolar tüttürülüyor, siz keyiften kendinizden geçiyorsunuz adeta.
Ayrıca şehrin meydanı çok etkileyici. Fidel Castro’nun meşhur balkon konuşmasını yaptığı belediye binasının, Santiago de Cuba Katedrali’nin de bulunduğu huzur verici bir mekan. Şehirdeki mezarlık da çok görkemli, Küba tarihindeki kahramanlardan Jose Martini, müzisyen Compay Segundo burada yatıyor. İspanyol fetihçi Diego Velazquez’in evi mutlaka görülmeli, Endülüs etkisinin oralara kadar nasıl ulaştığına şaşırıp kalacaksınız. Devrim Meydanı, El Morro Kalesi, Moncada Kışlası da ziyaret edilmesi gereken önemli noktalardan. Puro fabrikası gezilebilecek yerler arasında, zaten Küba’da bir puro fabrikası gezmeden sakın dönmeyin.
/images/100/0x0/55ea0ecdf018fbb8f8684fee

Başınızdan ilginç bir olay geçti mi?
- Şehrin tam merkezinde kolonel tarzda Casa Granda oteli var, terasından şehir meydanı izlenebiliyor. Eşim ve arkadaşlarımla gece dışarı çıktık, fakat eğlence mekanlarına gitmek için henüz erken bir saat olduğu için mojito içmeye bu otelin barında başladık. Tam o sırada yanımıza sağır dilsiz bir Kübalı yaklaştı ve başladı sihirbazlık numaralarını göstermeye. Bir otelin barında şahit olabileceğiniz ve hatta dahil olabileceğiniz en ilginç plansız gösteriydi.

Oraya gitmek ve bu deneyimi yaşamak isteyenlere neler önerirsiniz?
- Gevşeyin, o anın, müziğin, mojitonun tadını çıkarın. Ayrıca yerel halkla bolca iletişim kurun.

Mevsim koşulları nasıl?
- Tropikal bir iklimin hakim olduğu Küba’da mayıs-kasım ayları arasındaki dönem muson mevsimi, yağmurlu. Hava sıcak ve nemli oluyor. Ocak-Nisan arası ise kuru mevsim, sıcaklık 22-30 derece arasında. Yani bu aylar en güzel mevsimi.

Yemekleri nasıl buldunuz?
- Türk mutfağına uzak tatlar ama aç kalmıyorsunuz. Istakoz spesiyalleri, ayrıca sebze ve tropik meyveler güzel. Etleri de lezzetli. İçkilerse muhteşem.

False