Kültüre vergi indirimi için davet

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Farklı partilere mensup milletvekilleri Ercan Karakaş, Gencay Gürün, Yılmaz Karakoyunlu, Fikret Ünlü, Bülent Tanla, Bülent Akarcalı ve Ali Dinçer'in birlikte imzalayarak TBMM Başkanlığı'na sundukları yasa teklifi, kültürümüzün, sanatımızın gelişmesi, içerde ve dışarda tanıtılması için hayati bir önem taşıyor. Kültüre, sanata mali katkıda bulunan kuruluş ve kişilerin yaptıkları harcamaların gelir vergisinden düşülmesini öneriyorlar.

Buna hayır diyecek bir milletvekilini tasavvur etmek istemiyorum.

İnanıyorum ki, Türkiye'de kuruluş ve kişilerin kültüre olağanüstü katkısı bu yasayla sağlanacaktır.

***

TBMM'nde kabul edilen 1998 Kültür Bakanlığı bütçesi 47 trilyon 301 milyar 500 milyondur.

Teklifi imzalayan milletvekilleri, Gerekçe'de kültüre ayrılan payın azlığını, yetersizliğini belirtmekteler:

‘‘Ülkemizde bütçeden kültüre ayrılan pay her yıl giderek biraz daha azalmaktadır.

Bu payın UNESCO'nun da öngördüğü şekilde en az yüzde 1'e çıkartılması yerine, her yıl giderek azaltılması kültür yaşamamızı ve ülkemizi fakirleştirmektedir. Kültür bakanlığının bu bütçe ile kültürel varlıkları koruması, arkeolojik kazılarla kültür mozayiğimizi gün ışığına çıkarması ve sanatsal faaliyetleri yaygınlaştırması kolay değildir.’’

Kültür Girişimi Grubu da Kültür Bakanı İstemihan Talay'la yaptıkları görüşmede, bu bütçenin artırılması, ayrıca kültüre mali katkıda bulunanlara yasayla, Gerekçe'deki olanağın tanınması konusunda sözlü ve yazılı belgeleri sunmuşlardı.

İmzacı milletvekillerinin kanun teklifinde yazdıkları gibi, sanayi alanına tanınan bu bağışıklıkların, kültüre tanınmaması hem eksiklik, hem eşitsizliktir.

***

BU teklif yasalaşırsa, sanata, kültüre yatırım artacaktır. Müzelerden kütüphanelere, özel araştırma merkezlerinden arşivlere kadar bir çok konuda kültürel varlıklarımızı koruyabilmemiz mümkün olacaktır.

Çokgen bir kültürü barındıran Türkiye'de bunların hepsine sahip çıkabilmek, geliştirebilmek ve içerde ve dışarda tanıtabilmek için bu teklifin yasalaşması zorunludur.

Böyle bir kültür dünyasını Bakanlığın bütçesi ile idare edemediğimiz ispatlanmıştır.

***

BEN bütün milletvekillerini bu yasa tasarısına Evet oyu vermeye çağırıyorum. Evet'le bu Meclis kültür tarihinde önemli bir yer alacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları