'Kulüp 20 milyon zarara uÄŸratıldı, paralar ÅŸirket hesaplarına aktarıldı'

Güncelleme Tarihi:

Kulüp 20 milyon zarara uğratıldı, paralar şirket hesaplarına aktarıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2012 07:16

Gaziantepspor Kulübü Başkanı İbrahim Kızıl ve Asbaşkanı Mehmet Kızıl'ın da aralarında bulunduğu 15 kişinin tutuklanmasına yol açan soruşturma dosyasından çarpıcı detaylar çıktı. Bilirkişi raporuna göre Kulüp paraları şirket hesaplarına aktarıldı, sahte faturalar kesildi, Spor Toto'dan gelen paralar kasaya girmedi, 506 bin TL'ye satın alınan 75 lüks saatin izine rastlanmadı. Kulübün toplam zararı ise 20 milyon TL'yi aşıyor.

Haberin Devamı

 

Gaziantepspor Kulübü’ne yönelik soruşturma Kasım ayında başlatıldı. Soruşturma süreci, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’na giden bir ihbar mektubu ile başladı. İhbar mektubunu Başsavcılık dâhil çok sayıda kuruma gönderen isim ise Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abdullah Sabri Kocaman.

Konu ile ilgili soruşturmayı Cumhuriyet Savcısı Orhan Uzun yürüttü. Savcı Uzun’un talimatı ile 28 Kasım 2011’de Gaziantepspor Kulübü ve Kulüp Başkanı İbrahim Kızıl’ın başında bulunduğu Kızıl Grup Şirketleri’nde arama yapıldı ve yüzlerce klasörden oluşan belgelere el konuldu.

El konulan belgeler üç kişilik bilirkişi heyetine teslim edildi ve gerekli incelemenin yapılması talimatı verildi. Bilirkişi heyeti hazırladıkları 325 sayfalık raporlarını Soruşturma Savcısı Uzun'a teslim etti. Savcı Uzun, hazırlanan rapor ışığında iddianamesini 9 Nisan’da tamamladı. Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti ve davanın ilk duruşması için 15 Haziran’a gün verdi.

Haberin Devamı

BÄ°R DÄ°ZÄ° USULSÃœZLÃœK Ä°DDÄ°ASI

Hurriyet.com.tr’nin elde ettiği dava dosyasında yer alan bilirkişi raporu ve savcılık iddianamesi Kulüp hesaplarında yolsuzluk yapıldığı, Kulüp paralarının Kızıl Grup Şirketleri’ne aktarıldığı, yüzlerce sahte fatura düzenlendiği, futbolculara yapılan ödemelerde usulsüzlük yapıldığı, galibiyet primi olarak alınan lüks saatlerin gerçekte dağıtılmadığı iddialarını içeriyor.

KULÃœBÃœN ZARARI 20 MÄ°LYON LÄ°RA

Bilirkişi raporuna göre Gaziantepspor Kulübü 20 milyon 78 bin 247 TL zarara uğratıldı. Kulübe ait 12 milyon 400 bin lira, Kızıl Grup Şirketleri’ne aktarıldı. 168 sahte fatura ile 2.2 milyon TL’lik ödeme yapılmış gibi gösterildi. Kulüp hayali olarak Kızıl Grup’a 11 milyon 700 bin lira borçlandırıldı; söz konusu bu borca 5.5 milyon liralık faiz işletildi.

Galibiyet primi olarak 506 bin TL’ye satın alınan 75 lüks satın kimlere verildiği tespit edilemedi. Yine formalarda Kızıl Grup şirketlerinden Türkoil’in reklâmı yapıldı. Ancak 1.5 milyon TL’lik reklâm ödemesi yapıldı.

Haberin Devamı

32 KEZ PARA AKTARIMI YAPILDI
Raporda, usulsüzlük yapıldığı iddia edilen işlemler tek-tek anlatıldı. Kulüp hesaplarından Kızıl Grup şirketlerine 32 kez para aktarımı yapıldığı belirlendi. Söz konusu işlemlerden bazıları şunlar:

* 18 Haziran 2008: Türkoil’den, Kulüp hesabına 600 bin TL gönderildi.  Aynı gün saat 14:05’de Kulüp hesabından çekilen 600 bin TL’nin 592 bin TL’si Kızıl Petrol’e ait hesaba aktarıldı. Bu işlem kulüp defterine, ‘Türkoil’den 592 bin TL borçlanıldı’ olarak yansıdı. Oysa kulüp kasasına sadece 8 bin TL girdi.

*25 Haziran 2008: Bir faktoring şirketinden Kulüp hesabına 500 bin TL’lik kredi parası aktarıldı. Bu para aynı gün Kızıl Petrol’ün hesabına aktarıldı. Bir kaç dakika sonra aynı para tekrar Kulüp hesabına aktarıldı. Daha sonra bu paradan 400 bin TL çekildi ve yine Kızıl Petrol hesabına aktarıldı. 100 bin TL de Kulüp adına çekildi. Bu işlemler kulüp defterine ‘Kızıl Petrol’e 500 bin TL borçlanıldı’ şeklinde kaydedildi

Haberin Devamı

*25 Haziran 2006: Futbol Federasyonu’ndan Kulüp hesabına 106 bin TL yatırıldı. Bir gün sonra bu paradan 95 bin TL çekildi ve Kızıl Lojistik hesabına aktarıldı. 4 bin TL ‘de Kızıl Lojistik’in bir çalışanının hesabına aktarıldı.

*26 Ekim 2007: Futbol Federasyonu’ndan 205 bin TL Kulüp hesabına aktarıldı. Paranın hesaba aktarılmasından 4 gün sonra Kulüp Başkanı İbrahim Kızıl’ın talimatı ile hesaptan para çekildi. Çekim işleminden 40 dakika sonra bu kez 200 bin lira Kulüp hesabına Kızıl Lojistik’ten gelmiş gibi yatırıldı.

*25 Temmuz 2008: Faktoring şirketinden 300 bin TL Kulüp hesabına yatırıldı. Para hesaba yattıktan 2 dakika sonra Kulüp Başkanı Kızıl’ın talimatı ile hesaptan çekildi. Ancak bu paranın izine Kulüp hesaplarında ulaşılamadı.

Haberin Devamı

*28 Ağustos 2008: Kulüp hesabından 200 bin TL çekildi. Bu paradan Kızıl Grup şirketi İrem–K'ya 107 bin lira aktarıldı, Kızıl Petrol’e ait kredi kartının12 bin 650 TL'lik ödemesi yapıldı; 35 bin TL de Kızıl Lojistik’in banka hesabına aktarıldı. Bu paradan Kulüp kasasına 42 bin 250 TL geçti.

*16 Nisan 2009: Futbol Federasyonu ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün Kulüp hesabına gönderdiği 400 bin TL, Başkan İbrahim Kızıl’ın talimatı ile Kızıl Petrol’e ait hesaba aktarıldı.

*18 Şubat 2011:  Kulüp Başkanı İbrahim Kızıl ve Asbaşkan Mehmet Salih Kızıl’ın (kardeşi) talimatı ile Kulüp hesabından 2 milyon 480 bin TL çekildi. Bu paranın yarısı İbrahim Kızıl adına, kalan yarısı da Mehmet Salih Kızıl adına, Kızıl Petrol hesabına aktarıldı. Kulüp defterine de bu paranın kasaya girdiği şeklinde geçti.

Haberin Devamı

*12 Nisan 2011: Kulüp Başkanı ve Asbaşkan Kızıl kardeşlerin talimatı ile Kulüp hesabından 1.1 milyon lira çekildi. Bu para Kızıl Petrol hesabına aktarıldı.

SPOR TOTO'DAN GELEN PARA KASAYA GÄ°RMEDÄ°

*12 Kasım 2007: Spor Toto'dan Kulüp Başkanı İbrahim Kızıl’ın hesabına 560 bin 193 lira yatırıldı. Ancak bu paranın izine Kulüp hesaplarında ulaşılamadı.

*19 Kasım 2007: Futbol Federasyonu’ndan Asbaşkan Mehmet Salih Kızıl’ın hesabına 750 bin lira aktarıldı. Bu para da Kulüp hesaplarında görünmedi.

İSMAİL KÖYBAŞI'YA 15 BİN TL ÖDENDİ 115 BİN TL YAZILDI

Yine rapora göre futbolcu ödemeleri için kesilen makbuzlarda tahrifat yapıldığı, bu yolla Kulübün zarara uğratıldığı iddia edildi. Transfer taksit ödemelerinde futbolcular Eduardo A. Pacheco, İsmail Köybaşı ve Olcan Aydın’a yapılan ödeme için para makbuzu kesildi. Üç futbolcuya 40 bin 900 lira ödeme yapılmasına karşın Kulüp hesaplarına 300 bin 900 TL'lik ödeme olarak yansıtıldı. Örneğin İsmail Köybaşı’na 15 bin lira ödeme yapılmasına karşın makbuz 115 bin lira olarak kesildi.

75 ADET PAHALI SAAT ORTADA YOK

Kulüp hesaplarında lüks saat alımı için 506 bin TL’lik bir ödemenin yapıldığı tespit edildi. Buna göre tanesi 8 bin lira olan 25 adet Rolex marka saat ve tanesi 6 bin 100 lira olarak fatura edilen 50 adet U-Boat marka saat için, KDV dahil, toplam 506 bin liralık ödeme yapıldı. Kulüp yöneticileri söz konusu saatlerin, Fenerbahçe ve Antalyaspor ile oynadıkları maçlar sonrası, galibiyet primi olarak futbolcular ve teknik heyete dağıtıldığını söyledi ve söz konusu sporcuların isim listesi sunuldu.

Ancak liste üzerinde inceleme yapan BilirkiÅŸiler 23 AÄŸustos 2008’de yapılan Fener-Gaziantep maçı kadrosunda Ä°smail Köybaşı, Mahmut Bezgin ve Mehmet Karakeçili’nin yer almadığını belirledi.Â

Yine Antalya Spor maçı sonrası saat dağıtıldığı söylenen Hakan Duyar Burton, Hürriyet Güçer, Gökhan Öztürk, Alper Akçam, Cenk Tosun, Muhammet Ali Yenilmez ve Wagner Dos Santos’un maçta yer almadıkları gibi, Kulübe, maçın oynandığı tarihten iki ay sonra transfer oldukları belirlendi. Bilirkişiler saatlerin akıbetinin belirlenemediğini rapor etti.

dgokce@hurriyet.com.tr

Dinçer GÖKÇE/ hurriyet.com.tr/EKONOMİ

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!