Kültürazzi

Güncelleme Tarihi:

Kültürazzi
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 19, 2012 00:00

Attilâ İlhan davası kimseyi memnun etmedi

Haberin Devamı

Ãœnlü romancı ve ÅŸair Atilla Ä°lhan öleli neredeyse yedi yıl oldu. Eserlerinin yayın haklarını Ä°ÅŸ Bankası Kültür Yayınları’na vermiÅŸti. Ama eski yayıncısı Bilgi’de kitapları bir türlü tükenemeyince iki büyük yayınevi mahkemelik oldu.       Â
Türk edebiyatının en karizmatik ve güçlü kalemlerinden Attilâ İlhan’ın telif hakları iki büyük yayınevini karşı karşıya getirmişti. Telif hakkından çok korsan suçlaması demek daha doğru aslında. İşte o dava geçen haftalarda sonuçlandı ama sonucu iki yayınevini de memnun etmedi.
Olayı kısaca özetleyeyim: Attilâ İlhan uzun yıllar Ankara’daki Bilgi Yayınevi’nin danışmanlığını yapmış, pek çok önemli edebiyatçı gibi kendi kitaplarını da orada yayımlamıştı. Daha sonra İstanbul’a yerleşmiş ve yayıneviyle bağlantısı da kalmamıştı.
2001’de kitaplarının yayın haklarını Bilgi’den alıp Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’na verdi. Ancak daha önceden basılmış ve deposunda bulunan kitapları, Bilgi piyasaya vermeye devam etti. ‘An geldi’ ve Attilâ İlhan 2005’in Ekim ayında aramızdan ayrıldı.
Ancak, aradan beş yıl geçmesine rağmen Bilgi Yayınevi menşeili kitapların mevcudiyeti bir türlü tükenmek bilmedi. Bu durumdan şüphelenen İş Bankası Kültür Yayınları sıkı bir yasal takibe başladı. Sonunda Bilgi’nin depolarına yapılan baskında 15 bin 651 adet
bandrolsüz kitaba el kondu ve bunun üzerine de korsancılık suçlamasıyla Bilgi Yayınevi’ne karşı dava açıldı.
Mahkeme Bilgi Yayınevi’ni suçlu buldu ve 98 bin 187 lira maddi tazminata mahkûm etti. Yayınevinin ödeyeceği faiz ve masraflarla bu ceza 300 bin liraya ulaşıyor.
Gel gelelim bu sonuç iki tarafı da memnun etmedi. Bilgi Yayınevi suçlu bulunduğu için, İş Bankası Kültür Yayınları da verilen cezayı az bulduğu için Yargıtay’a başvurmuş durumda. Bakalım sonuç ne çıkacak.

Haberin Devamı

Kültürazzi
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!