Kültürpark Platformu karar sevindi

Güncelleme Tarihi:

Kültürpark Platformu karar sevindi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2017 17:02

Kültürpark Platformu karar sevindi

Haberin Devamı

İZMİR'de 19 yıldır çözülemeyen "Basmene Çukuru' olarak bilinen alanın imar planı mahkeme kararıyla geçen hafta iptal edildi. Kültürpark Platformu, alanda açıklama yaparak karara sevindiklerini söyledi.

İzmir'de 19 yıldır çözülemeyen 'Basmane Çukuru' adıyla bilinen 20 bin 855 metrekarelik alanın 2013 yılında onaylanan imar planı dört yıl sonra İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından geçen hafta iptal edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Yüksel Çamur'un ve arkadaşlarının açtığı dava sonucundan çıkan karar Folkart Yapı'nın ruhsat aşamasına gelen projesini durduruldu. Kültürpark Platformu üyesi 40 kişi bugün çukur önünde toplanarak karara sevindiklerini söyledi. İzmir Şehir Plancıları Odası Başkanı Yeşim Şenyol Kocaer, yaptığı açıklamada mahkema kararına sahip çıktıklarını belirterek,

"Sonuç olarak şimdi önünde durduğumuz bu parselde inşaat yapılması, mevcut imar durumu ile  mümkün değildir. Çünkü 1/1.000 ölçekli uygulama imar planlarının mahkeme tarafından iptal edilmesi nedeniyle bu parsel için Konak Belediyesi’nden alınmış olan inşaat ruhsatı artık geçerliliğini kaybetmiş, yok hükmünde bir belge niteliği kazanmıştır. Mahkeme kararına sahip çıkıyoruz ve konunun Kültürpark'ta olduğu gibi her sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz. Kamuya ait olan bu alanın tekrar kamuya geçmesini istiyoruz" dedi.

"TARİHİ, KÜLTÜREL VE DOĞAL VARLIKLARIN GELECEĞİNİ TEHLİKEYE ATACAKTI"

İzmir Şehir Plancıları Odası Başkanı Kocaer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Söz konusu proje ile kent kültüründen, tarihinden ve estetikten yoksun bir yapı ile alanın çevresini hem fiziki hem de sosyal anlamda dönüştürerek bir soyutlaştırma, kimliksizleştirme projesini de içinde barındırmaktadır. Bu gökdelen sayesinde Basmane ve Çankaya bölgesi tümüyle benzeri bir yapılaşmaya açılarak kentin önemli bir tarihi alanı yağmalanacaktı. İzmir’in tarihsel sürecinde önemli yeri olan Basmane bölgesinde, kamuoyu içinde bu kadar hassas bir alanın tarihi, kültürel ve doğal varlıkların geleceğini tehlikeye atacak, kamu yararı taşımayan, çevresindeki doku ile bağdaşmayan devasa bir gökdelen projesi hükümsüz kalmış, bu süreçte yaptığımız itirazların mahkeme karşısında da doğruluğu ortaya çıkmıştır."

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!