Savaş tanrısı Mars'a lazerli koruma

Güncelleme Tarihi:

Savaş tanrısı Marsa lazerli koruma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2006 11:31

Zeugma'da çıkarılan savaş tanrısı Mars heykelinin akıbeti, Karun Hazineleri gibi olmasın diye lazer güvenlik sistemiyle korunuyor.Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Mehmet Önal, bronz Mars heykelini, Zeugma Antik Kenti'nin Birecik Barajı göl suları altında kalan bölümünde 2000 yılında yürüttükleri kurtarma kazısı sırasında bulduklarını anımsattı.

Mars heykelinin Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde korunan ve sergilenen en önemli birkaç eserden biri olduğunu vurgulayan Önal, ”Çok değerli olması nedeniyle bu eseri korumak için lazer güvenlik sistemini tercih ettik. Esere fazla yaklaşılınca alarm sistemi devreye giriyor” diye konuştu.

Mars heykeli ile Zeugma Antik Kenti'nin simgesi haline gelen ”Çingene Kızı” mozaiğini de lazer güvenlik sistemiyle koruduklarını belirten Önal, şunları kaydetti:

“Bakanlığımızın müzelerdeki eserlerin sayılmasına ilişkin genelgesi bize de ulaştı. Bizim müzemizde 90 bin eser var ve hepsi envantere kayıtlı. Bu eserlerden 5 binini sergiliyoruz, diğerlerini koruyoruz. Müzemizde sergilediğimiz en değerli eserler Zeugma'dan kurtarılan 550 metrekare mozaik, 120 metrekare duvar resmi, 2 bin 500 kil mühür baskı ve savaş tanrısı Mars heykeli.”

Eserlerin sergilendiği salonları değişik açılardan güvenlik kameraları aracılığıyla izleyerek kayıt yaptıklarını bildiren Önal, her salonda güvenlik görevlisi bulundurma olanağına sahip birkaç müzeden biri olduklarını belirtti.

Müzecilik çalışmaları kapsamında Gazianteplileri tarihi ve kültürel mirası sahiplenmeleri konusunda bilinçlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Önal, “Biz müzeciler tarihi ve kültürel mirasın korunmasından birinci derecede sorumluyuz. Ama tarihi ve kültürel mirasın korunması, toplumsal bir görevdir” dedi.

MARS HEYKELİ

Kurtarma kazıları sırasında bulunan Mars heykeli, Zeugma'dan kurtarılan en değerli eserlerden biri kabul ediliyor.
Savaş tanrısı Mars'ın bronzdan yapılmış çıplak heykelinin gövdesi (S) hareketi yaparak ayakta duruyor. Dirseğinden bükerek yukarı kaldırdığı sağ eli bir mızrak tutar gibi işlenen Mars, sol eliyle de kıvrık dallı bir çiçek tutuyor.

Savaş ve bereketi simgeleyen dünyadaki bilinen tek Mars heykeli olan eserin, MÖ 2. yüzyıldan günümüze kaldığı ifade ediliyor.

Mars haykeli, sırt üstü yatar pozisyonda, üzerine düşen ağır cisimler nedeniyle sol kolu kırık, göğüs bölümü yanık ve ezik, eli ise parçalanmış halde bulunmuştu. Heykel, 2001 yılında İtalyan Dr. Roberto Nardi başkanlığındaki ekip tarafından yapılan ve yaklaşık bir yıl süren çalışma sonunda sergilenmeye hazır hale getirildi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde kendisi için özel olarak hazırlanan bölümde teşhir edilmeye başlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!