Kültürel değişime önem veriyoruz

Güncelleme Tarihi:

Kültürel değişime önem veriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2016 16:08

1952 yılında kurulan Goethe Enstitüsü’nün dünya genelindeki 160 noktasından biri Ankara’da bulunuyor. Başkent’e gelen Goethe Enstitüsü Genel Müdürü Johannes Ebert, Ankara’da Hürriyet’e özel açıklamalar yaptı. Ebert, Türkiye’nin kendileri için önemli bir ülke olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde Goethe Enstitüsü’nün Atatürk Bulvarı’ndaki binasının yenileme çalışmalarının ardından tekrar açılması nedeniyle Ankara’ya gelen Goethe Enstitüsü Genel Müdürü Johannes Ebert, Türkiye’deki ilgiden son derece memnun olduklarını aktardı. Ebert, “Ankara’daki çok sayıda tarihi yapıdan da hareketle burası mimari ve bilim alanında bizim için önemli. 1930’lu yıllarda birçok bilim adamı Ankara’ya sığındı ve bir süre burada yaşadı. Diğer taraftan şu an üç milyon Türk Almanya’da yaşıyor. Dört milyon insan da bir dönem Almanya’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye döndü. İki ülke arasındaki amacımız yenilikçi çalışmalar yürütmek. Çağdaş sanat kapsamında çalışmalar yapmak istiyoruz. Türk hükümetinin de yabancı dil olarak Almanca’ya önem vermesi, Türkiye’de Almancanın gelişmesine olumlu etki ediyor” diye konuştu. 

Haberin Devamı

ORTAK YAPIMLARA DESTEK

Fatih Akın, Feridun Zaimoğlu gibi isimlerin iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sağladığını anlatan Johannes Ebert, Goethe Enstitüsü olarak ortak yapımları desteklediklerini ifade etti. Ebert, kültür alanındaki ayrışımlar ve değişimlerin paylaşılmasının çok önemli olduğuna değinerek bundan sonraki süreçte ortak prodüksiyonlara ağırlık vereceklerini dile getirdi. Ebert, “Birbirinizden çok şey öğreniyoruz. Bunun sürdürülebilir olması açısından önemli. Ortak yapımlar çerçevesinde sanat eserlerini birlikte ortaya koymak, müzik ve dans alanında birlikte çalışmak istiyoruz” dedi.

AVRUPA ZOR BİR ORTAMDA

Ebert, Goethe Enstitüsü’nün önümüzdeki dönemdeki politikasıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Avrupa bundan sonra nasıl devam edecek. Bizler buna nasıl bir katkı sağlayabiliriz. Önemli olan Avrupa’nın kenetlenmesini sağlamaktır. Avrupa, şu an çok zor bir ortamda. İkinci olarak Arap ülkelerinin bulunduğu bölgelerde değişimler yaşanıyor. Eğitim programlarıyla buna nasıl katkı sağlayabiliriz. Suriye’deki çocukları dijitalleştirme, bizim hedef olarak koyduğumuz konular.”

FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ ÖNEMLİ BİR DEĞER

Ebert, fikir özgürlüğünün kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Goethe Enstitüsü, kendini özgür alan olarak tanımlıyor. Özgürce fikrinizi ortaya koyabileceğiniz bir yer. İnsanların bir araya gelip görüşlerini tartışabileceği bir ortam sunuyor. Türkiye AB açısından önemli. Çok sayıda mülteci kabul etti, işbirliği halindeyiz. Fakat Almanya’da Türkiye’nin fikir özgürlüğü konusunda bazı eleştiriler yapılıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!